Real Estate Brokerage

Energetski certifikat uskoro obavezan i za iznajmljivače kuća ili apartmana

16.09.2015

Od 1. siječnja 2016. godine neće više biti moguće iznajmiti kuću, stan ili apartman bez energetskog certifikata.

Najviša cijena izrade energetskog certifikata za pojedinačni stan u zgradi 2700 kuna, za postojeće stambene građevine s kvadraturom od 50 do 250 metara četvornih do 4750 kuna.

Svi oni koji se već od početka sljedeće godine namjeravaju baviti iznajmljivanjem stanova, apartmana ili kuća, bilo podstanarima ili turistima, dužni su u roku od 10 dana pribaviti energetski certifikat ili bi, u protivnom, mogli platiti kaznu od najmanje pet do 10.000 kuna. Obvezu izrade certifikata do 1. siječnja 2016. godine imaju tako vlasnici zgrade koja se iznajmljuje i ima površinu veću od 50 kvadrata. Ako se radi o posebnom dijelu stambenog objekta, odnosno apartmanu koji ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 metara četvornih, vlasnici, također, moraju imati energetski certifikat.

No, to nije nikakav bauk.

Energetski certifikat je dokument kojeg su posljednjih nekoliko godine, obvezni bili imati svi prodavači nekretnina kako bi kupac znao što kupuje.

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija o energetskom svojstvu zgrade, o učinkovitosti energetskih sustava, te kvaliteti i svojstvima izolacije.


Podstanar će odsada moći vidjeti kolike će mu biti režije

 

Nova odredba samo je proširenje postojeće i znači da će od sada i podstanari morati na uvid dobiti te informacije prilikom sklapanja ugovora o najmu.

To i nije tako loša stvar, jer će podstanari moći vidjeti kakva je kvaliteta fasade i stolarije, kakva je izolacija i kolike će im stvarno biti režije.

Ne znamo da je itko ikada u Lijepoj Našoj potencijalnom podstanaru rekao: "režije su vam stalno jako visoke, a zimi se samo računi za grijanje preko toplane penju i preko 1000 kuna mjesečno".

Zato je to dosta važna stvar.

Energetski certifikat obavezan i u turizmu

Odredba o obveznom energetskom certifikatu ne vrijedi samo za iznajmljivanje stanova, već i za davanje daju nekretnina u zakup ili na leasing.

Ono što je mnoge zbunilo je da li se to odnosi i na turističku djelatnost, odnosno na iznajmljivanje apartmana.

Odgovor je - da.

Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja pribaviti energetski certifikat.

Ne bi se čudili da ekološki osviješteni turisti, koji u Lijepu Našu stižu uglavnom iz inozemstva, upravo na temelju tih informacija odluče hoće li ili neće negdje iznajmiti apartman.


Za iznajmljivače bez certifikata kazne od 5.000 do 30.000 kuna

 

Ako se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 četvornih metara te ako se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 četvornih metara, bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana).

Nadzor nad provedbom Zakona provodit će inspekcija nadležna za trgovinu, a za iznajmljivače koji će kršiti odredbe iz novog Zakona predviđene su i visoke novčane kazne.

Kaznom od 5.000 do 10.000 kuna bit će kažnjene fizičke osobe koje iznajmljuju nekretnine bez energetskog certifikata.

Više kazne predviđene su za pravne osobe koje kao vlasnici prostora za iznajmljivanje ne pribave energetski certifikat. Kazne će se za njih kretati od 15.000 do 30.000 kuna.

Cijena energetskog certifikata

Certifikat uvijek mora biti važeći, a “rok trajanja” mu je 10 godina.

Certificiranjem se objekti smještaju u energetske razrede prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s time da A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred.

Ono što mnoga najviše zanima su cijene izrade energetskog certifikata.

Preporučene cijene usluge energetskog pregleda i certificiranja od strane Hrvatske udruga energetskih certifikatora HUEC, a minimalna cijena ovisi o tržištu, ponudi i potražnji i stvar je dogovora naručitelja i davatelja usluge.


Minimalna cijena izrade energetskog certifikata je stvar dogovora

 

Za izračun je najbitnija kvadratura zgrade.

Treba li ti energetski certifikat?  Slobodno nas kontaktirajte ili ispunite naš online upit.

Kontaktirajte nas

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.