Real Estate Brokerage

Bazen: investicija, a ne samo čisti luksuz

22.07.2015

Bazen u kući može biti luksuz. Sve do trenutka kada ga ne počnete promatrati kao investiciju. Uz morsku obalu to su već odavno shvatili. 

Bazen u dvorištu je nešto odlično. 

Temperatura je svaki dan proteklih sedam dana viša od 35 stupnjeva i baš si mislite kako zapravo na svom velikom dvorištu imate mjesta za bazen.

Kako jedva dolazite do kisika tako vam se po glavi vrte misli o tome koliko bi trebao biti velik, koliko dubok, hoćete li moći plivati, kakve ćete ležaljke kupiti uz bazen i naravno: koliko će to sve koštati.

Onda vas malo “presiječe”.

Vrućina vas je ponijela pa ste maštali o brčkanju, plivanju, špricanju s klincima i o tome kakve ćete pločice staviti i koje boje ležaljka i suncobrana odabrati. 

Gradnja bazena, našli ste na internetu, u koji ste u mislima otplovili košta nešto više od 60.000 kuna. Za bazen 8x4 metra.

Onda vas je još po glavi udarilo i to da se ta sva voda mora filtrirati, čistiti, mijenjati… 

Ona vaša maštanja su isparila iz glave. Instalirat ćete si tuš na vrtno crijevo. 

Naravno, ovakav scenarij prilično je za očekivati u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u obiteljskim kućama. 
Još uvijek bazen se tamo smatra luksuzom. I ako se promatra kroz prizmu privatnih potreba to i jest. 

Bazen u kući u turističke svrhe

U Istri bazen uz kuću, pogotovo onu koja se iznajmljuje, ne smatra se luksuzom već investicijom. Bazen definitivno opravdava cijenu nekretnine. I iznajmljivanja.

Istarski turizam uvijek je bio nekoliko koraka ispred onog dalmatinskog, pa tako i u tom pogledu.


U Istri, kao u vili u Raklju, bazeni u turističkim ponudama se već godinama smatraju "pod normalno"

 

Ipak, unatrag protekle dvije godine bazeni su počeli nicati i diljem Dalmacije

Razlog tome je i sufinanciranje izgradnje bazena od strane Ministarstva turizma s ciljem produljenja turističke sezone. 

Bazeni plaćeni i državnim novcem

Ukupno je od 2013. do 2015. sufinancirano 447 projekata izgradnje bazena, većinom za privatne iznajmljivače. Iz državnog budžeta za to je izdvojeno ukupno više od 18,8 milijuna kuna. U prosjeku najviši iznos potpore iznosio je 40.000 kuna. 

S po 40.000 kuna Ministarstvo je sufinanciralo izgradnju novih bazena od 30 kvadrata za vanjske bazene i 20 kvadrata za unutarnje.

Ministarstvo turizma će i ove godine bespovratnim sredstvima sufinancirati izgradnju bazena. Očekuje se da će natječaj biti raspisan do kraja ožujka. Točan iznos sredstava znat će se nakon donošenja državnog proračuna, ali predviđa se da će biti u okvirima prošlogodišnjeg programa, kada je izdvojeno oko 8,5 milijuna kuna

I nastavit će i ove godine. Zato treba pratiti natječaje.

Kako smo i rekli, takva nekretnina sigurno drži bolju cijenu kod prodaje, a i sigurno je da je bazen dodatni mamac za turiste u sezoni. 

Ako gledate tako, bazen je investicija.

Smatramo da na kontinentu, gdje ljudi vape za vodom u ljetnim mjesecima, može biti još isplativije, pogotovo ako imate neki divan ranč sa sobama ili OPG. 

Uopće nije loša ideja, je li tako?

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.