Real Estate Brokerage

Minimalizam: stil za sve koji vole jednostavno i uredno

12.08.2015

Minimalizam je odličan izbor za uređenje doma, ako niste veliki materijalist. Postoji nekoliko pravila koje morate slijediti ako se odlučite za minimalizam u svom domu. 

Ne koristi ono što ne trebaš. Manje je više. Nepotrebno izbaci. Pusti svjetlo.

Sve su to pravilo uređenja koje slijede minimalisti. 

Ovaj stil unutarnjeg uređenja mnogi bi mogli nazvati hladnim i neudobnim. To su ljudi koji vole detalje i kojima više odgovara nešto romantično poput shabby chica.

Minimalizam je za sve koji vole jednostavnost i otvorene prostore. Tu nema mjesta figuricama s putovanja i 120 uramljenih obiteljskih fotografija po hodniku.

Minimalizam potječe iz Japana

Minimalizam je u arhitekturu doputovao iz umjetnosti, a inspiriran je tradicionalnim japanskim dizajnom i arhitekturom

Barem onaj prvi minimalizam koji se pojavio među arhitektima u New Yorku i Londonu.

Danas se kao drugi izvori inspiracije za minimalizam navode i islam te njegovi geometrijski motivi

Minimalizam, doduše ne baš najsretnije, uveli su i sovjeti sedamdesetih godina. Svi oni masivni komunistički blokovi zgrada i betonske kocke - to je to. 

Naravno i Skandinavija. Sjevernjački protestantski duh u kojem se koristi samo ono što se mora i racionalno se iskorištavaju svi resursi vidljiv je i u uređenju doma. 

No, vratimo se tome kako bi mogli urediti svoj dom minimalistički. 

Nekoliko pravila minimalizma 

1) Oslobodite prostor. Prva stvar koja vam mora biti na pameti prilikom postavljanja namještaja je: kako ostaviti što više prostora slobodno.

2) Samo što je potrebno. U svakoj prostoriji treba biti samo ono što je potrebno. U dnevnoj sobi samo garnitura i televizor na zidu koju prati koji stolić. Stvari kao knjige, DVD-e i odjeću treba držati van vida i dosega u ormarima i ladicama. U mnogo pogleda minimalizam je varanje oka. Stvari postoje, ali su vrlo dobro skrivene.


Sve je dobro skriveno u ladice, pravilo minimalizma


U kuhinji samo radni plot. U minimalističkoj kuhinji nema mjesta ukrasima i bocama koje stoje po zidovima. 

3) Jedna ili dvije boje. Minimalizam preferira bijelo. Jer bijelo oslobađa prostor i dopušta dnevnom svjetlu da preuzme prostoriju. Uz bijelo dopušta se i korištenje neke druge, jače boje.


Ovo bi neki minimalisti mogli nazvati i "prešarenim"


4) Ukrasi i dekoracija. Nema mjesta kristalnim vazama i keramičkim figuricama. Ne podnosi se kič. Minimalizam ipak dopušta pokoji detalj. Najčešće su to apstraktne slike koje prate uređenje sobe bojama kako bi malo razbile monotoniju.


Minimum ukrasa i deokracije: primjer je ovaj kamen na zidovima


Dobra strana minimalizma je, što zahvaljujući namještaju u velikim trgovačkim lancima možete tako, za vrlo pristupačnu cijenu opremiti stan ili kuću.

Danas, zapravo, sve možete opremiti relativno povoljno. Samo treba imati dobre ideje i stila.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.