Real Estate Brokerage

Top 5 biljaka koje ne traže previše njege i pažnje

09.03.2016

Iako ste veliki obožavatelj biljaka i uistinu bi željeli imati nešto zeleno u svom domu, kod vas prije ili kasnije sve uvene. Pa čak i kaktusi. Saznajte koje biljke mogu podnijeti zanemarivanje i napokon unesite u svoj dom dašak prirode.

Svaka prostorija u kući zaslužuje imati biljku. Osim što pročišćuju zrak, biljke svakom interijeru daju dašak prirode i života.

No u vašem domu zelenilo ne postoji, a razlog tome je vrlo jednostavan. Što god živoga imali kod kuće ishod situacije je uvijek bio isti - prije ili kasnije je uvenulo. Jednostavno nemate sreće s biljkama ili ih često zaboravljate zalijevati. Ili ih zalijevate previša.

Ipak nemojte još odustati i pribjeći umjetnom cvijeću jer postoje biljke koje su vrlo jednostavne za održavanje, odlične su za kuću i vrlo će lako preživjeti nemar.

Štoviše, zaboravite li ih tu i tamo zaliti, one će vam biti zahvalne. Koje su to otkrijte u daljnjem tekstu :)

1) Sanseverija

Sanseverija je poznata i kao svekrvin jezik
Sansevernija je otporna na sve moguće uvjete i teško ju je uništiti

 

Sanseverija je poznata i pod nazivom svekrvin jezik te je pravi primjer neuništivosti.

Ima duguljaste, mesnate i uspravne listove, a može opstati na jakom sunčevom svjetlu kao i u mračnim prostorijama. No, nemojte je baš smjestiti u podrum jer će šare na listovima izblijediti.

Ne voli preveliku vlagu, pa će zalijevanje jednom mjesečno biti sasvim dovoljno. Isto tako možete je bez straha postaviti i pokraj radijatora jer joj ne smeta ni toplina.

Kao što smo rekli - otporna je na sve moguće uvjete i nećete je se lako riješiti. Kao ni bilo koje svekrve :)

Dodatna prednost je što uklanja otrove iz zraka, a odlična je i za spavaću sobu jer proizvodi veliku količinu kisika.

2) Filadendron

Zbog svojih dekorativnih listova vrlo je popularna biljka
Jedino što će Filadendron od vas zahtijevati je dovoljno prostora

 

Filadendron (lat. Philadendron) je zbog svojih dekorativnih listova jedna od popularnijih tropskih biljaka u svim kućama. 

Može biti smješten uz prozor, no izbjegavajte ga stavljati u prostore s jakim strujanjem zraka kao što je hodnik. Dobro podnosi razlike u temperaturi i tamnije prostore.

Treba ga zalijevati tek onda kad mu se gornji sloj zemlje osuši, a to je otprilike jednom tjedno. Ako mu se listovi slegnu to je znak da je žedan, a ako postanu žućkasti to je znak da ste ga previše zalili.

Jedino što će od vas filadendron zahtijevati je dovoljno prostora. Može narasti u visinu i do tri metara, a listovi mogu biti i do 80 cm široki. Također bi lišće trebali povremeno očistiti od prašine.

3) Zamioculcas zamiifolia

Zamija je poznata kao biljka novca i sreće
Zamija traži minimalnu njegu i malo svjetla

 

Zamioculcas zamiifolia (Zamija) je sukulentna biljka poznata i kao biljka novca i sreće. Sukulente odlikuju mesnati i glatki listovi koji u sebi pohranjuju vodu pa ih je nepotrebno previše zalijevati.

Najčešće se uzgaja kao sobna biljka, ali može se uzgajati i izvan kuće.

Izvrstan je odabir za one koji zanemaruju svoje sobno bilje jer traži minimalnu njegu i malo svjetla. Koliko je ova biljka otporna dokazuje to što se često zna vidjeti i u raznim “čekaonicama” kao kod zubara ili liječnika. Ako tamo uspijevaju, sigurno ćete i vi biti te sreće :)

Njezin gomoljasti korijen i debele peteljke pohranjuju vodu pa nije žedna niti kad joj je zemlja potpuno suha. Često se zna dogoditi da se pretjerano zalije pa listovi požute. No bez brige, odmah će se oporaviti ostavite li je najmanje mjesec dana bez vode.

4) Drvo života

Drvo života raste sporo, ali zato naraste u visinu
Drvo života raste poprilično sporo i potrebna mu je svjetlija prostorija

 

Drvo života ili juka je vrlo zahvalna sobna biljka s debelim stabljikama i dugim šiljastim listovima. Zbog svojeg zanimljivog izgleda i velike izdržljivosti, često se može naći u domovima kao ukras za sobe, stepenište i terase.

Raste poprilično sporo, ali zato može narasti i do jednog metra u visinu.

Postavite je u svjetliju prostoriju, ali dalje od direktnog sunca. Izbjegavajte jako hladna mjesta jer joj hladnoća može naštetiti.

Zimi je zalijevajte što manje moguće, a ljeti je tu i tamo poprskajte vodom.

5) Fitonija

Fitonija je popularna zbog svojeg šarenog lišća
Zbog svog šarenog lišća je fitonija među popularnijim sobnim biljkama

 

Fitonija je ukrasna puzavica koja ne zahtijeva mnogo zalijevanja. Zbog svojih jarkih šara, često se naziva i mozaik biljka.

Pošto je tropska biljka držite je na vlažnom i toplom mjestu, a ako je tu i tamo zaboravite zalijevati ne trebate paničariti jer čim je zalijete listovi će odmah “oživjeti”. No ne priređujte joj često ovakve šokove jer njezina tolerancija nije dugovječna.

Što je s biljkama za kuhinju i kupaonicu?

Kako bi u kuhinju unijeli malo živosti i svježine, uzgajajte začinsko bilje. Neke od jednostavnijih biljaka za uzgajanje i održavanje su bosiljak, vlasac, metvica, ružmarin i peršin.  

Eksperimentirajte i tako ćete otkriti koje začinsko bilje je najbolje za vas. A ako vam ni to ne uspijeva, zasadite rikolu. Ona će izrasti u roku tri dana i rast će brzinom svjetlosti.

Biljke možete staviti i u kupaonicu. Najbolje će uspijevati sukulenti koje ćete morati zalijevati jednom u dva mjeseca. Sukulenti pohranjuju vodu u svojim mesnatim listovima pa su odličan izbor za vlažnu kupaonu.

Nadamo se kako ste uspjeli pronaći neku biljku kao stvorenu za vas i držimo palčeve da ćete ovog puta imati više sreće s njima. 

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.