Real Estate Brokerage

Epoksi smola: materijal za uređenje interijera i izradu dekoracija

08.06.2016

Epoksi smola daje površinama staklenasti sjaj pa se njome primarno oblažu zidovi i podovi. Najčešće se upotrebljava u kuhinji i kupaoni jer se lako održava, a pločice blješte kao da su nove :) Osim za uređenje inerijera koristi se i za izradu dekorativnih predmeta.

Malo smo istraživali i slučajno smo naišli na jedan ne toliko novi materijal koji se koristi za dekoraciju interijera.

Riječ je o epoksi smoli za koju priznajemo do sada nismo čuli, a zaista mislimo da je vrijedi predstaviti.

Pa o čemu je točno riječ i zašto nas je toliko oduševila?

Epoksi smola je zapravo dekorativna smola primarno napravljena za oblaganje podova i zidova. Pošto daje stakleni efekt, koristi se i za glaziranje nakita te dekorativnih predmeta.

Kao materijal je elastična i čvrsta pa je i dobra zamjena za keramiku u cijelom interijeru.

Podovi i zidovi sjaje kao da su novi.

Kako se postavlja epoksi smola?

Epoksi smola postavlja se u slojevima, a u koliko će se slojeva postaviti ovisi o tipu izabranog materijala. Je li riječ o pločicama ili o parketu.

Epoksi smola može ići i na drvo
Epoksi smola dat će stakleni efekt i drvenim površinama

 

Postavlja se od 4 do 6 slojeva, a svaki sloj se suši po jedan dan. Znači da radovi traju ili 4 ili 6 dana što je zaista kratko vrijeme smiley

Nažalost, ovaj posao nećete moći obaviti sami. Ipak je potrebno zvati stručnjake jer je ovaj materijal potrebno poznati i s njime profesionalno baratati.

Ma čak je i njezino miješanje kompliciran posao. Ako je ne izmiješate u točnim omjerima možete uništiti i cijeli zid ili pod.

Zašto je epoksi smola toliko primamljiva?

 • spada u kategoriju toplih podova baš kao i parket, a ima karakteristike čvrstih podova
 • može se ugraditi i na podno grijanje
 • u kupaoni daje efekt bazena
 • lako se održava, tj. čisti
 • otporna je na stvaranje gljivica i bakterija jer nema fuga
 • ekološki je prihvatljiva
 • nije štetna za organizam

Uz sve ove prednosti čovjek bi pomislio da je ugradnja epoksi smole dosta skup posao. No u stvari nije. Ugradnja se može naći već za 250 kn po četvornom metru.

Što još možete s epoksi smolom?

Mogućnosti epoksi smole su nebrojene. Manja pakiranja mogu se nabaviti u hobby art dućanima pomoću kojih možete izraditi dekorativne ukrase, nakit, narukvice… Ma sve.

Nakit od epoksi smole
Od epoksi smole može se izraditi i lijep nakit

 

A pošto smo od početka bloga nekako zapeli za uređenje interijera, odlučili smo vam otkriti kako u par jednostavnih koraka izraditi stol sa staklenim efektom. Mislimo da će to biti idealna dekoracija za svaku dnevnu sobusmiley

Pa pogledajte.

“Uradi sam” projekt: Izrada stola sa staklenim efektom:

Personalizirani stolić je uvijek ljepša dekoracija od kupovnog stolića. Možete ga oblijepiti razglednicama, podmetačima za čaše, poštanskim markicama, pa i novinskim papirom smiley

Nama se najbolja ideja nekako učinila oblijepiti ga vlastitim fotografijama koje možete isprintati u crno-bijeloj tehnici ili vintage stilu.

Uradi sam projekt: Stolić glaziran epoksi smolom
foto: www.abeautifulmess.com

 

Pa što će vam sve trebati?

