Real Estate Brokerage

Zrcala u uređenju doma: uredite dom prema Feng Shui pravilima

08.02.2017

Zrcala su uvijek dobrodošla u uređenju interijera. Svi ih vole! Čine tamne prostore svijetlijima, vizualno povećavaju male prostore, a i prema drevnoj kineskoj vještini Feng Shui, ogledala mogu donijeti blagostanje u svaki dom. 

Zrcala imaju različitu namjenu u kući.

Osim što najčešće stoje u kupaonici ili na ormarima u spavaćoj sobi, ona su i lijepa dekoracija u uređenju interijera. Odražavaju svjetlost i čine svaki prostor svjetllijim i većim.

Uz vizualne i dekorativne prednosti, zrcala imaju važnu ulogu i kada je u pitanju i Feng Shui - drevna kineska vještina koja se odnosi na posebno uređivanje života i prostora u kojem živimo.  Feng Shui je sve popularniji u zapadnim zemljama, pa se i većina dizajnera interijera vodi prema njegovim smjernicama.

Želite li i vi imati lijepo uređen dom i živjeti u skladu s univerzumom, evo nekoliko pravila koja bi trebali slijediti kada uređujete kuću ogledalima. 

Ogledala su najbolja za male prostorije

Ogledala se najviše koriste za uređenje malih prostorija. Daju osjećaj dubine i prozračnosti, pa ih iskoristite najviše što možete.

Stavite ogledalo na mjesto gdje će se reflektirati ili naglašavati najljepši dio sobe. Na primjer, ogledalo možete staviti na zid iznad stola kako bi odražavalo luster, prekrasnu sliku obješenu na suprotnom zidu ili biljku u velikoj tegli.

Čak se mogu koristiti i velika zrcala od zida do zida koja nužno ne trebaju biti toliko staromodna.

Ako želite dobiti na veličini prostora najbolje je objesiti zrcalo nasuprot prozoru.  

Feng Shui za male prostorije

Feng Shui za male prostorije

Ogledala iskoristite pametno

Iako daju osjećaj dubine, pokušajte odoljeti iskušenju da objesite ogledala po cijeloj kući. Prazni bijeli zidovi uvijek će vas pozivati da objesite nešto na njih, no pobrinite se da svako ogledalo odražava nešto što se isplati.

Prema Feng Shuiju ogledalo je vrlo moćno sredstvo za postizanje pozitivne energije, pa s obzirom na to da ogledalo reflektira sliku, ujedno reflektira i energiju reflektirajućeg predmeta.

Ako postavite ogledalo na krivo mjesto reflektirat će negativnu energiju, a i ružnu sliku. Zamislite da u ogledalu vidite nabacano rublje, kantu za smeće ili neuredan radni stol. Nered je uvijek nešto što želimo sakriti, čak i u odrazu ogledala. 

Feng Shui uređenje doma

Ogledala kao središte pozornosti

Jedan od pametnijih načina kako iskoristiti ogledala u uređenju interijera je pretvoriti ih u središte pozornosti. 

Na primjer, naglasite ogledalo modernijeg i hrabrijeg dizajna tako da iznad njega stavite veliku lampu ili na goli zid objesite veliko ogledalo suncolikog oblika. 

Feng Shui - ogledalo stavite u središte pozornosti

Ako vam kutak prostorije zjapi prazan, upotpunite ga stajaćim ogledalom ili ga naslonite na zid. Ogledalo ne mora uvijek stajati uspravno!

Isto tako pripazite da se ogledala ne nalaze jedno nasuprot drugom jer će svojim refleksijama blokirati strujanje energije.

Iskoristite namještaj s ogledalom

Namještaj s ogledalima ili reflektirajućom površinom također može poslužiti u uređenju doma. Umjesto samog zrcala, za povećanje prostorije možete iskoristiti ormar, mali kovčeg ili niski stolić reflektirajuće površine. Takav namještaj daje iluziju kao da predmeti, a i ogledala uopće ne postoje u prostoriji. 

Iskoristite reflektirajući namještaj

Ako u sredinu prostorije stavite veliki komad reflektirajućeg namještaja možete dobiti privid kao da neki dijelovi prostorije nestaju. No, takvo uređenje je najbolje za prostorije u kojima često ne boravite već trebaju samo lijepo izgledati.

Izbjegavajte kuhinju i spavaću sobu

Iako su ogledala nužna u kupaonici, za njih prema Feng Shuiju nema mjesta u kuhinji ni spavaćoj sobi. Ogledalo će u kuhinji biti često zamagljeno od para što će negativno utjecati na energiju u prostoriji. A isto tako ćete ga trebati uvijek brisati i čistiti zbog vodenih mrlja koje će para ostaviti. 

Kako u kuhinji tako i ogledala u spavaćoj sobi imaju negativnu energiju. Naime zbog prevelikog djelovanja energije ona mogu poremetiti miran san i ljubavni život. Ako baš svom silom želite ogledalo u spavaćoj sobi, probajte ga namjestiti tako da se u njemu ne vidi vaš odraz ili krevet.

Ogledala u spavaćoj sobi

Još nekoliko Feng Shui kratkih savjeta

  • Ogledalo bi uvijek trebalo biti iz jednog komada jer ako je razlomljeno ono će lomiti sliku, a samim time i energiju predmeta ili vas samih.
  • Pripazite da ogledalo ne reflektira oštre uglove zida ili stola. Najbolji je namještaj sa zaobljenim uglovima.
  • Ako imate tamni hodnik, osvijetlite ga ogledalom. Ogledalo će dati iluziju prozora, reflektirat će svjetlo i prizvat će pozitivnu chi energiju.
  • Najveća greška je stavljanje ogledala nasuprot ulaznih vrata jer se reflektiranjem vrata sva pozitivna energija odbija od vas.
  • Postavite veliko zrcalo na zid stubišta i vizualno ga proširite. Tako ćete stvoriti dobru sreću i pomoći pozitivnoj energiji da kola stubištem. 
  • Izbjegavajte staviti zrcalo iznad ili nasuprot kamina jer ćete tako reflektirati vatru koja unosi previše energije.
  • Postavite ogledalo na mjesto na kojem reflektira novac ili nakit. Tako ćete privući više novca i blagostanja

I za kraj, kad se gledate u ogledalu, uvijek budite nasmijani i sretni, a nikako loše volje i samokritični.

Jer zapamtite - ogledalo sve vidi pamti.

Pronađite svoj Feng Shui dom

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.