Real Estate Brokerage

Od papirologije do oglašavanja: kako uspješno iznajmiti apartman

01.06.2016

Da bi uspješno iznajmili smještaj i privukli što više gostiju morate ispuniti svu potrebnu papirologiju, opremiti apartman prema željama gostiju i uspješno reklamirati svoju ponudu. A kako ćete to sve postići pročitajte u daljnjem tekstu.

Već dulje vrijeme razmišljate i napokon ste se odlučili upustiti u iznajmljivanje smještaja. Možda na moru? Ili se radi o seoskom turizmu

Zapravo nije ni važno. Glavno je da ste puni entuzijazma i da ste spremni čim prije započeti ovaj posao. 

No prije svega važno je dobro informirati se. Važno je znati koja papirologija je potrebna za legalizaciju apartmana, kako ga opremiti da bi privukli goste i na kraju kako se uspješno reklamirati.

Da bi vam put do uspješnog iznajmljivanja bio što lakši u ovom članku ćete naći sve potrebne informacije na jednom mjestu smiley

Pa krenimo sa zamornim djelom posla - nabavljanjem potrebne dokumentacije. 

1. Nabava potrebne dokumentacije

Nabava dokumentacije je najzamorniji posao
Nabava dokumentacije je najzamorniji posao

 

Rijetko tko bi povjerovao, no u ovom slučaju se dokumentacija za legalizaciju iznajmljivanja smještaja relativno brzo i povoljno rješava.

A kao šećer na kraju, prošle je godine država izišla u susret iznajmljivačima te svi oni čiji prihodi ne prelaze 230.000 kuna godišnje porez plaćaju paušalno - po krevetu.

Korak#1:  Rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu

Za rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu potrebno je ispuniti zahtjev za izdavanje spomenutog rješenja i prikupiti potrebnu dokumentaciju. 

Nakon što ste ispunili sve zahtjeve, dokumente dostavite Županijskom uredu državne uprave. Nakon što dobijete rješenje, s njim se morate prijaviti u policijsku postaju, poreznu ispostavu i Turističku zajednicu.

Ako nemate ovo rješenje, država vas može udariti po novčaniku za 10.000 do 30.000 kuna. 

Korak#2: Kategorizacija

Bez kategorizacije apartmanskog smještaja ne možete ga legalno iznajmljivati. U Županijskom uredu državne uprave možete se raspitati koji su vam dokumenti potrebni te koje uvjete morate zadovoljiti za pojedinu kategoriju. 

Ako želite malo detaljnije saznati što je to kategorizacija i što sve spada pod nju slobodno pročitajte Pravilnik o kategorizaciji objekata. 

Korak#3: Standardizirana ploča

Na glavnom ulazu obavezno je imati obješenu standardiziranu ploču koja prikazuje koju vrstu usluge nudite (npr. iznajmljivanje apartmana, soba, kuće za odmor) i njezinu kvalitetu (broj zvjezdica).

Standardizirane ploče za iznajmljivanje smještaja
Standardizirane ploče za iznajmljivanje smještaja

 

Standardizirane ploče možete naručiti kod proizvođača koji imaju suglasnost Ministarstva turizma.

Korak#4: Kreirajte cjenik

Nakon ova tri koraka vrijeme je da izradite cjenik i odredite cijene. Kod određivanja cijena nema zakonskih propisa i ovdje imate “odvezane ruke”.

No, kako bi bili u koraku s konkurencijom preporučujemo da obratite pozornost na njihove cijene, a možete se poslužiti cjenicima turističkih zajednica.

