Real Estate Brokerage

Kako urediti ugodan, zanimljiv i funkcionalan hodnik

16.03.2016

Uređenju hodnika često pridajemo malo pažnje. Gledamo ga kao prostor koji nam služi za ostavljanje stvari. No, hodnik može biti više od toga. On je taj koji daje prvi dojam našeg doma i sa samo malo truda može postati jako ugodan i zanimljiv.

Hodnik vam izgleda pomalo tmurno? Niste jedini.

Bilo da je riječ o modernim ili starijim domovima, hodnici su često uski, dugi i bez prirodnog svjetla pa su stvarno nezgodni za uređivanje. Ako niste dovoljno oprezni, kroz neko vrijeme postanu neprivlačno mjesto za ostavljanje cipela, torba i jakni.

No, nema razloga da svojem hodniku ne priuštite istu pažnju kao ostatku doma. To je prvo mjesto koje posjetitelji vide, a može stvoriti ugodan prvi dojam za ostatak kuće.

Ako su zidovi vašeg hodnika prazni ovdje je nekoliko ideja za brzo i jednostavno uređenje kako bi ga pretvorili u ugodnu dobrodošlicu za svakog posjetitelja :)

1. Objesite obiteljske fotografije

Jedno od najjednostavnijih rješenja je ukrasiti zidove sa što više obiteljskih fotografija. No kako vaša “galerija” ne bi izgledala razbacano i neuredno, tj. zbrda-zdola napravite neki plan u glavi po kojem ćete objesiti slike.

Na primjer, koristite crno-bijele fotografije, a ako su u boji uokvirite ih istim okvirom. Bitno je stvoriti dobru poveznicu između njih.

U hodnik objesite obiteljske fotografije
Foto: www.houzz.com

 

I što je najvažnije, ne zaboravite rasvjetu. Ako imate mogućnosti, iznad svake slike postavite male žaruljice (baš kao u galeriji) i tako ćete na savršen način istaknuti fotografije od monotonih bijelih zidova.

Objesite obiteljske fotografije po zidu i dodajte rasvjetu
Foto: www.houzz.com

2. Objesite umjetničke slike

Pošto je hodnik taj koji najčešće ima najveću površinu neiskorištenog zida, on je savršeno mjesto za stvaranje male umjetničke galerije. Zašto? Pa, kroz hodnik će morati proći svaki posjetitelj, a to je savršena prilika da se malo pohvalite sa svojom cijenjenom umjetnošću.

U hodnik objesite umjetničke slike
Foto: www.houzz.com

 

No nemojte misliti kako to mora biti Picasso ili Monet. Umjetničke slike mogu biti i slike vašeg mališana s kojima ćete se moći više nahvaliti nego s jednim Picassom :)

U hodnik objesite umjetnička djela vaših mališana
Foto: www.houzz.com

3. Dodajte detalje sa zanimljivim uzorcima

Najveći izazov kod uređenja i iskoristivosti hodnika je što on nije ograđeni prostor, tj. vodi do drugih prostorija u kući pa ga se često ignorira u samom uređenju. Najlakše je ostaviti bijele zidove i ugraditi vješalice za ostavljanje kaputa. Dosadniji prostor niste mogli dobiti.

Kako bi hodniku dali malo živosti iskoristite ga kao odskočnu točku iz sobe u drugu sobu. U dizajn slobodno dodajte malo uzoraka.

U hodnik dodajte par zanimljivih detalja
Foto: www.houzz.com

 

Možda neki crno-bijeli tepih, ukrasne podloške, okvire za fotografije, veliku dugu vazu koju ćete smjestiti na pod i ubaciti par ukrasnih grančica… Ma, ima mnogo mogućnosti :)

S par zanimljivih detalja pretvorite hodnik u pravo mjesto dobrodošlice
Foto: www.houzz.com

4. Hodnik pretvorite u malu knjižnicu

Mnogi od nas se ne mogu pohvaliti velikom kolekcijom knjiga, a upravo je hodnik dovoljno veliko mjesto za stvaranje jedne manje knjižnice.

Pretvorite hodnik u malu knjižnicu
Foto: www.houzz.com

 

Umjesto da su knjige raštrkane na sve strane, u hodnik ugradite drvene police i na njih smjestite knjige. Osim što je ovo zgodno rješenje za pohranu knjiga, ovakva knjižnica također daje malo domaćeg štiha pa više podsjeća na dnevnu sobu nego hodnik.

Pretvorite hodnik u knjižnicu
Foto: www.houzz.com

5. Hodnik pretvorite u mjesto za ostavljanje stvari

Ako imate dovoljno širok hodnik, postavite ormariće i vješalice za pohranu stvari. U ormariće možete smjestiti cipele, a na vješalice objesiti jakne i kapute. Kako bi izbjegli neurednost, iskoristite ukrasne košare ili kutije za pohranu stvari. Tako ste dobili dekoraciju i funkcionalnost u jednom :)

Iskoristite ukrasne kutije za pohranu stvari
Foto: www.homedit.com

 

Na vješalice također možete objesiti razne viseće ukrase ili fotografije, a na ormariće smjestiti neku ukrasnu vazu, zdjelicu ili ukrasne podloške. Dodajte bilo kakvu dekoraciju! Jedino pravilo je da hodnik ne smije biti dosadan.

Iskoristite hodnik kao mjesto za pohranu stvari
Foto: www.pinterest.com

6. Zidove ukrasite neobičnim bojama i tapetama

Mali hodnici s čisto bijelim zidovima ponekad mogu izgledati previše bolnički. Pa zašto se ne bi odlučili za jarke boje koje će dodati malo živosti i svjetline u ovaj skučeni prostor? Na primjer, boja limete? Hodnik će odmah postati energičan :)

Obojite zidove hodnika u jarku boju
Foto: www.homedit.com

 

Hodnik je savršeno mjesto da si date malo oduška i zidove oblijepite neobičnim uzorcima tapeta. Postavite tapete na obje strane ili samo jednu stranu hodnika. :)

Poludite s neobičnim uzorcima tapeta
Foto: www.homedit.com

 

Evo, ovo je nekoliko savjeta kako brzo i jednostavno možete monotoni prostor pretvoriti u zanimljiv i ugodan prostor. 

Knjižnica, foto galerija ili nešto sasvim treće?

Sve je prepušteno vašoj mašti :)

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.