Real Estate Brokerage

Zašto i kako iznajmiti stan za studente

10.08.2016

Iznajmljivanje stana studentima slovi za jedan jako stresan proces. Ipak svaki vikend partijaju, svako malo rade buku, ništa ne čiste... No nije sve tako crno. Zapravo je bijelo! Jer iznajmljivanje studentskih stanova ima svojih velikih prednosti. A sada ćete saznati i koje :)

U vašim očima idealan podstanar je vjerojatno bogat, uredan i miran. Sve ono što jedan student nije.

Međutim mnogi studenti mogu premašiti vaša očekivanja i usrećiti vas kao ni jedan podstanar do sada.

Naravno, oni nemaju novaca za bacanje, vjerojatno će (budimo realni - sigurno) tu i tamo organizirati kakav party i neće baš biti “čistunci”. No iznajmljivanje stana studentima ima svojih velikih prednosti, pa idemo pogledati koje su to.

1. Niska očekivanja

Jedna od velikih prednosti svakog studenta su njegova niska očekivanja. Jer studente stvarno ne interesira kakve su boje zidovi, imaju li tuš kabinu ili kadu i škripe li tu i tamo vrata.

Oni samo žele pristojno mjesto za život.

Naravno, ako je potrebno, uredite stan. Poslije svakog podstanara uvijek je pametno nabaciti novu boju na zidove, provjeriti utičnice, struju, vodoinstalacije i obaviti temeljito čišćenje stana.

Iako studenti imaju niska očekivanja nije da žele živjeti u svinjcu.

2. Nisu izbirljivi

Studenti nisu toliko izbirljivi kao ostali podstanari. Neće vam zamjeriti ako ne održavate travnjak ili ako stan nije opremljen najmodernijim tehnologijom.

Ako iznajmljujete studentima, najvažnije je da nudite brzu internetsku vezu, struju, namješten stan i osnovna kuhinjska pomagala. Dodatni plus će biti perilica rublja, blizina stana njihovom fakultetu i naravno, niski troškovi najamnine.

3. Opušteni stav

Studenti vam neće zamjeriti što ste otišli na godišnji odmor ili što malo kasnite s popravcima u stanu. Dokle god imaju internet, oni su zadovoljni. Ako ih zapadne nekoliko manjih problema, neće vas unedogled zvati na mobitel i dosađivati vam smiley

No, budite oprezni. Ako dožive veći kvar, na primjer, propuštanje vodoinstalacija ili nestanak struje odmah se pobrinite za to. A popravci naravnu idu na vaš račun, a ne njihov.

Jer ako nećete na vrijeme sanirati takve probleme, mogli bi se kao najmodavac lako naći na crnoj listi na internetu i nitko više neće htjeti iznajmiti vaš stan.

Ne zaboravite - i briga za podstanare je jedan dio dobrog oglašavanja vaše nekretnine.

4. Prostranost stana

Mnogi studenti u prvim godinama fakulteta žive u studentskim domovima. A živjeti u studentskom domu znači živjeti u maloj skučenoj sobici s dva do tri cimera, spavati na malom krevetu pokraj kojeg se nalazi još manji radni stolić na kojeg jedva stane laptop. A umalo smo zaboravili i dijeljenje kupaone s cijelim katom.

Ono što u stvari pokušavamo reći da kvadratura stana ne igra preveliku ulogu za studente. Naravno, ako namjeravate iznajmljivati stan većem broju studenata, pobrinite se da u jednoj spavaćoj sobi borave najviše dva studenata i da svaki od njih ima svoje radno mjesto.

Kako iznajmiti stan studentima?

Cijenu najma možete odrediti i prema sobi. Jednokrevetna će biti skuplja od dvokrevetne
Cijenu najma možete odrediti i prema sobi. Jednokrevetna će biti skuplja od dvokrevetne

1. Postavite realnu cijenu najma

Na vrijednost nekretnine utječu mnogi čimbenici. Lokacija stana, blizina autobusne ili željezničke stanice, blizina određenih fakulteta, uređenost, opremljenost stana i broj osoba u stanu. Za jednosoban stan ćete zasigurno tražiti veću cijenu najma, nego da isti stan iznajmljujete za tri studenata.

Ako iznajmljujete stan većem broju studenata možete postaviti cijenu i po krevetu ili spavaćoj sobi. Pa ćete za jednokrevetnu sobu postaviti višu cijenu nego za dvokrevetnu.

2. Pružite sve potrebne informacije

U oglasima za stanove često je navedena samo cijena najma, a troškovi režija, kvadratura stana ili opremljenost često su zaboravljene stavke.

Imajte na umu da je svake godine sve veća konkurencija na tržištu, pa se potrudite biti zamijećeni. A to ćete postići opišete li nekretninu što je detaljnije moguće. 

  • kvadratura stana
  • kvadratura pojedinih soba
  • opremljenost pojedinih soba
  • opremljenost kupaone i kuhinje
  • internetski pristup (jedna od najvažnijih informacija koja nepobitno utječe na odluku za najam stana)
  • lokacija stana (navedite udaljenost od željezničke i autobusne stanice, centra grada...)
  • barem okvirno navedite troškove režija za zimsko i ljetno razdoblje

Što više informacija pružite, to su veći izgledati da ćete privući mnogo potencijalnih podstanara.

3. Polog za najam stana

Neki najmodavci kod plaćanja prve najamnine traže i polog za stan. Najčešće je to iznos prvih dvije do tri najamnine.

No kada malo bolje izračunate, takva cijena studentima (tj.njihovim roditeljima) predstavlja pravo malo bogatstvo i to će ih najvjerojatnije odbiti od najma.

Ako već želite tražiti polog, neka bude u iznosu pola najamnine.

I naravno, ni u kojem slučaju ne tražite plaćanje pričuve. Pričuvu trebate plaćati vi, a ne studenti.

4. Pobrinite se za kvalitetne slike stana

Nakon što ste dobro očistili i osvježili stan, vrijeme je da ga fotografirate. Studenti su ljudi tehnologije i interneta pa im pružite kvalitetne fotografije. Svaku prostoriju fotografirajte iz raznih kuteva, vanjski izgled zgrade ili stana te pogled s prozora (ako imate dobar pogled).

Fotografije bi trebale biti što svjetlije i vedrije pa pokušajte obaviti fotografiranje u podnevnim satima kada je sunce najjače i širom otvorite prozore.

5. Oglašavajte se online (što prije)

Potražite najpopularnije internetske stranice za iznajmljivanje stanova ili ciljane stranice za studente. Naravno, bez društvenih mreža nikako ne možete živjeti, pa se oglašavajte i na njima.

Možda vam u prvom planu nije bilo iznajmljivanje stana studentima, no kada pogledate sve prednosti shvatit ćete da se isplati smiley

Možda posjedujete idealno mjesto za studentski život, a da to ni ne znate. Pa što još čekate?

Ispitni rokovi su već na vratima, a studenti samo čekaju da pokucaju na vaša smiley

Postavite nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.