Real Estate Brokerage

Novogradnja ili starogradnja - prednosti i nedostaci?

24.08.2016

Kod kupnje starog stambenog prostora često je prije useljenja potrebno uložiti u preuređivanje i razne popravke, što je dodatni trošak. Jedna od značajnih prednosti novogradnje je mogućnost prilagodbe prostora za vrijeme izgradnje prema vlastitim željama i potrebama.

Kupnja nekretnine jedna je od najvažnijih odluka i investicija u životu.

Kada ulaze u tu investiciju, mnogi ne znaju za što se odlučiti - novogradnju ili starogradnju.

I novogradnja i starogradnja imaju svoje prednosti i nedostatke, a kako bi vam što više olakšali izbor i pomogli vam u donošenju ove teške i kompleksne odluke, donosimo vam usporedbu najvažnijih faktora novogradnje i starogradnje.

Kvaliteta

Starogradnja je većinski izgrađena od prirodnih i izvornih materijala, debelih je zidova i visokih stropova. 

Na ovakvim objektima, zbog njihove starosti, lakše je uočiti kakve su kvalitete.    

U novogradnji se, pak, koriste nove građevne tehnologije i kvalitetniji materijali nego oni prije dvadesetak godina. Ipak, može se dogoditi da kvaliteta ne bude na razini ako investitor previše štedi.

Kod novogradnje nije potrebna dodatna adaptacija stana, a svaki stan ima zasebna brojila pa stanar može sam utjecati na potrošnju
Kod novogradnje nije potrebna dodatna adaptacija, a svaki stan ima zasebna brojila pa stanar može sam utjecati na potrošnju


Dojam

Stari stil gradnje prepoznatljiv je po visokim stropovima, dobrom rasporedu prostorija i debelim zidovima pa pruža osjećaj sigurnosti zbog poznatog retro dojma.

U novim objektima sve je uredno i lijepo, dobro isplanirano i moderno dizajnirano te prilagođeno potrebama suvremenog života.

Uređenje

Kod kupnje starog stambenog prostora često je prije useljenja potrebno uložiti u preuređivanje i razne popravke, što je dodatni trošak.

Jedna od značajnih prednosti novogradnje je mogućnost prilagodbe prostora za vrijeme izgradnje prema vlastitim željama i potrebama.

Lokacija

Stari stanovi često se nalaze u centrima gradova i blizu su važnim mjestima u gradu; trgovinama, bolnici, policiji, itd.

No, veliki minus starih stanova u centru grada ide na račun pronalaska parkirnog mjesta.

Što se tiče novoizgrađenih stanova, oni su u pravilu izvan centra grada pa je ključna dobra komunalna i društvena infrastruktura tog naselja.

Ako ste uočili dobru prometnu povezanost s centrom grada, za vas kao stanara nema drugih problema po tom pitanju, budući da su parkirna i garažna mjesta u novogradnji najčešće osigurana.

Stari stanovi i kuće najčešće nemaju izoliranu fasadu, no imaju deblje zidove koji su odlična izolacija
Stari stanovi i kuće najčešće nemaju izoliranu fasadu, no imaju deblje zidove koji su odlična izolacija
 

Instalacije

Starogradnja u pravilu zahtjeva obnovu dotrajalih instalacija struje, vode i plina prije useljenja te najčešće nije moguće odvojeno očitanje potrošnje vode i troškova grijanja.

Kod novogradnje, sve je novo, pa nije potrebna dodatna adaptacija stana.

Svaki stan ima zasebna brojila pa stanar može sam utjecati na potrošnju.

Energetska učinkovitost

Stari stanovi i kuće najčešće nemaju izoliranu fasadu, no imaju deblje zidove koji su odlična izolacija kako zimi od hladnoće, tako i ljeti od pretjeranog zagrijavanja stambenog prostora.

Problem je u staroj stolariji, odnosno dotrajalim prozorima.

Ako ne uložite u novi PVC ili drugi sustav, dotrajala stolarija će vam dodatno povećati potrošnju energije zimi, a time i režije.

S druge strane, noviji stanovi imaju visoku energetsku učinkovitost, izvrsnu izolaciju i štede energiju, što samim time znači da imaju i niže troškove održavanja.

Cijena

Prilikom kupnje stana, cijena željene nekretnine također je pri samom vrhu kriterija.

Jasno je kako su novi stanovi skuplji, no svaki slučaj treba gledati za sebe.

Naime, neki stanovi starogradnje su u sasvim korektnom stanju, a nekima je nakon kupnje potrebna temeljna restauracija.

Stoga, na licu mjesta, po mogućnosti s nekime tko se razumije u posao, odvagnite koja opcija vam je draža.

Ako je nekretnina za adaptaciju, ona mora biti dovoljno jeftina da kupac, nakon što u nju investira, može reći da je bolje prošao nego da je kupio novi novcati stan.

Nadamo se da će vam ovih naših nekoliko smjernica pomoći u izboru kada za njega dođe vrijeme.

Bilo kakav savjet, pomoć ili logističku podršku možete dobiti kod naših agenata za nekretnine.

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.