Real Estate Brokerage

Želite kreativno urediti dječju sobu? Za savjet pitajte dijete

11.03.2015

Dječja soba iz svijeta mašte? Da, moguće je to ostvariti. Dopusti djetetu da izrazi svoje ideje, a pomozi si i našim kreativnim savjetima.

Ako ste roditelj, onda ste se gotovo sigurno barem jednom susreli s uređenjem dječje sobe.

Zadatak se čini kao veliki izazov jer teško se ubaciti u "njihov" svijet i urediti sobu onako kako oni žele, a da bude u cjenovnom rangu koji si vi možete priuštiti.
No upamtite, bolja je i mala soba nego nikakva. Dijete treba imati vlastiti prostor u kojem se može igrati, odmarati, učiti, pa i "pobjeći" od odraslih.

Pritom svakako pazite da djetetu stvorite utočište u kojem će se ono osjećati sigurno, sretno i ugodno. Također, dječja soba trebala bi imati tri područja:

  • za spavanje,
  • za učenje i
  • za igru.

Naravno da rješenja postoje.

Uključite dijete u uređenje njegove sobe

OK, dakako da ćete se pobrinuti za sigurnost (zaštićena električna struja, što manje oštrih rubova…) i praktičnost sobe (krevet na kat, "skrivene" police i ladice)…

ladice-ispod-kreveta-dječja-soba

Ono treće, no ne i manje važno je zanimljivost sobe. Ostavite djeci da temu i sadržaj kreiraju sami.

Poslušajte svoju djecu, njihove želje, ideje i pokušajte maksimalno od toga iskoristiti u osmišljavanju prostora.
Odavno je poznato da dječja mašta može svašta!

Uostalom, dječja soba treba biti odraz djeteta, a ne odraz vašeg stila i želja.

Sobu prilagodite djetetovom uzrastu

Dakle, da, i namještaj prilagodite uzrastu.

Djeca već od treće godine dobro znaju što žele i nećete im samo tako moći nametnuti nešto što se protivi njihovoj želji.

S djetetom možete razgovarati o bojama, namještaju, o tome kako ono želi koristiti prostor. Možda se iznenadite kada vam dijete kaže da ne želi lik Spidermana ili Hello Kitty u svojoj sobi. Ili ne želi rozu ili ljubičastu sobu, a curica je.
I to je sasvim uredu.

dječja-soba-vile

Zapravo, to je  normalno jer boje su ionako nametnute marketingom, trendom koji se razvio u posljednjih 20-ak godina.

Pazite da prostor koji zajedno stvorite bude veseli, a optimalna kombinacija za dječju sobu su neutralne boje i jarki detalji (naravno, i ovo ovisi o uzrastu).
Ono što je dobro znati je da jednobojni prostor ne utječe dobro na raspoloženje vašeg djeteta.
Ovdje pročitajte više o odabiru boja za vaše prostorije.

Pametni namještaj kao poželjna alternativa na duže vremenske staze

Dječja soba prije svega mora biti namještena funkcionalno kako bi dijete nesmetano obavljalo svoje aktivnosti u prostoru.
Prilikom odabira namještaja za dječju sobu dobro je izabrati modularni namještaj, odnosno onaj koji možete preslagati kako vam god odgovara i tako ga prilagođavati potrebama (i uzrastu) djeteta.
Kreveti koji se pretvaraju u sofu ili šator samo su neki od takvih primjera "pametnog namještaja".

puzzle-namještaj


Ako krevet nije na kat, zašto ne biste iskoristiti prostor ispod kreveta? Možete kupiti gotove elemente na kotačićima koji će služiti za odlaganje djetetovih stvari, a i čišćenje prostora ispod kreveta će biti znatno olakšano.

Vodite računa i o odabiru materijala u dječjem prostoru – staklo se nikako ne preporučuje jer može biti opasno. Preporučuju se materijali kao što su mediapan, puno drvo i iveral jer je takav namještaj teži, djeca ga ne mogu pomaknuti te se smanjuje mogućnost ozljeda.

Dodaci koji će kreativno upotpuniti prostor

Za odlaganje slikovnica i najdražih igračaka ili pak knjiga, fotografija i pehara osvojenih na raznim natjecanjima, odlično će poslužiti razne police. Djeca će sama odrediti koji sadržaj će se naći na policama i koji sadržaj je važan u određenom trenutku njihova života.
Što kreativnije, tim bolje.

police-beba

book-shelves

Svakako, one su jedan od najvažnijih elemenata namještaja u dječjoj sobi, i po pitanju estetike, i po pitanju funkcionalnosti.

U dječjoj sobi važan je i dobar pod pa ćete tako najvjerojatnije odabrati drveni jer je najtopliji. Bez obzira na vrstu poda, poželjno je staviti tepih, osobito ako je vaše dijete mlađe pa se često igra na podu.
Ako niste u mogućnosti kupiti debeli tepih, za "prvu silu" poslužit će i tapison.

auto-staza-tepih

Danas se tepisi proizvode s raznim uzorcima pa ih dobro možete prilagoditi stilu sobe, a neki mogu dobiti i dodatnu funkciju, na primjer, tepisi s tiskanom automobilskom stazom.

Ploča za pisanje / crtanje isto je gotovo neizostavan komad namještaja u svakoj dječjoj sobi. Sigurni smo da je vaše dijete barem jedno crtalo po zidu. ;)
Zašto ne biste izbjegli troškove nepotrebnog krečenja cijelog doma te umjesto toga jedan zid ili dio zida obojili u boju po kojoj je moguće pisati?

pisanje-po-zidu

Kasnije taj isti zid djetetu može poslužiti kao mjesto gdje će ispisati svoj raspored dnevnih aktivnosti ili jednostavno ploča za rješavanje matematičkih zadataka.

Jastuci, prekrivači, zavjese – sve su ovo dodaci koji će u trenu unijeti svježinu u prostor vašeg djeteta i na brzinu čitavom prostoru dati potpuno novi izgled. Oni su odlično rješenje da s vremena na vrijeme malo osvježite djetetov prostor da se ono ne bi dosađivalo.

Nadamo se da je sada jasno.
Vaše dijete ne može samo u potpunosti odabrati i organizirati čitav svoj prostor, ali ga svakako možete uključiti u uređenje prilikom odabira boje, posteljine ili tepiha.
Vjerujte, djeca najbolje znaju što je "in" i u kojem će se prostoru osjećati najzadovoljniji.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.