Real Estate Brokerage

Moderne tehnologije u kući: hladnjak koji kupuje hranu i prozori koji znaju kad kiši

04.11.2015

Razvoj tehnologije sve je brži, a naše želje i potrebe su sve veće. Automatizacija kuće omogućuje središnju kontrolu nad rasvjetom, grijanjem i sigurnosti doma.

Ako ste jedni od onih što prije spavanja zaborave navući zavjese i spustite rolete, sigurno vas sunčeva svjetlost često budi i mnogo prije alarma. A vi ne želite ustati s prvim zrakama sunca.

Zamislite da ne morate više nikad brinuti oko takvih stvari i da se svako jutro budite uz savršeno prigušenu rasvjetu i smirujuće zvukove oceana.

Ulazite u zagrijanu kupaonicu dok u pozadini svira vaša omiljena pjesma.

U kuhinji vas čeka svježe skuhana kava, a na upaljenom televizoru možete gledati vijesti.

Za ovakav scenarij nije potrebna kućna pomoćnica niti savršeni supružnik.

I ne… ne trebate se nalaziti ni u znanstveno-fantastičnom filmu.

Sve to mogla bi vam pružiti moderna tehnologija pomoću koje vaša četiri mogu zida postati – pametna (i to jako).

Utjecaj razvoja moderne tehnologije na naš dom

U današnje vrijeme život bez tehnologije je nezamisliv.

Štoviše, ona nam omogućuje normalan život. Ne možemo zamisliti život bez električne energije, telefona i Interneta, a i mnogi kućanski poslovi su automatizirani – imamo strojeve za pranje rublja i suđa te termostate kojima kontroliramo grijanje i hlađenje doma.

S razvojem tehnologija moguće je kako ćemo uskoro umjesto obične pećnice imati pećnicu koja nas obavještava da je treba očistiti. 

Ili hladnjak koji nam sugerira što bi mogli jesti na temelju onoga što se nalazi u njemu.

Kako izgleda pametna kuća


Automatizacija kuće povezuje sve elektroničke uređaje radi lakše kontrole korisnika

 

Automatizacija kuće zapravo omogućuje središnju kontrolu nad rasvjetom, grijanjem, ventilacijom, klimatizacijom i drugim upravljačkim uređajima.

Jedna od bitnih funkcija takvog sustava je i optimiziranje potrošnje energije u kući.

Pogodna je i za starije i nemoćne ljude kojima bi inače trebala skrbnička pomoć jer osigurava bolju praktičnost, udobnost i sigurnost.

Tehnologija se razvija i može nam biti od velike koristi.

U nastavku saznajte što bi sve pametna kuća mogla činiti za nas.

1) Upravljanje grijanjem i hlađenjem preko Interneta

Uređaji mogu sami kontrolirati temperaturu i vlažnost prostorije s obzirom na temperaturu prirodnog zraka.

Termostat je spojen na internet, pa vlasnik može na daljinu kontrolirati grijanje i klimatizaciju prostora. 

Radi uštede energije, sustav automatski prepoznaje praznu prostoriju i prebacuje grijanje ili hlađenje na ekonomičan način rada i vraća ga na normalan način kada se vlasnik vrati u kuću.

Za vrijeme velikih hladnoća sprječava smrzavanje vode u cijevima i sustavu podnog grijanja.

2) Programiranje multimedijalnih sadržaja i rasvjete

Audio-vizualne kontrole omogućuju mijenjanje, programiranje i distribuciju multimedijalnih sadržaja.

Za svaku posebnu prostoriju mogu se odabrati multimedijalni sadržaji koji su povezani s kontrolom rasvjete radi postizanja određene atmosfere.

Na primjer, uđete u dnevnu sobu i programirali ste distribuciju informacijskog sadržaja kao što su vijesti, a uđete li u spavaću sobu dočeka vas romantičan film uz prigušena svjetla.

