Real Estate Brokerage

Razmišljate o gradnji bazena? Evo što sve trebate znati...

07.06.2017

Potreban vam je bazen? Jeste li dobro o tome razmislili? Bazen može biti luksuz koji se nikad neće isplatiti, ali istovremeno može biti investicija koja će vratiti novac.
 

Krenule su vrućine, a kada je takvo vrijeme počinjemo razmišljati o načinima kako se rashladiti. 
I kako ne bi bilo loše imati bazen u dvorištu.

Da, to uopće nije loša ideja. No prije nego bilo kakav bazen postavite u dvorište morate na umu imati kako ćete ga koristiti i koliko ga nećete koristiti.

Ako bazen želite samo da bi se s djecom i prijateljima rashladili tijekom lipnja, srpnja i kolovoza morate znati da se to nikako neće isplatiti.

Sama gradnja betonskog bazena 8x4 metra košta više od 60.000 kuna. A taj bazen treba i napuniti vodom, kupovati sredstva za čišćenje vode i redovito čistiti vodu od bubica, lišća i svega ostalog što će vjetar donijeti.
 
S druge strane, bazen doista može podići cijenu nekretnine. Ali i pridonijeti poslovanju, pogotovo ako se bavite turizmom.

Bazen produljuje sezonu, a sufinanciran je javnim novcem

Vila na moru koju prati bazen čini puno primamljiviji oglas. Bazen uz smještaj pomogao je mnogim iznajmljivačima koji se nalaze dalje od obale da popune kapacitete i produlje ljetnu sezonu.
 
Bazen uz smještaj na kontinentu u Slavoniji, Međimurju ili Gorskom kotaru dodatni je razlog za ostanak obitelji s djecom. Ne vole svi vrućine provesti u gužvi morske obale 
 
Ministarstvo turizma od 2013. svake godine kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva sufinancira izgradnju bazena u turističke svrhe s 40.000 kuna s ciljem produljenja sezone. 
 
Ti bazeni ako su vanjski moraju biti veći od 30 kvadrata i veći od 20 kvadrata ako se radi o unutarnjim bazenima.
 
Od 2013. do 2016. uz javni novac u Hrvatskoj izgradilo se 616 bazena, a i ove godine objavljen je natječaj u istu svrhu. Dokumentaciju je trebalo predati do travnja, no ne brinite - program će se sigurno provoditi i u 2018. 
 
Prije nego što se odlučite na investiciju ipak morate znati odgovore na sljedeća pitanja:

  • Koje dozvole su potrebne za gradnju bazena?
  • Gdje staviti bazen?
  • Koji tipovi bazena postoje

Trebam li građevinsku dozvolu za bazen?

Za bazen veći od 100 kvadrata ukopan u tlo potrebna je građevinska dozvola. Za bazen manji od 100 kvadrata koji je u skladu s glavnim projektom nije potrebna građevinska dozvola, stoji u Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima
 
Za male vrtne bazene dubine do 1 metar nije čak ni potrebno da budu u skladu s Pravilnikom 

Koje mjesto odabrati za bazen? 

Bazeni se najčešće nalaze na dvorištu, a tada ih je najbolje staviti na južnu stranu. Tako se voda brže zagrije i ljudi će se htjeti brčkati na suncu. 

Bazen na južnoj strani, uvijek puno sunca
Bazen bi uvijek trebali staviti na južnu stranu


 Bazen može biti i na terasi, pa čak i na krovu, ali morate znati da takve građevinske egzibicije zahtijevaju velika financijska sredstva.

Koji tipovi bazena postoje?

Priznajte, mislite da postoje samo bazeni s pločicama i bazeni na napuhavanje 
 
U krivu ste. Prema načinu na koji se bazeni grade postoji nekoliko vrsta bazena:

  • betonski bazeni
  • liner bazeni 
  • bazeni od poliestera
  • montažni bazeni i bazeni na napuhavanje.

Betonski bazeni: skupa, ali trajna investicija

Beton koji se lije, suši i stavlja kao prepreka između tla i vode, tehnologija koji se koristi još od 19. stoljeća. Na takve bazene, naravno, dolaze i pločice ili mozaik ili su obojeni posebnom bojom za bazene. Takvi bazeni su najskuplji, ali i najdulje traju. 

Liner bazeni 

Radi se o bazenima koji su izgrađeni iz betona ili betonskih blokova, a obloženi su i stiropornim blokovima. Takvi bazeni zahtijevaju i postupak hidroizolacije.

Bazeni od poliestera

Poliesterski bazeni dobar su izbor za kućna dvorišta. Imaju lijepe i zaobljene rubove, jeftiniji su od betonskih bazena, a dugo traju.
Takve bazene, iako se ne grade mora ugraditi stručnjak, to ne možete sami. 

Montažni bazeni i bazeni na napuhavanje

O bazenima na napuhavanje ne moramo puno govoriti  E, sad ako ste ikad djetetu punili takav mali bazenčić znate koliko ste vode stavili - puno.
Pa je ta ista voda bila ledena i trebala je bar tri sata stajati na suncu da bi se zagrijala, a istovremeno se napunila stotinama mušica. 

Bazen na napuhavanje
Što veći bazen imate, makar i na napuhavanje, to je veća briga
 

Na kraju ste je za nekoliko dana bacili. To pišemo samo zato da bi vam rekli da je bazen veliko veselje, ali istovremeno i velika briga.
 
Dobro razmislite i ako kupujete montažne bazene. U onim većima zaista možete zaplivati, možete ih sami postaviti, a možete se odlučiti da ih i djelomično ukopate.
 
Takvi montažni bazeni mogu se postaviti na travu, pijesak ili beton. 

Mali zaključak o bazenima

Krećete li u izgradnju bazena kako bi proširili turističku ponudu odgodite investiciju do natječaja Ministarstva turizma 2018. 
 
Ako vam jako jako treba bazen za ljetna kupanja s djecom, izaberite montažni bazen. 
 
Do kada nećete imati svoj bazen, planirajte svoj odmor u vikendicama s bazenom 

Odmor u vili s bazenom
 
 

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.