Dobra vijest je što cjenik ne mora biti ovjeren u nadležnim državnim institucijama. Samo mora biti istaknuti na vidljivom mjestu u svakoj sobi ili apartmanu, a trebao bi sadržavati:

  • Osnovne podatke iznajmljivača (naziv smještaja, ime, prezime vlasnika, adresa i OIB)
  • Naziv usluge (noćenje za dvije osobe, noćenje s doručkom, najam cijelog apartmana)
  • način naplate (po noćenju, po osobi, po vrsti smještaja)
  • Cijena iznajmljivanja, boravišna pristojba i PDV(ako su boravišna pristojba i PDV uključeni u cijenu, obavezno to istaknite. Ako nisu tada za svaki napišite iznos)
  • Mogućnost dodatnih usluga (kućni ljubimci, klima, čišćenje, doručak, parking...)
  • Navesti datum od kada je taj cjenik važeći
  • Potpis vlasnika (cjenik nije potrebno ovjeravati kod nadležnih službi)

Kada je gost stigao trebali bi ga prijaviti u Turističku zajednicu u roku od 12 sati po dolasku i u roku od 24 sata po odlasku. Goste morate upisati u Popis gostiju koja se čuva najmanje dvije godine.

Kako opremiti stan i privući goste?

Kako opremiti apartman da bi privukli goste
Opremite apartman prema željama gostiju

 

Većina živi u uvjerenju da se turisti po cijele dane samo kupaju, izležavaju na plaži, jedu vani, druže se i to je to. Po takvome, svakom gostu je dovoljan jedan mali krevet, tuš kabina i kuhalo za vodu kako bi mogao popiti jutarnju kavu na terasi. 

E pa grdno se varate. 

Gosti plaćaju promjenu okoline, odmor, uživanje, a ne samo mjesto za spavanje tijekom odmora. Pa što sve jednom turistu treba?

1. Besprijekorno čisti apartman

Jedna od bitnijih stvari prilikom iznajmljivanja stana je da on bude besprijekorno čist. Prije nego dođu gosti, oribajte sve površine u kupaoni i kuhinji, operite posteljinu i izglancajte pločice. Ako se ne stignete baviti čišćenjem, unajmite agenciju za čišćenje.

2. Osigurajte sredstva za čišćenje

U apartmanu gostima osigurajte sredstva za čišćenje kao što su deterdžent za suđe i spužvice za suđe. Isto tako jedna metla i lopatica za smeće neće biti na odmet, kao i neka krpa za brisanje poda nakon tuširanja.

3. Osigurajte kuhinjska pomagala

Svaki apartman bi trebao imati malu kuhinjicu za pripremu jednostavnih jela ili barem za kuhanje jutarnje kave. U asortimanu posuđa svakako bi se trebao naći lončić za kavu, nekoliko lonaca različitih veličina, mala tavica, čaše, tanjuri i beštek.

4. Stalak za sušenje rublja

Malo tko razmišlja o prijeko potrebnom stalku za sušenje rublja i par kvačica. Naime jedan od većih, nazovimo ih problemima, je sušenje kupaćih kostima, ručnika i ostale odjeće. Često smo ih primorani mokre stavljati na zid terase pa se dodatno uprljaju ili ih ujutro nađemo razmetane na podu terase.

Tako da je jedan stalak za sušenje rublja i par kvačica vrlo povoljna investicija koja će olakšati odmor mnogim gostima smiley

5. Televizor

Iako su na odmoru, gosti se prije spavanja vole opustiti uz dobar film
Iako su na odmoru, gosti se prije spavanja vole opustiti uz dobar film

 

Ne pretpostavljajte da će se vaši gosti po cijele dane kupati i biti na plaži od 7:00 do 21:00 sati i ići odmah spavati. A i što ako će padati kiša? Da zure u zid? Ako već niste, nabavite TV. Pobrinite se da dobivate signal od naših kanala i uvedite satelitsku.

6. Klima uređaj

Klima je već odavno prestala biti simbolom luksuza. Postavite klime u svaku sobu u apartmanu. Kada se gost vraća u apartman nakon vrućeg i “napornog” dana najmanje što mu treba je ustajali i topli zrak u sobi.

7. WI-FI

U današnje doba svi imamo pametne telefone. Neki će sa sobom ponijeti i tablet ili laptop. A jedna od zamornijih stvari je traženje interneta tijekom odmora. Na kraju smo uvijek primorani sjediti na terasi u kafiću i u gužvi ispijati kavu samo zato što smo željeli provjeriti mailove i ostale poruke. 