3) Pametna rasvjeta


Automatizacijom kuće možete podesiti rasvjetu prema svojim željama 

 

Sustav kontrole rasvjete može se koristiti za prilagodbu osvjetljenja na temelju prirodnog vremenskog ciklusa.

U jednostavnim primjerima, automatizacija može biti jednostavno uključivanje svjetla kad netko ulazi u sobu.

U naprednijim primjerima, prostorije mogu identificirati tu osobu i postaviti odgovarajuću atmosferu - na primjer boju i jačinu osvjetljenja uzimajući u obzir dan u tjednu, doba dana i druge čimbenike.

4) Automatska kontrola roleta i zavjesa

Prirodno osvjetljenje (danje svjetlo) može se koristiti i za automatsku kontrolu spuštanja i podizanja roleta i micanja zavjesa s prozora.

Ovakva vrsta automatske kontrole može se koristiti za:

  • Simulaciju prisutnosti
  • Privatnosti
  • Kontrolu temperature
  • Kontrolu svjetline
  • Kontrolu odsjaja
  • Sigurnost (ako postoji moguća opasnost od uljeza, rolete se mogu automatski podići ili spustiti simulirajući prisutnost ukućana)

5) Sigurnost od provale

Sigurnosni sustav kuće povezan s automatizacijskim sustavom može pružiti dodatne usluge kao što su daljinski nadzor sigurnosnih kamera putem interneta ili središnje zaključavanje svih vrata i prozora.

Senzori pokreta mogu detektirati neovlašteno kretanje i o tome obavijestiti korisnika i/ili policiju putem mobilnog uređaja.

Isto tako mogu simulirati prisutnost ukućana automatskim podešavanjem osvjetljenja ili zavjesa.

6) Pametni prozori sami se zatvaraju u slučaju kiše

Sustav detekcije kao što je protupožarni alarm, propuštanje plina, vode i ugljikovog monoksida može upozoriti ukućane na moguću opasnost tako da nekontrolirano trepće svjetlima, ugasi sve audio i video komponente, pušta već prije snimljenu zvučnu poruku ili telefonski obavještava vlasnika.

U slučaju ozljede ukućana osobni medicinski alarmni sustav poziva hitnu pomoć.

Dogodi li vam se da ste zaboravili zatvoriti prozore, a vidite kako će pasti kiša više se ne trebate brinuti jer će u slučaju padalina, senzori na prozorima sami zatvoriti sve prozore u kući.

7) Hladnjak koji sam naručuje hranu i preporučuje što da jedete


Pametni hladnjak Samsung T9000

 

Pametna tehnologija omogućuje nam i kontrolu nad zabavnim stvarima. Tako je Samsung već 2013. godine proizveo T9000 pametni hladnjak koji se kontrolira putem Android sustava. Korisnici mogu pisati i pregledati recepte te stvarati popis za kupovinu namirnica

Pošto je kuhinja postala središte druženja i zabave, zaslon na hladnjaku omogućuje gledanje tv kanala, slušanje glazbe, pregledavanje fotografija putem Google-a pa čak možete i twittati s vratiju hladnjaka.

Ako nemate inspiraciju za kuhanje za savjet se možete obratiti hladnjaku. Preporučit će vam sva jela koja možete pripremiti na temelju onog što imate kod kuće.

Isto tako hladnjak može kontrolirati uporabu namirnica kroz bar kodove i automatski naručiti namirnice koje su ponestale.

Na automatizaciju kuće se još uvijek gleda kao na nepotreban luksuz. No, prije nekoliko godina se tako gledalo i na pristup internetu - to je bila samo još jedna nepotrebna skupa zabava, a danas je nezamislivo biti bez njega.

Danas postoji oko 100-150 ovakvih kuća u Hrvatskoj, ali ulaganje u automatizaciju još nije isplativo jer se ova vrsta tehnologije ne subvencionira.  

Isto kao što je danas normalno imati stroj za pranje rublja, za desetak godina će vjerojatno biti normalno da hladnjak obavlja kupovinu umjesto vas, pa se polako počnite pripremati za budućnost :)

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.