 • Za početak jedan stolić. Može biti od bilo kojeg materijala i bilo kojih dimenzija. Glavno je da stane u dnevnu sobu :)
 • Zaštitna traka
 • Fotografije ili drugi predmeti kojima želite oblijepiti stol. No, pripazite da ovi predmeti nisu deblji od ruba stola (ako ga ima)
 • Epoksi smola
 • Rukavice
 • Veći najlon ili plahta za zaštitu mjesta na kojem ćete raditi

Korak #1: Pripremite stol

Ako ćete raditi na drvenom stolu ili stolu od iverice, za početak dobro ostružite i očistite njegovu površinu.

Zatim oblijepite rubove stola da se epoksi smola ne bi razlijevala i curila iz pukotina.

Uradi sam projekt: Stolić glaziran epoksi smolom
foto: www.abeautifulmess.com

 

Korak #2: Isprintajte i zalijepite fotografije

Isprintajte fotografije u dimenzijama koje će odgovarati površini stolića. Namjestite fotografije redoslijedom kojim želite i kad ste zadovoljni zalijepite ih tankim slojem ljepila.

Važno je da su fotografije što čvršće zalijepljene jer će u protivnom u proksi premazu nastati mali mjehurići. A to ne želite.

Uradi sam projekt: Stolić glaziran epoksi smolom
foto: www.abeautifulmess.com

 

Korak #3: Napravite mješavinu epoksi smole

Epoksi smola najčešće dolazi u dvije kantice s dvije komponente (A i B) koje se miješaju prema uputama proizvođača.

Miješanje je zapravo ključan korak jer se tada pokreće kemijska reakcija smole. Prilikom miješanja stavite gumene rukavice kako bi se zaštitili od kemikalija i pobrinite se za dobru ventilaciju zraka. Na primjer, širom otvorite prozore u prostoriji u kojoj ćete izrađivati stol.

Uradi sam projekt: Stolić glaziran epoksi smolom
foto: www.abeautifulmess.com

 

Zanimljivo je da se u epoksi smolu mogu dodavati i razni pigmenti boja u tekućem obliku ili u obliku praha i pasta. Jedino je važno da epoksi smola i pigmenti boja uvijek budu od istog proizvođača. 

Epoksi smolu također možete obojiti i začinima. Idealni su cimet i crvena paprika te svi ostali puderasti začini. Prilikom miješanja malo po malo dodavajte začin u smolu sve do kad niste zadovoljni nijansom.  

Korak #4: Završni radovi

Počevši od sredine, polako prelijte smjesu po površini stola. Pripazite da je ne dodate previše kako se ne bi prelijevala sa stola. Ako ćete dodati više slojeva, pričekajte da se prvi sloj u potpunosti osuši tijekom noći, pa sljedeći dan ulijte drugi sloj. Jako je važno da se prvi sloj osuši do kraja da poslije ne bi ostali reljefni oblici i mjehurići. 

Sada vam preostaje samo čekati kojih dva dana do kad se smola ne osuši i stvori staklasti efekt smiley

Uradi sam projekt: Stolić glaziran epoksi smolom
foto: www.abeautifulmess.com

 

I savjet za kraj: izbjegnite mjehuriće

Ako ste početnik vrlo je teško izbjeći mjehuriće. Zato epoksi smolu miješajte što laganije kako se ne bi stvarali dodatni mjehurići zraka u smjesi. Ako se prilikom miješanja ili tijekom sušenja ipak pojave mjehurići tada ih čačkalicom lagano probušite ili lagano puhnite po površini kako bi se premaz “zaljuljao”.

Isto tako, smjesu ulijevajte polako sa što niže visine. 

Eto, sada imate vlastiti personalizirani stolić sa staklenim efektom. Ako vam se proksi smola učinila zanimljivom, zavirite u Google tražilicu i pogledajte što ostali "hobisti" rade. 

Naći ćete mnogo zanimljivih projekata i ideja za izradu unikatnih dekoracija smiley

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.