A i poslovi su danas drugačiji. Mnogi se temelje na Internetu, pa ako je netko na odmor ponio i posao sa sobom malo se teže isključiti s interneta.

Nabavite Flat ADSL koji nije skup, a korištenje Interneta nikako nemojte naplaćivati posebno.

8. Prvi dojam je najvažniji

Kada vam dođu gosti bitno je ostaviti dobar prvi dojam. Budite ljubazni, upoznajte se sa svakim gostom i povedite ih u razgledavanje.

A kao pravo malo iznenađenje, zašto im ne bi pripremili večeru kao znak dobrodošlice? Na primjer, neki specijalitet ili hranu koja je dobro poznata u vašem području? Ili ih odveli u šetnju gradom?

Gosti će zapamtiti vašu ljubaznost i vrlo rado će se ponovno vraćati.

Kako oglašavati vaš apartman?

Kada ste riješili svu papirologiju i opremili apartman vrijeme je za njegovo oglašavanje. Postoje različite metode oglašavanja, a uvijek je dobro uložiti u više njih.

Reklamirajte najam smještaja na sve strane
Reklamirajte najam smještaja na sve strane

 

Općenito privatni iznajmljivači najviše uspjeha vide u oglašavanju na stranicama na kojima se plaća oglašavanje, a slanje newslettera donosi najlošije rezultate. No, svako poslovanje je priča za sebe, pa tako i vaše.

U Hrvatskoj je konkurencija među iznajmljivačima vrlo velika pa bi trebali vrlo pametno odabrati svoju marketinšku strategiju. Pa na koje načine se sve možete oglašavati?

1. Vlastita web stranica

Izrada vlastite web stranice vrlo je poželjna stvar. Na svojoj web stranici možete postavljati slike interijera apartmana, plaža, događaja vezanih uz vaš grad, staviti neki promotivni video i objaviti druge korisne informacije o vašem gradu i smještaju.

Pametno je da na web stranici imate i kalendar iznajmljivanja kako bi budući gosti znali koja razdoblja su slobodna za rezervaciju smještaja. 

2. Društvene mreže

Danas su društvene mreže bitan dio marketinga jer objavljivanjem promocija na društvenim mrežama u vrlo kratkom vremenu možete doprijeti do široke publike.

Ako se nekome svidi vaša ponuda veliki su izgledi kako će vaš oglas osoba podijeliti sa svojim prijateljima, a ti prijatelji sa svojim prijateljima i tako dalje.

Isto tako, plaćenim oglasima na Facebooku možete ciljano oglašavati i povećati vidljivost oglasa. Iskoristite društvene mreže čim prije i zasigurno ćete ispuniti kalendar iznajmljivanja smiley

3. Booking.com

Booking.com je jedna od najvećih web stranica za oglašavanje ponude smještaja. No, prije nego se odlučite reklamirati preko ove stranice, važno je znati način njihova poslovanja.

Naime, njihova provizija iznosi minimalno 15%, a jedna od najbitnijih stvari na koje njihovi korisnici i oni gledaju su recenzije gostiju koji nakon boravka u vašem apartmanu daju svoju ocjenu.
Kao što pretpostavljate, ocjene su bitan čimbenik koji utječe na odabir gosta i što je bolja ocjena to imate veću prednost.

Većina iznajmljivača ne podržava način poslovanja booking.com-a, no njihovi rezultati jasno daju do znanja kako rade dobar posao i sposobni su postati veliki broj rezervacija iznajmljivaču.

Na bilo koji način se odlučili reklamirati važno je imati privlačne i kvalitetne slike, naglasiti ponudu koju nudite, pružiti sve važne informacije i dobro opisati uslugu.

Nadamo se da smo vam uspjeli pomoći i da ćete nakon ovih nekoliko savjeta biti uspješni u iznajmjlivanju smještaja i usrećiti goste smiley

*Napomena: Ovaj tekst informativnog je karaktera. Preporučamo da se prije donošenja bilo kakve odluke savjetujete sa svojim računovođom i pravnikom.

Postavi nam pitanje  Oglasi svoj apartman 

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.