Real Estate Brokerage

7 kreativnih načina kako se rashladiti bez klime

12.07.2017

Pasje vrućine već su neko vrijeme s nama. No ako su vani, to ne znači da moraju biti i s nama u kući. Iako su klima uređaji najjednostavnije rješenje rashlađivanja prostorija, neki od nas ih nemaju. Iz tog smo razloga odlučili pronaći nekoliko kreativnih načina kako se rashladiti bez klime. Nastavite čitati i saznajte :)

Sunce piči mi roštiljamo...!

Tako ide tekst popularne pjesme Hladnog Piva po imenu Roštilj.

I da… istina je! Super je osjećaj roštiljati po najvećem suncu u hladovini, uz lavor prepun vode ili, ako smo te sreće, roštiljati na plaži uz pokoju hladnu pivicu ili drugi osvježavajući napitak.

No što kada s posla dolazimo kući oko 14, 15 sati? Sva moguća sparina kao da se zarobila između četiri zida i nikako da je se riješimo cijeli dan. Otvorimo li vrata i prozore, evo muha, komaraca, a i opet vrućeg povjetarca. 

Naravno, idealno rješenje bi bilo uključiti klimu do daske. A što kada nemamo klimu? Možda jer smo ekološki osviješteni ili nam ne odgovara za zdravlje ili jednostavno nemamo novaca za ovaj (nazovimo to) luksuz.

Bez brige. Qwadu ekipa će vas spasiti od ovih pasjih vrućina. Samo trebate biti malo kreativni i to je to. Evo nekoliko trikova kako da pronađete osvježenje unutar svoja četiri zida 

1. Postanite zaljubljenik u ventilatore

Oni koji nemaju klima uređaje, zacijelo kod kuće imaju barem jedan ventilator. Ako u ovom trenutku mislite da vaš ne radi i da od njega nemate ikakve koristi, vjerojatno ste ga stavili na pogrešno mjesto. Da i to je moguće! 

Naime, ventilatori sami po sebi ne hlade zrak kao klima uređaji već omogućuju bolji protok zraka. Umjesto da ga stavite kod otvorenog prozora i tako u kuću puštate topli zrak, stavite ventilator kod otvorenih vrata sobe ili u hodnik gdje je zrak hladniji.

2. Kombinacija leda i ventilatora radi čuda

Želite li dodatni boost, ispred ventilatora stavite posudicu s ledom. Umjesto leda, možete napuniti plastične boce vodom i staviti ih u zamrzivač. Zaleđene boce će biti još bolja opcija od leda.

Kako će se boce ili led topiti, tako će ventilator strujati hladni zrak.

Kako bi rashladili prostoriju, stavite led kod ventilatora

3. Namočite nogice u lavoru mlake vode

Deset prstića na nogama prilično su osjetljivi na temperaturu jer u sebi imaju mnogo pulsnih točaka. Kada gledate televiziju postavite lavor vode kod kauča i namočite ih tu i tamo.

Dobit ćete pravo osvježenje za cijelo tijelo.

4. Određene točke na tijelu mogu vas rashladiti u tren oka 

Uz stopala, postoje određene točke na tijelu koje u sebi također imaju mnogo pulsnih točaka. Tako će vas prije rashladiti hladni oblog na zapešću ili iza vrata, a onaj na čelu dat će vam samo kratkotrajan osjećaj olakšanja. 

Evo svih strateških točaka na tijelu, pa kada vam je neizmjerno vruće, stavite hladne obloge na njih. 

Strateške točke na tijelu za rashlađivanje tijela

5. Tijekom dana spustite rolete na prozorima

Jeste li znali da oko 30 posto neželjene topline dolazi iz prozora? Bilo zatvorenih ili otvorenih? Tijekom najjačih vrućina spustite rolete, šalaporke ili navucite zavjese preko prozora. Tako sobnu temperaturu možete sniziti i za 5 stupnjeva!

6. Tijekom noći otvorite prozore i prekrijte ih vlažnom krpom

Naravno, ne možemo baš po cijele dane biti u zatvorenom. Em nije zdravo, em bi bilo previše zagušljivo.

Prije nego odete spavati, namočite krpu, plahtu ili ručnik mlakom vodom i dobro ih ocijedite. Širom otvorite prozor i prekrijte ga vlažnom krpom koja će hladiti topli zrak koji dolazi izvana. 

Strateški otvorite i zatvorite prozore

7.  Držite vlagu pod kontrolom

Što je manja vlažnost zraka to će se zrak u prostorijama činiti hladnijim.

Svedite na minimum popodnevna kuhanja, pranje i sušenje odjeće te tuširanja. Ako morate obaviti popodnevno kuhanje ručka, barem upalite kuhinjsku napu.

I to bi bilo sve od nas.

Priznajemo kako je ponekad pravi izazov pronaći efikasno rješenje za rashlađivanje prostorija. A i sebe.

Isprobajte ovih par kreativnih trikova jer tko zna - možda će barem jedan djelovati

Želite promijeniti prostor u kojem živite?

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.