Real Estate Brokerage

Kako odabrati najbolji studentski smještaj i na što treba paziti?

31.08.2016

Pronalazak privatnog studentskog smještaja često nije laka zadaća, budući da se iza lijepe fasade stanova, apartmana i kuća, dosta često krije ne tako lijepa realnost.

Glavna preokupacija svakog studenta koji nastavlja svoje školovanje u gradu u kojem nije rođen, je pronalazak optimalnog smještaja.

Ako ste student, a niste u mogućnosti ostvariti prava za smještaj u studentskom domu, tada vam preostaje pronalazak privatnog smještaja.

To često nije laka zadaća, budući da se iza lijepe fasade stanova, apartmana i kuća, dosta često krije ne tako lijepa realnost.

Stoga donosimo nekoliko stvari koje vam mogu pomoći pri pronalasku najboljeg i najudobnijeg stana.

Bilo da se radi o studiranju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Varaždinu, Puli ili Čakovcu, studentski smještaj uvelike utječe na uspjeh studenata.

Cijena mjesečne stanarine

Studiranje samo po sebi veliki je izdatak, pa je prva i najvažnija stvar prilikom iznajmljivanja stana – njegova cijena.

Na cijenu stanova neovisno o režijama uvelike utječe lokacija, prometna povezanost, blizina centra grada, autobusa, tramvaja, fakulteta, trgovina, ljekarna, tržnica, zatim uređenost stana i njegova opremljenost.

Stan ćete najčešće pronaći u oglasima putem Interneta, poput Njuškala ili Oglasnika, a možete se pouzdati i u tradicionalnu metodu putem tiskovina.

Režije

Najčešće je u oglasima za stanove navedena samo cijena najamnine, dok režije nisu uključene u cijenu.

Ipak, brojni najmodavci znaju navesti okviran iznos režija koji će vas dočekati.

Kod pitanja režija, budite dobro upućeni u situaciju koja se nalazi u stanu kojeg pregledavate; jesu li brojila odvojena, odnosno možete li samostalno obračunavati troškove za potrošnju električne energije, te plina i vode.

Ako dijelite stan ili kuću s najmodavcem, gotovo sigurno nećete imati vlastito brojilo, stoga na vrijeme jasno i precizno s najmodavcem dogovorite na koji način ćete obračunavati troškove.

Dosta često se iza lijepe fasade stanova, apartmana i kuća, dosta često krije ne tako lijepa realnost
Dosta često se iza lijepe fasade stanova, apartmana i kuća, dosta često krije ne tako lijepa realnost
 

Jako važna stvar na koju morate obratiti pažnju je i tip grijanja.

Primjerice možete iznajmiti stan u kojemu se račun grijanja dijeli na cijelu zgradu, neovisno o tome koliko ste vi potrošili, a možete ga sami sebi regulirati.

U tom slučaju visina računa ovisi samo o vama, dok u prethodnom slučaju vi možete gasiti grijanje, ali ćete platiti isti iznos kao i oni stanari koji su po cijele dane imali upaljeno.

Imajte na umu da su režije tijekom zimskih mjeseci visoke, stoga vodite računa o tome da ćete tada izdvajati više za njih zbog grijanja.

Posebnu pažnju obratite na plaćanje pričuve. Pričuvu za stan trebao bi plaćati stanodavac.

Opremljenost i očuvanost stana

Izgled stana na slikama koje stanodavci prilože u oglasima često ne prikazuju pravo stanje stana, stoga si napravite listu stanova koje želite pogledati i krenite u obilazak i niti slučajno ne pristanite na stan koji niste osobno razgledali. 

Vodite računa da stan sadrži sve što smatrate da vam je potrebno za svakodnevni život kako biste što manje toga morali renovirati i kupovati.

Provjerite što će vas sve dočekati u stanu, je li uredan i čist, posebice zidovi, podovi i plafon, kako biste odmah mogli procijeniti koliko ćete morati sredstava uložiti da biste stan uredili za normalan život.

Kad se nađete s potencijalnim stanodavcem obavezno provjerite rade li svi kućanski aparati ispravno i ima li ikakvih kvarova te oštećenja u stanu kako ne biste snosili odgovornost za nešto što niste učinili.


Na cijenu stanova uvelike utječe prometna povezanost; blizina centra grada, autobusa, tramvaja, fakulteta, trgovina, ljekarna...

Karakter stanodavca

Osobine stanodavca nešto su na što treba obratiti pozornost prilikom potrage za stanom.

Ono što mnoge studente muče je - privatnost.

Za nemali novčani iznos koji mu mjesečno dajete, imate pravo na privatnost.

Nitko, naime, ne želi nenajavljene posjete najmodavaca i neugodnosti koje one mogu prouzročiti.

Priključak za internet

Ako nije navedena informacija u oglasu, budite sigurni da na vrijeme znate ima li stan priključak za Internet.

U 21. stoljeću nemoguće je zamisliti studiranje bez pristupa Internetu.

Važno! Studenti Internetu mogu pristupiti putem CARNET-a, koji omogućuje popuste na cijenu, pa svakako zatražite elektronički identitet na svom fakultetu, odnosno pristup sustavu AAI@edu.hr kako biste dobili svoje korisničke podatke.

Subvencija i prijava boravišta

Studenti podstanari imaju pravo na subvenciju privatnog smještaja od 147 kuna mjesečno, koja se isplaćuje od 1. listopada pa do srpnja sljedeće godine, odnosno jednu akademsku godinu. 

Listu potrebnih dokumenata možete dobiti u Studentskom centru.

Studiranje samo po sebi veliki je izdatak, pa je prva, i najvažnija stvar prilikom iznajmljivanja stana – njegova cijena.
Studiranje samo po sebi veliki je izdatak, pa je prva i najvažnija stvar prilikom iznajmljivanja stana – njegova cijena
 

Budući da među osnovnim dokumentima stoji da morate imati prijavljeno boravište, provjerite sa stanodavcem prijavu kako ne biste propustili mogućnost primanja subvencije.

Ako potpisujete ugovor, svakako ga dobro proučite kako ne biste potpisali nešto što ne odgovara vašem dogovoru.

Ako znate da u stanu ne planirati ostati predugo nego tek nekoliko mjeseci, provjerite nije li tu stavku stanodavac naveo u ugovoru, kako ne biste platili "penale" ako se odlučite iseliti ranije.

Kućni ljubimci i cigarete

Ako imate kućnog ljubimca svakako to napomenite najmodavcu.

Možda prilikom useljenja nemate kućnog ljubimca, ali možda će se i ta situacija promijeniti kroz par mjeseci.

Nije loše, stoga, unaprijed provjeriti što stanodavac misli o tome.

Također, ako ste pušač, također to napomenite. Postoje najmodavci koji ne žele miris nikotina u svom stanu stoga ćete morati ići tražiti smještaj dalje.

Lipanj i srpanj - najbolji tajming

Kraj lipnja te srpanj najpovoljnije je vrijeme za pronalazak stanova budući da su cijene za najam stanova tada najpovoljnije, a izbor je najveći jer mnogi ne zadržavaju stanove preko ljeta ili završavaju fakultete pa odlaze iz gradova.

S druge strane, najveća je navala u rujnu jer rijetki žele plaćati stan preko ljeta.

Ako trebate dodatnu pomoć oko pronalaska studentskog smještaja, naš tim vam je na usluzi.

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.