Real Estate Brokerage

Prodano! Kako stvoriti privlačan oglas koji će prodati nekretninu

01.03.2017

Stvaranje primamljivog oglasa za nekretninu koju prodajete ne traje samo pet minuta. Lako je na brzinu kopirati tuđe oglase, no to znači da se nikako nećete izdvojiti u moru konkurencije na tržištu. Otkrivamo kako privući potencijalne kupce i stvoriti im sliku u glavi da je vaša nekretnina upravo ono što traže!

Mnogo prije nego što kupci zakorače u vaš dom, shvate da su pronašli ono što su tražili i na kraju daju sjajnu ponudu koju nećete moći odbiti, oni bi za početak trebali znati da se ova sjajna nekretnina uopće nalazi na tržištu.

A da bi potencijalni kupci znali da postojite, morate se potruditi stvoriti privlačan oglas i, naravno, pronaći pravu agenciju za nekretnine. 

Stoga, nemojte biti jedan od onih koji misle da će sav posao obaviti agent za nekretnine.

Iako je dobar, nije čudotvorac. 

I vi se trebate potruditi!

Ako razumno postavite cijenu, promovirate se na odgovarajući način i stvorite listu koja jasno daje do znanja zašto je kupnja vaše nekretnine prilika života (tj. zašto će kupci biti apsolutno ludi ako propuste ovu priliku), prodat ćete nekretninu u relativno kratkom vremenu. 

Da bi stvorili oglas koji mami kupce kao med pčele, odlučili smo otkriti nekoliko ključnih elemenata koji običan oglas pretvaraju u priliku života smiley

U čemu se krije tajna?

Prestanite biti kao drugi

Prepisivanje od drugih nikada nije dobra ideja
Prepisivanje od drugih nikada nije dobra ideja

 

Većina nas već unaprijed ima percepciju o tome kako bi dobar oglas trebao izgledati. Pa kako i ne bi? 

Bez obzira radi li se o štampi ili internetu, moramo biti svjesni da nesvjesno “buljimo” u reklame i oglase koji se vrlo lako urežu u našu podsvijest. Kada je vrijeme za stvaranje vlastitog oglasa, slike tuđih oglasa nekako same od sebe isplivaju van i vodimo se prema njima. Sami sebi stvaramo percepciju da bi tako trebao izgledati dobar oglas. 

Ako želite stvoriti odličan oglas, činjenica je da ne morate biti poput drugih. U stvari, kopiranje drugih je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti.

Jer ako ste stvorili oglas koji se savršeno uklapa u gužvu drugih oglasa, ljudi će vas ignorirati. No, nije lako razmišljati van okvira jer u ljudskoj prirodi ne postoji potreba za biti drugačijim. To je glavni razlog zašto je većina oglasa suhoparna i dosadna. 

Nemojte krivo shvatiti - neke od dobro poznatih i ustaljenih taktika stvarno rade, ali većini nije jasno zašto te taktike rade. Da bi napisali dobar oglas, moramo pritisnuti gumb “reset” i početi iz početka.

Svaki dobar oglas ima dobru strukturu

Kao i seminarski rad na fakultetu, dobar oglas također treba imati određeni redoslijed:

 1. naslov,
 2. fotografije nekretnine,
 3. uvodni sadržaj,
 4. opis nekretnine,
 5. poziv na radnju - kontakt info.

1. Naslov oglasa

Uz kvalitetne slike, naslov oglasa ima presudnu ulogu u tome hoće li potencijalan kupac pročitati oglas. 

Dakle, prvi zadatak je stvoriti primamljiv naslov koji će u djeliću sekunde uhvatiti nečiju pažnju i istaknuti ga iz gomile.

Prvi dojam je najvažniji - ne šalimo se!

Ne morate sniziti cijenu za 20% kako bi oglas izgledao primaljivo. Radije razmislite o pozitivnim stranama nekretnine i umjesto cijele nekretnine pokušajte u prvi plan staviti njezine glavne adute!

2. Fotografije nekretnine

Online shopping nekretnina je kao online dating. Svatko će reći da mu se vaša biografija svidjela, ali zapravo su gledali samo fotografije.

Da bi prikazali svoj dom u najboljem svijetlu, razmislite o unajmljivanju profesionalnog fotografa čija će se kvaliteta fotografija uvelike razlikovati od onih amaterskih. Profesionalni fotograf će pronaći pravi kut fotografiranja, pretvorit će malu kupaonicu u carsku, a čak će i srediti fotografije u Photoshopu.

Ovo su dobri primjeri zašto bi trebai unajmiti profesionalca
Ovo su dobri razlozi zašto bi trebai unajmiti profesionalca

 

Ako bi ipak preuzeli stvari u svoje ruke, evo nekoliko savjeta:

