Real Estate Brokerage

Kamenac u kući: gdje se skuplja i kako ga se riješiti

31.05.2017

Kamenac može uzrokovati kvar bojlera, poplavljenu perilicu rublja, a njegovo skupljanje na slavinama uzrokuje slabiji protok vode. Tvrdoća vode ovisi o tlu iz kojeg se ona crpi. Prije nego što krećete u borbu protiv kamenca, saznajte kakva je tvrdoća vaše vode. 

Ne smetaju vas bijele mrlje po sudoperu i pločicama u kupaoni? Samo ih prebrišete… Da da. A znate li što kamenac može učiniti vašim kućanskim aparatima? Može ih uništiti.

Kamenac je naslaga magnezijevih i kalcijevih karbonata, a ovisno o tome kolika je tvrdoća vode tamo gdje živite kamenca ima više. 

Često se kaže da je voda tvrda na kontinentu, a na obali je ona mekana. No, to nije istina, tvrdoća vode ovisi o njenom izvoru i tlu pa se tako iznimno tvrda voda može naći i na hrvatskim otocima kao i u unutrašnjosti. 

Tako npr. na Rabu postoje četiri vodocrpilišta i u sva četiri tvrdoća vode je različita, od lagano tvrde preko umjereno tvrde do tvrde.

Mekana voda u Hrvatskoj dolazi iz dva vodocrpilišta - onog u Lipiku, ali i iz jezera Ponikve na otoku Krku. Mjerenja su objavljena u Pregledu kvalitete pitke vode u Hrvatskoj dr. sc. Željka Dadića u kojem možete pronaći i tvrdoću svoje vode.

Što je veća tvrdoća vode, veća je mogućnost da će vaše naprave prestati raditi. Napravit ćemo kratki popis na koje uređaje morate obratiti posebnu pozornost.

Kamenac i bojler: napad na grijač

redovitim čišćenjem kamenca s bojlera možete odgoditi popravak

Električni bojleri jedni su od najčešćih žrtava tvrde vode. Soli magnezija i kalcija na visokim temperaturama još se brže razlažu i talože se na grijačima, cijevima i stijenkama bojlera. 

Kamenac koji se taloži na grijaču s vremenom postaje izolator i voda se sve sporije zagrijava pa bojleru treba još više energije. Ako se grijač ne provjerava s vremenom imate sve manje tople vode, a krajnji rezultat je kvar bojlera.

Rješenje:
Redovito čistite grijač od kamenca kako bi što dulje trajao.
Ako je voda jako tvrda nabavite uređaj za omekšavanje vode za cijelo kućanstvo.


Kamenac i perilica rublja: rizik od poplave

Grijač perilicce za rublje pun kamenca

Kamenac se nakuplja na grijaču perilice baš kao i na grijaču bojlera. Grijač obložen kamencem troši više struje pa plusevi energetskog razreda perilice nestaju. Osim na grijaču kamenac se skuplja na crijevima i brtvilima perilice. 

Kod perilice za rublje može doista doći do velikih problema jer mašina može poplaviti. Uz to, za odjeću koja se pere tvrdom vodom potrebno je više deterdženta i omekšivača kako bi se rublje opralo.

Naime, sama tvrdoća vode mjerilo je kapaciteta vode za reagiranje sa sapunom (deterdžentom). Što je voda tvrđa teže se pjeni. 

Rješenje:
1. Koristite tablete ili prašak za omekšavanje vode
2. Koristite filter za omekšavanje vode za perilicu koji omekšava vodu prije ulaska u stroj.
  

 

Kamenac i kuhalo za vodu 

Kuhalo za vodu puno kamenca

Kuhalo za vodu kućanski je aparat koji je često na udaru kamenca. Nakon samo nekoliko zagrijavanja na metalnom dijelu kuhala možete vidjeti bijele tvrde naslage. Ako ih se ne riješite odmah, one postaju samo sve deblje i deblje, a na kraju vam završe u čaju ili kavi. 

Rješenje:
1. U kuhalo sipajte ocat i ostavite kiselinu da djeluje. Ocat rastapa kamenac
2. Stavite vodu u kuhalo pa dodajte žličicu limunske kiseline. Djeluje na isti način kao i ocat.


Kamenac, slavine i tuš

Na pipu se skuplja kamenac i slabi protok vode

Kamenac ne napada samo kućanske aparate. Kako voda prolazi kroz cijevi i slavine tako se nakuplja i kamenac. Rezultat je slabi protok vode. 

Rješenje:
Sa slavina možete odvrnuti i glave pipe (onaj dio s mrežicom) pa ih jednostavno natopiti u alkoholni ocat.
Isti je postupak i s glavom tuša. Samo umjesto da odvrćete tuš i namačete ga u nekoj posudi s octom možete si skratiti muke. U plastičnu vrećicu nalijte alkoholni ocat pa tu vrećicu s tekućinom stavite na tuš i omotajte gumicom. 
Nakon pola sata uklonite. 

 

Kamenac vam doista može uništiti uređaje, ali i stan. Da ne govorimo o ljutnji susjeda kat ispod ako živite u zgradi i poplavi vam mašina za rublje. 

Zato, budite svjesni problema koje vam može stvoriti kamenac. I povjerite kakva je tvrdoća vode da ne bi omekšavali mekanu vodu 

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.