Real Estate Brokerage

Grijanje kuće: zagrijte prostorije na idealne temperature i uštedite na režijama

29.11.2017

Svaka prostorija u kući ima određenu optimalnu sobnu temperaturu. Tako bi za što bolji san, temperaturu u spavaćoj sobi trebali spustiti na 16 stupnjeva, a za što ugodnije gledanje TV-a, dnevnu sobu zagrijte na 22 stupnja. 

Stigla nam je zima. U nekim krajevima Lijepe Naše već najavljuju snijeg pa mislimo da je stvarno vrijeme (ako već niste), da zagrijete svoj dom

Neki po kući vole hodati u kratkim rukavima pa će zagrijati domove na temperature kao u Sahari, a neki će ići u potpuno drugu krajnost i po kući hodati zabundani kao medvjedi i paliti grijanje tek u večernjim satima.

Ni jedna ni druga krajnost nije najbolje rješenje jer je u ovom slučaju najbolje ostati negdje u sredini, tj. na onoj optimalnoj temperaturi. Pitate se zašto? Pa kao prvo, ni previsoke ni preniske temperature nisu najbolje za zdravlje (ni psihičko, ni fizičko), a nisu ni najbolje za račune za struju ili plin. 

Ove zime pametno zagrijte prostorije u kući

Pametno zagrijte prostorije

Svaka prostorija u kući ili stanu je različita. Ne samo da su prostorije različito uređene i imaju različite namjene već je i njihova temperatura različita.

Na različitu temperaturu prostorija utječe:

  • Položaj prostorije prema suncu: Soba u koju kroz prozore direktno prodire sunčeva svjetlost može se zagrijati znatno brže.
  • Veličina i visina prostorije: Manje i niže prostorije lakše se zagriju.
  • Namjena prostorije: Kuhinja je uvijek toplija kao i kupaonica. No i soba u kojoj je mnogo električnih uređaja i u kojoj boravite većinu vremena opet je toplija od bilo kojeg spremišta.
  • Kvaliteta gradnje, izolacije i otvori: Dok je izolacija kuće ili stana stvar malo većih građevinskih radova, dobra izolacija vrata i prozora nije toliko zahtjevna. 

Ako vam se događa da iz dnevne sobe odete do kuhinje i osjećate se kao da ste u drugom toplinskom pojasu, a u hodniku se smrzavate, vrijeme je da proradite na pametnijem grijanju kuće. Naime, ako zbog uštede na režijama grijete samo neke prostorije, a ostale ostavljate hladnima, zapravo radite sve da ove zime povisite račune. 

Hladni zrak prirodno privlači topli koji doslovno odlazi kroz prozor, a na kraju ni dnevna soba ni hodnik nisu dovoljno zagrijani, a vi sjedite na kauču zamotani u dvije deke.

Kako postići podjednaku temperaturu u svim prostorijama?

Postignite jednaku temperaturu u domu

Ako se radi o grijanju na drva tada je otvaranje svih vrata u kući jedan od najlakših načina za postizanje jedinstvene temperature. Neki će dijelovi ipak uvijek biti topliji ili hladniji, no znate i sami - temperaturu peći ne možete regulirati.

Centralna plinska grijanja dolaze s termostatom, ali on očitava temperaturu na mjestu gdje je postavljen, dok grijanje na struju održava jedinstvenu temperaturu od prostorije do prostorije.

No za potpunu udobnost u kući, sve prostorije ne moraju biti jednake temperature. Neke moraju biti malo toplije, neke hladnije. Evo malog vodiča na koju bi temperaturu trebali zagrijati prostorije.

Spavaća soba: idealna temperatura 16-18 stupnjeva

Prema istraživanjima, temperatura spavaće sobe bi trebala biti dosta niža od ostalih prostorija. Negdje oko 16-18 stupnjeva. Niže ili više temperature mogu razbuditi usnulog čovjeka. 

Dnevna soba: Idealna temperatura 19-22 stupnjeva

Budući da većinu vremena provodite u dnevnoj sobi, idealna temperatura bi trebala biti između 19-22 stupnjeva. Neki će htjeti da dnevna soba bude što toplija, no imajte na umu da će svaki stupanj više biti vidljiv i na režijama. Radije se pokrijte laganom dekicom dok gledate TV.

Kupaona: Idealna temperatura 21 stupanj

Od svih prostorija, hladna kupaona je najgora noćna mora. Pa i kada samo morate otići na WC. Posegnite za onim cijevnim radijatorima koji će ujedno poslužiti i za sušenje ručnika :)

Sobna temperatura utječe i na vaš dom!

Tijekom sezone grijanja, mnogi ni ne pomisle kako sobna temperatura utječe i na njihov dom. Preniska temperatura povećava vlažnost zraka što može potaknuti i razvoj plijesni. Plijesni ne samo da štete izgledu unutarnjih zidova već također mogu prouzročiti i probleme s disanjem.

S druge strane, previsoka temperatura može prouzročiti “znojenje” prostorije što će opet potaknuti razvoj plijesni i razmnožavanje bakterija. 

Bez obzira na temperaturu, važno je održavati zdravi protok zraka pa preporučujemo da barem jednom na dan provjetrite cijelu kuću. 

Trebate savjet? Ovdje smo :)

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.