Real Estate Brokerage

Mali vodič za bojanje zidova: obojite zidove kao profesionalac

04.05.2016

Bojanje zidova je daleko najpopularnija "uradi sam" aktivnost. No, prije nego kupite kantu boje i par kistova trebali bi znati kako pravilno pripremiti zidove za bojanje i kako uz pomoć par trikova oličiti zidove kao profesionalac :)

Bojanje, maljanje ili ličenje zidova.

Bez obzira kako zvali ovaj soboslikarski posao, on je zasigurno jedan od najpopularnijih načina za uređenje i osvježenje doma koje želimo uraditi sami. 

Baš onako po svoje. A jasno je i zašto.

Pa nema boljeg, pristupačnijeg i bržeg načina za osvježiti sobu nego s novim slojem boje.

A još je veći plus što bojanje zidova nije pretjerano težak posao i svaki ih sposoban čovjek može obojiti. Jedino što vam treba je malo strpljenja, prakse i nekoliko korisnih savjeta kojih imamo na hrpu :)

Stoga slijedite ovih nekoliko savjeta pomoću kojih ćete ovaj posao odraditi brže, bolje i urednije. A i kao pravi profesionalac. :)

1. Ostružite staru boju sa zidova

Svaki uspješan posao zahtijeva dobru pripremu, a u ovom slučaju to je dobro očišćena površina koju ćete bojati. To znači da staru boju trebate ostrugati i zapuniti svaku pukotinu i nesavršenost na zidu. 

Prije svega dobro namočite zid s vodom i malo deterdženta kako bi što lakše ostrugali staru boju pomoću lopatice ili brusnog papira. Kada idete kupovati brusni papir recite prodavaču za što vam treba kako ne bi kupili krivog, tj. preoštrog koji će oštetiti zidove. 

Umjesto brusnog papira možete upotrijebiti i suhi valjak. Kada je zid još mokar, samo pređite suhim valjkom po njemu i stara boja će se zalijepiti za valjak.

Na kraju zidove još jednom dobro prebrišite vlažnom krpom kako bi uklonili svu prašinu i spriječili mogući nastanak plijesni 

2. Zakrpajte svaku pukotinu na zidu

Ponekad zbog struganja boje ostanu oštećenja koja je potrebno zakrpati. Ako su ona sitna, kao na primjer udubine od pribijenih čavlića na kojem su visjele slike tada ih zakrpajte masom za fugiranje. A ako su oštećenja veća, potrebno ih je gletati. 

Za prvi sloj glet masa treba biti nešto gušća. Dobro izmiješajte glet masu u prahu s vodom i smjesu ostavite da odstoji kojih 15-20 minuta. Zatim je ponovno dobro promiješajte i možete početi s gletanjem. 

Iako je gletanje zamoran posao, potrebno je zapuniti svaku pukotinu na zidu
Iako je gletanje zamoran posao, potrebno je zapuniti svaku pukotinu na zidu

 

Ličilačkom lopaticom (špahtlom) zagrabite smjesu iz posude i nanosite je na zid odozdo prema gore i pritom je što ravnomjernije rasporedite po zidu. Kada ste zapunili sve rupe, glet masa se mora sušiti otprilike 12 sati. Kada se glet masa osuši, izbrusite je papirom tako da dobijete što glađi i ravniji zid. 

Nakon prvog sloja vrijeme je za novi sloj gleta, ali ovaj put rjeđeg (poput vrhnja) koji će popuniti sitne rupice. Njega nanosite u vrlo tankom sloju, pustite da se osuši 12 sati i izbrusite ga.  

Sve u svemu, nadamo se da nećete trebati gledati jer je ovo zaista zamoran posao :)

3. Odmah u korijenu spriječite nastanak plijesni

Ako na zidovima primijetite plijesan ili gljivice, nakon gletanja premažite zidove emulzijom protiv plijesni i gljivica ili algicidom - dezinfekcijskim sredstvom koje sprečava razvoj zidnih algi i plijesni. Samo slijedite uputstva i pričekajte da se emulzija osuši :)

Isto tako prije bojanja, zidove možete premazati akrilnom emulzijom koja se koristi za učvršćivanje podloge prije bojenja. Tako će se nova boja bolje prianjati na zid, trebat ćete manje slojeva boje i nakon sušenja će boja biti ujednačenija.

4. Prije bojanja zaštitite potrebne površine

Prije bojanja potrebno je zaštititi sve dijelove zida i površine u prostoriji kako vas na kraju ne bi čekalo previše čišćenja i spremanja. 

Sve rubove zidova oblijepite zaštitnim trakama, a podove i namještaj prekrijte novinama i najlonom preko kojeg još možete dodati veliki sloj platna ili plahte.

Prije bojanja važno je zaštitit zidove i sve površine u prostoriji
Prije bojanja važno je zaštititi zidove i sve površine u prostoriji

 

Istina da je platno dosta skup materijal i nije nužno potreban za ovaj posao, no ima i svojih prednosti. Na primjer, iznimno je izdržljivo, nije ga lako poderati i dobro leži na površini pa se nećete toliko spoticati kao na najlon. Isto tako platno može upiti kapljice boje koje se neće razlijevati kao po najlonu i primati za obuću i odjeću.