 • Riješite se svega što će narušavati izgled. Umjetničke slike, dekoracije, ukrasni jastuci i novi kuhinjski aparati u realnosti mogu učiniti dom ugodnijim i privlačnijim dok ti elementi na fotografijama mogu izgledati odbojno. Da bi fotografije izgledale najbolje, vrtite se oko ključnih elemenata pojedinih prostorija, npr. kamina ili ogromnog prozora. Ako se previše toga događa u kadru, oči kupaca neće znati gdje bi se trebale usredotočiti. 
 • Ne fotografirajte mobitelima. Bez obzira koliko dobar mobitel imali, ne fotografirajte s njim. Ipak se radi o nekretnini koju prodajte i želite je predstaviti u najboljem svijetlu. Za najbolje slike, fotoaparat i objektivi su važni. Koristite DSLR fotoaparate koji širokokutnim objektivom mogu uslikati cijelu sobu. Tako ćete izbjeći dojam skučenosti prostora.
 • Pokušajte fotografirati iz različitih kuteva. Što više fotografija nekretnina, to će potencijalnim kupcima nekretnina primamljivije izgledati. 
 • Uredite fotografije u programu za uređenje slika. Za kraj uredite slike u Photoshopu ili sličnom besplatnom programu za uređivanje fotografija. Uljepšajte fotografiju ako izgleda pretamno ili presvijetlo, no nikada do te mjere da izgleda nerealno. U protivnom bi potencijalni kupci mogli misliti da želite nešto sakriti od njih. 

Uvodni sadržaj oglasa

Prva rečenica odmah treba prijeći na glavnu srž cijele priče - recite kupcima što zapravo gledaju.

Možete napisati nešto u stilu: 

“Sigurno će vam se svidjeti ova prekrasna dvokatnica koja se nalazi na mirnoj cesti, samo dva bloka dalje od osnovne škole. Djeca će se moći igrati na prostranom i lijepo uređenom dvorištu dok vi na terasi ispijate kavu.”

Kao što vidite, upravo ste odgovorili na početno pitanje potencijalnih kupaca - u što zapravo gledaju! Dali ste im razlog da nastave dalje čitati. 

Opis nekretnine

Sada je pravo vrijeme da srušimo jedan općepoznati mit vezan za oglašavanje nekretnina koji glasi ovako: “Kroz oglas prodajete kuću”. 

Na žalost, većina oglasa se svodi upravo na to - 4 spavaće sobe, 2 kupaonice, blagovaonica, podrum, hodnik. Bitno je razumjeti da u stvari ne prodajete nekretninu. Prodajete mogući život u njoj!

To je slika koju potencijalni kupci trebaju stvoriti u glavi. Zamisliti se u novom domu, s dvije dodatne spavaće sobe u kojima bi njihova djeca imala svoj vlastiti prostor i privatnost ili bi dodatnu sobu mogli pretvoriti u vlastito kućno kino ili mali ured.

Kupci moraju zamisliti život u kući
Opišite nekretninu tako da kupci odmah zamisle život u njoj

 

Razmislite o tome. Ako ste ikada išli u razgledavanje kuće, lako ste mogli zamisliti da tamo živite. Zašto? Jer je sve bilo namješteno tip-top. 
Kupnjom kuće, uređenje interijera nestaje i sve što je ostalo su goli podovi i zidovi koji ne izgledaju privlačno. No kada svaku prostoriju u kući napunite svojim namještajem, pokućstvom i obiteljskim fotografijama, kupljena nekretnina odjednom postaje vaš dom.

Potencijalni kupci moraju znati kako je živjeti u vašoj kući ili stanu. Kakvi su susjedi? Koliko su udaljene škole? Koliko ima do centra, do najbliže trgovine, je li javni prijevoz dostupan? Je li naselje pogodno za djecu? Kvalitetan oglas će odgovoriti na sva moguća pitanja.

Radi preglednosti, za kraj napravite šturi popis obilježja imovine, kao što su:

 • broj soba/kupaonice,
 • odvojeni wc od kupaonice,
 • kuhinja i blagovaonica,
 • kvadratura nekretnine,
 • lokacija/susjedstvo/škole,
 • garaža,
 • terasa, vrt,
 • nedavno renovirani prozori, vrata, krovište,

Završna riječ oglasa

Na kraju recite potencijalnim kupcima što trebaju učiniti. Nemojte se plašiti podići osjećaj hitnosti i podsjetiti ih da je ovo stvarno savršena prilika za kupovinu ove imovine. 

Na primjer:

“Zbog pristupačne cijene, ova nekretnina dostupna je samo ozbiljnim kupcima”

ili

“Zašto još uvijek čitate? Nazovite odmah!”

Zadnji savjet - nemojte pretjerivati

Postoji tanka granica između lijepih riječi i pretjeranog uljepšavanja istine. 

Ne pretvarajte nekretninu u nešto što nije
Budimo realni - vaša nekretnina nije dvorac iz bajke. Ne pokušavajte prevariti kupce!

 

Činjenica je da će većina potencijalnih kupaca odmah na početku shvatiti lažan opis nekretnine. Lažnim opisom i "cifranjem" ćete pokvariti ugled na tržištu i otjerati potencijalne kupce.

Pravi trik za prodaju nekretnine je ne pokušati prevariti potencijalne kupce. Jasno obrazložite zašto je vaša imovina nevjerojatna prilika za kupovinu i nemojte je pretvoriti u nešto što nije.

Opišite imovinu i njezine značajke na način koji će kupcima pomoći vidjeti pravu vrijednost nekretnine.

Pomozite im da zamisle svoj život tamo!

Ako trebate pomoć, slobodno se javite našim agentima! Možemo vam pomoći u procjeni nekretnine i u samoj selidbi smiley 

Objavite oglas na našim stranicama, ali prije riješite svu papirologiju!

Predajte svoj oglas

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.