Real Estate Brokerage

Kupiti ili iznajmiti stan? Sve ima svoje prednosti.

23.09.2015

Kupnja stana velika je investicija. Možda najveća koju ćete učiniti u životu i zato je dobro uzeti u obzir sve prednosti i mane kupnje stana u odnosu na najam.

Došao je i taj dan. Navršili ste 37. godinu i napokon bi željeli odlepršati iz obiteljskog doma. Imate i stalni posao i partnera odnosno partnericu s kojima bi dijelili troškove novog samostalnog života.

No, ključno je pitanje: kupiti ili iznajmiti stan?

Pitate li se to, vjerojatno spadate u onih 98 % prosječnih Hrvata koji si ne mogu priuštiti kupnju nekretnine bez dugogodišnjeg kredita i vjerojatno bi trebali iznajmiti stan.

Važno je imati svoj stan. Ili?

No svi znamo da Hrvati nekako vole imati svoju nekretninu.

Biti podstanar bacanje je novaca”, “Misli na budućnost, jednog dana imat ćeš vlastitu nekretninu”, “Što ćeš ostaviti djeci” - samo su neki od savjeta kojima vas obasipaju roditelji, prijatelji, dobronamjerni susjed i buduća punica ili svekar.

Možete li si priuštiti kupnju stana?
Hrvati vole imati svoje nekretnine. Koliko košta da košta.

 

Pa ipak, kupnja nekretnine možda je najveća investicija koju ćete učiniti u životu i prije nego se na nju odlučite bilo bi dobro uzeti u obzir sve prednosti i mane kupnje u odnosu na iznajmljivanje.

Prednosti kupnje nekretnine:

  1. Jednog dana kada otplatite kredit taj će stan biti vaš i više nikada nećete morati brinuti o tome gdje ćete živjeti i trebate li za to nekome plaćati 
  2. Možete ulagati u svoj dom bez da stanodavca pitate za dopuštenje
  3. U svojoj ste nekretnini ste “svoj na svome”
  4. Ukoliko se nekretnini koju ste kupili s vremenom poveća vrijednost, razliku u cijeni možete iskoristiti za kupnju veće kuće ili stana ili jednostavno novac potrošiti na uživanje

Nedostaci kupnje nekretnine:

  1. Kupnja stana je velika investicija i financijska obaveza. Što ako ostanete bez posla i mogućnosti otplaćivanja kredita?
  2. Ok, posložili ste financijsku računicu i zaključili da možete otplaćivati stan. Ali ostaje li vam dovoljno novaca za odlazak na more, u kino, za novu torbu, tablet ili večeru s prijateljima?
  3. Vrijednost kupljene nekretnine može pasti i ukoliko je poželite prodati to se može pokazati kao “mission imposible”. Ili ćete izgubiti novac. Dosta novaca.
  4. Kupnja nekretnine veže vas za jedno mjesto. Što ako dobijete primamljivu poslovnu ponudu u drugom gradu ili se jednostavno poželite preseliti na drugi kraj zemlje ili Europe? Jer veća mobilnost i pokretljivost su ono što nam EU pruža.
Ulazak u EU prilika je za veću mobilnost i pokretljivost.
Europska unija pruža nam priliku za veću mobilnost i pokretljivost

 

Ok, sada smo na hrpu stavili nekoliko “za” i “protiv”, no sigurno je važno što kupnja. odnosno iznajmljivanje znače za vaš novčanik.

Rata kredita malo je veća od najma

Ukoliko se odlučite na iznajmljivanje dvosobnog stana od 50 do 60 kvadrata, za mjesečni najam morati ćete izdvojiti od 250 do 400 eura, a za garsonijeru ili manji stan u prosjeku oko 200 eura mjesečno.

Naravno, radi se o okvirnim cijenama, koje ovise o lokaciji stana, opremljenosti, starosti izgradnje zgrade, režijskim troškovima itd., itd. S druge strane, možete se odlučiti i kupiti stan od recimo 60 kvadrata po cijeni od 1000 eura po kvadratu i dižete kredit od 60.000 eura na 30 godina.

Pola ipak ide banci

Nakon što kredit otplatite, banci ćete platiti i 60.000 eura kamata, što znači da ćete stan zapravo platiti više od 120.000 eura ili dvostruko više od stvarne cijene. Da ste umjesto toga tih 30 godina plaćali najamninu stana 300 eura mjesečno za stan bi u tom periodu potrošili oko 108.000 eura ili 12.000 eura manje.

Oni dobronamjerni davatelji savjeta s početka bloga bi rekli da i nije neka razlika, a sada imate svoju nekretninu. Ipak, da li se to isplati, to ovisi o vama i vašim željama i životnim navikama. Imate li potrebe za slobodom i uživanjem u luksuzima ili potrebu za sigurnošću i stabilnošću. Dobro razmislite i odlepršajte. Vrijeme je.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.