Real Estate Brokerage

Iznajmljujete stan? Donosimo par savjeta za pripremu interijera

17.02.2016

Iznajmljivanje nekretnine može biti unosan posao. No, da bi se osigurali da vam stanari neće svako malo kucati na vrata jer se nešto pokvarilo, stan bi morali dobro pripremiti prije iznajmljivanja. Saznajte na što sve obratiti pozornost.

Iznajmljivanje kuće, stana ili apartmana može biti veoma unosna aktivnost. 

Kako bi nakon iznajmljivanja maksimalno izbjegli sve moguće komplikacije, prije iznajmljivanja važno je napraviti temeljitu pripremu.

Čišćenje, sitni popravci, papirologija...

Bez obzira iznajmljujete li stan studentima, mladim bračnim parovima ili samcima morate uzeti dovoljno vremena za njegovo uređenje, jer odradite li to kako treba, imat ćete više izgleda da privučete ozbiljne podstanare s kojima nikada nećete imati brige :)

Jeste li spremni imati ulogu najmodavca?

Prije nego što započnete s pripremom i uređenjem interijera promislite još malo. Zapitajte se možete li se zaista nositi s ulogom najmodavca? 

Naravno, prednosti iznajmljivanja stana su mnogobrojne. Naprimjer, iskoristit ćete prazan prostor i povećati prihode koji će dobro doći u plaćanju režija.

No, stvari ponekad neće teći glatko i dobit ćete mnogo novih odgovornosti i obaveza.

Možete li zaista biti dostupni 24 sata dnevno svojim stanarima za sitne popravke ili u slučaju hitnih intervencija te svaki mjesec prikupljati najamninu?

Ako mislite da možete, onda ste spremni za iznajmljivanje.

Pripremite stan za iznajmljivanje

Nemojte misliti kako ćete odmah nakon objavljivanja oglasa uspjeti iznajmiti stan. Ako je tržište nekretnina nečim preopterećeno to su ponude za iznajmljivanja stanova, apartmana ili soba. 

A potencijalni stanari su u današnje vrijeme pažljiviji i izbirljiviji baš zbog raznolikosti ponuda koje imaju pred sobom. 

Pa, što bi sve trebali učiniti kako bi pripremili vaš dom za iznajmljivanje i privukli ozbiljne podstanare? Pod terminom "ozbiljni podstanar" mislimo na osobe koje traže stan na duže vrijeme i spremne su se ugovorno obvezati na barem godinu dana.

1) Provjerite stan i obavite sve popravke 

Najvažnije je obaviti sve popravke
Prvo što trebate učiniti je popraviti sva veća oštećenja na koje naiđete

 

Kada je stan koji planirate iznajmiti prazan, temeljito ga pregledajte i odmah se bacite na popravak svih većih problema i naravno - uočite one potencijalne. 

Na primjer, provjerite ima li naznaka propusnosti krovova, skuplja li se vlaga u stanu, jesu li ispravne sve električne utičnice i ono što se najčešće zaboravlja - provjerite rade li sve žarulje.

Također provjerite i podove. Ako imate laminat ili parket procijenite u kojoj je mjeri istrošen i je li vrijeme da ga zamijenite.

2) Osigurajte dom iznutra i izvana

Stanari će se osjećati opuštenije ako imaju sigurno mjesto za život. 

Ako ste se odlučili za iznajmljivanje sobe ili prostora unutar kuće pobrinite se osigurati i odijeliti to područje što je više moguće od ostatka doma.

Pobrinite se da su detektori dima u dobrom stanju te opremite kuhinju i dnevni boravak njima.

Prozori i vrata se moraju pravilno zatvarati i otvarati, a ključanica mora biti funkcionalna. To uključuje i balkonska vrata.

3) Interijer doma temeljito očistite

Ne postoji lakši način kako otjerati potencijalne stanare nego time da im pokažete prljavi stan.

Zato provjerite jeste li ormariće i kabinete potpuno očistiliPlijesni se mogu skrivati ispod dna ormarića pogotovo ako ste imali problema s propusnosti odvoda. Ako je šteta prevelika morat ćete zamijeniti i cijelo kućište.

Očistite sve kućanske aparate koje nudite uz najam stana. Pobrinite se da su čisti iznutra i izvana. Oni će vam zasigurno podići cijenu najma, ali mogu biti i trošak ako zahtijevaju česte popravke i održavanje.

Isto tako temeljito očistite podove, tepihe i zidove.

4) Osvježite zidove

Osvježite zidove neutralnom bojom
Obojite zidove neutralnom bojom i odmah ćete osvježiti prostoriju

 

Prije osvježavanja zidova bojom, provjerite jesu li oni oštećeni.

Uočite i napravite popis svih oštećenja, udubljenja i mrlja koje ste pronašli tako da nove stanare nećete smatrati odgovornima za postojeće štete. Naravno, ona najočitija udubljenja trebali bi pokrpati.

Osvježite zidove neutralnim bojama i stan će odmah izgledati čišće i svjetlije. 

5) Riješite se starog namještaja

Čistoća je također poželjna kod namještaja i kućanskih aparata.

Posjedujete li vrijedan namještaj ili inventar s kojim ne želite riskirati da će ga novi stanari oštetiti svakako ga sklonite. 

Ako iznajmljujete namještenu kuću, provjerite je li sve što nudite u ispravnom stanju. Riješite se oštećenog namještaja i ne nudite ga uz inventar stana. Pogled na istrošeni namještaj će samo odvratiti potencijalne najmoprimce.

Za kraj - objavite oglas za najam stana

Jednom kada je sve na svojem mjestu, napravite popis u kojem ćete navesti sve značajke doma koji ga čine privlačnim. Obratite pažnju na one najpoželjnije značajke kao što su nova perilica za rublje, sušilo za kosu, klima uređaj i garaža. 

Budite marketinški genij i koristite riječi kao što su: granit, inox aparati, javor, drveni podovi, novi električki uređaji, novi namještaj i tako dalje. 

Objavite oglas na web stranicama i u lokalnim novinama. Isto tako, budite svjesni da potencijalni kupci traže stanove u određenom razdoblju.

Najčešće od ožujka do kolovoza. To je najbolje vrijeme da pronađete stanare. 

Ožujak je blizu pa se bacite na posao.

Držimo palčeve da nađete dobre podstanare :)

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.