No ako želite uštedjeti na ličenju zidova, najlon i stare novine će biti stvarno dovoljne :)

5. Sami izmiješajte boju za zid

Boju za zidove možete izmiješati i sami uz pomoć Jupola (disperzijska bijela boja) i sredstva za nijansiranje boja kao što su Dipi boje. 

One dolaze u raznim bojama, a za odgovarajuće nijanse možete međusobno miješati različite Dipi boje u bilo kojim omjerima. Ako želite dobiti intenzivnije nijanse tada umjesto tekućih Dipi boja koristite Dipi koncentrat, a postupak miješanja boja je potpuno isti.

Da bi bili sigurni da ste dobro izmiješali boju i postigli željeni ton, nanesite kistom malu količinu boje na malu površinu zida. Pustite da se boja osuši jer neke boje kad se osuše mogu potamniti ili postati svjetlije. 

Ako ste se odlučili na boje koje se miješaju u trgovini, prodavač će vaš upitati koliki prostor je u pitanju tako da dođite pripremljeni i izmjerite površinu zidova. Naravno dodajte i koji kvadrat više tako da budete sigurni da imate dovoljno boje.

6. Bojanje zidova

Prije svakog bojanja važno je da su kante, valjak i kistovi uvijek čisti i suhi prije uporabe. Valjak uvijek dobro umočite u boju, a višak boje maknite pomoću mrežice za cijeđenje valjka. 

Preporučujemo da započnete s bojanjem stropa jer će vam u protivnom boja kapati na obojene zidove, a zatim pomoću plosnatog kista premažite sve kutove i spojeve zidova i stropa. 

Kada bojate zid, boju nanašate odozgo prema gore ili u obliku slova W, a zatim prelazite s valjkom s lijeva na desno. 

Važno je da bojate zidove u dugim i kontinuiranim potezima
Važno je da bojate zidove u dugim i kontinuiranim potezima

 

Ako je vani toplo vrijeme slobodno otvorite prozore i pustite da se zid osuši, no pazite na sunčevu svjetlost jer ona ne smije direktno padati na svježu boju.

Kada se zid dobro osuši nanesite sljedeći sloj boje.

7. Ako želite odmor od bojanja zidova

Nikada nemojte stati usred bojanja cijelog zida. Obojite ga do kraja i tek tada možete prekinuti s poslom.

Ako se pola zida osuši, a sljedeći dan nanosite boju na drugu polovicu vrlo je moguće da ćete dobiti dvije različite nijanse boje ili vidljiv rub gdje se stara i nova boja preklapaju.  

Posude s bojama dobro zatvorite, a kistove i valjak ne morate prati svaki puta. Umjesto toga, omotajte ih samoljepljivom prozirnom folijom ili ih stavite u plastičnu vrećicu. Tako se boja neće osušiti pa se neće stvarati grudice od boje kada nastavite s bojanjem. 

8. Čišćenje kistova

Višak boje s pribora i kistova obrišite novinama, a višak boje na valjcima uklonite tako da njima pređete preko starih novina. 

Da bi kistovi i četke nakon sušenja bile što mekše, operite ih u vodi s nekoliko kapi omekšivača ili deterdženta za pranje rublja. Pustite da se natapaju tijekom noći i pazite da drške ne dođu u tu otopinu jer će nabubriti i popucati. Nakon toga ih dobro operite u vodi.

Još nekoliko savjeta za kraj

  • Uvijek bojite od suhog područja prema mokrom. Tako ćete smanjiti poteze kistom i ostatke tragova valjka.
  • Nemojte previše razmazivati boju jer ćete nanijeti premalu količinu boje, a na zidovima će ostati mrlje ili vidljiva stara boja zida.
  • Valjkom nanosite boju u dugim i kontinuiranim potezima, a ne kratkim. To isto vrijedi i za poteze kistom.
  • Iako se na prvu može učiniti da je jedan sloj boje sasvim dovoljan, uvijek stavite drugi sloj boje. Boja se treba potpuno osušiti između slojeva.
  • Prije nego zatvorite limenku s bojom, namažite obrub s malo vazelina pa ćete ga moći i hermetički zatvoriti.
  • Da bi kistovi ostali mekani, u njih utrljajte nekoliko kapi jestivog ulja.
  • Ako vam se učini da su čekinje na kistu postale krute tada kist na kratko prokuhajte u octu i odstranite staru boju.
  • Uložite malo više i kupite kvalitetne kistove i boju za zidove. Jeftinim kistovima znaju ispadati dlačice koje je teško odlijepiti sa zida, a jeftine boje su često rjeđe pa je za bojanje zidova potrebno više slojeva boje.
  • Da bi spriječili nastanak plijesni na kistovima spremite ih na prozračno mjesto bez prašine ili ih umotajte u novinski papir.

Ako niste baš iskusni u radovima i uređenju doma uvijek računajte da će vam trebati više vremena nego ste u početku mislili. 

Jer i onima s najvećim iskustvom znaju se desiti nepredviđene situacije koje dosta znaju produljiti vrijeme radova. 

Sve u svemu, nadamo se da smo vam pomogli i da ćete uskoro uživati u novoj boji zidova :) 

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.