Real Estate Brokerage

Crno, zlatno i crveno: uredi dom u duhu Dalekog istoka

17.06.2015

Zašto se ne bi inspirirali Dalekim istokom? Slijedite nekoliko pravila kojima se vode prilikom uređenja na drugom kraju svijeta.

Elegantno i mirno. Tako bi svatko trebao opisati dom uređen u azijskom stilu. 
 
Kina, Indija, Japan daleke su zemlje iza čijeg stila uređenja stoje cijele filozofije. Nije nužno potrebno da ih usvojite kako bi svoju kuću ili stan uredili baš tako. 
 
Nije potrebno ni spavaću sobu pretvoriti u brlog pun zlatnih zmajeva. Dnevnu sobu ne morate zato obljepiti ying yang znakovima pa niti blagovaonu urediti na isti način kao što to rade u Japanu. Naime, Japanci jedu klečeći uz niske stoliće.
 
Vaš dom u azijskom stilu ne bi trebao izgledati niti kao kopija jeftino uređenog kineskog restorana.
 
Trebao bi izgledati profinjeno i ugodno. 
 
Kako bi stvorili takav, ali i azijski ugođaj za vaš dom potrebno je znati što i kako kombinirati te koje elemente unijeti u unutarnje uređenje.
 

Jake boje, pa čak i zlatna 

 
Jedna od najznačajnijih karakteristika azijskog dekora je korištenje čistih, ali jakih boja. U Kini npr. koriste jake boje poput crvene za koje se vjeruje da donose sreću.
 
 
Namještaj je pak lakiran u crno s visokim sjajem što pridnosi obilježju elegancije.
 
Koriste se i svježe boje kao što su zlatna, mahovina zelena, sivo-smeđa (poznata kao i taupe boja) te razne nijanse bijele.
 
Zlatna boja, naravno, ne bi trebala pokrivati veće površine. 
 

Prirodne teksture

 
Azijski stil njeguje drven namještaj, lakiran visokim sjajem što daje dojam luksuznosti. 
Bambus koji u Aziji raste baš svugdje također se često koristi i to za rolete, okvire za slike, ali i kutije za odlaganje.
 
Materijal koji se često koristi kao ukrasni je kamen, a dekoracija je često napravljena od različitih vrsta papira.
 
 
Bonzai (Japan), ali i bambus najčešća su zelena dekoracija azijskih soba. Divno se uklapaju u sobe obojene u tamnije boje, ali i crveno. 
 

Multipraktičan namještaj

Većina stanova i kuća u Japanu, ali i velikim kineskim gradovima bori se s jednom stvari: kroničnim nedostatkom prostora.
 
 
Zato nijedan komad namještaja u ovim zemljama nije bez funkcije. Npr. drveni ormarić koji vam se možda čini da je samo vrijednost za ukras ili pomno izrezbarena drvena škrinja sigurno su mjesta za odlaganje.
 

Bambus na prozore

Rolete pomno napravljene od bambusa ili drva odlika su azijskih prozora. 
 
 
Za ovakav stil možda ćete se morati malo više potruditi da nađete prave komade namještaja. No igra bojama, kao i nalaženje dekora poput kamenja i bambusa sigurno će biti lak zadatak.
 
Uživajte.
 

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.