Real Estate Brokerage

Uz pametne tehnologije uštedite novac u kućanstvu

11.05.2016

Kada su u pitanju režije uz pametne tehnologije se može poprilično uštedjeti. Primjerice, uz pomoć digitalnih termostata sa senzorom pokreta možete podijeliti vašu kuću na zone tako da se određene prostorije u kući ne griju bez razloga.

Zamjena starih kućanskih aparata aparatima koji koriste pametne tehnologije može biti dobar potez za znatne uštede.

Kako vašeg novca tako i energije.

Iako je većina pametnih uređaja dosta skupa, investicija u njih će se dugoročno isplatiti.

U nastavku zato donosimo popis pametnih uređaja koji se nama čine zanimljivi i korisni. Možda čak i odlučite nabaviti neki od njihsmiley

1. Digitalni termostati

Najveći troškovi vidljivi na računu za struju uglavnom dolaze od troškova grijanja i hlađenja prostorije jer većina domova ima neučinkovite sustave grijanja.

Uz digitalne termostate nećete nepotrebno grijati prostorije u kući
Uz digitalne termostate nećete nepotrebno grijati prostorije u kući

 

Ti sustavi troše velike količine energije bez obzira koriste li se određene prostorije u kući ili nikog nema kod kuće. A pametna tehnologija može riješiti ovaj problem na dva načina.

  • Bežično upravljanje termostatima

Pomoću digitalnih termostata možete vrlo lako regulirati temperaturu vašeg doma i to na daljinu putem pametnog telefona, tableta ili drugih uređaja s internetskom vezom.

Na primjer, na putu s posla možete reći termostatu da započne grijati ili hladiti kuću na određenu temperaturu, a vas će dočekati ugodna sobna temperatura.

Ovakve termostate je moguće programirati na tjedne programe, aktivirati funkcije “Nisam kod kuće” ili “Zaštita od smrzavanja”, a isto tako ih je moguće isprogramirati da rade prema geografskoj lokaciji i atmosferskim prilikama.

  • Termostati sa senzorom pokreta

Neke vrste termostata mogu podijeliti vašu kuću na zone tako da se određene prostorije u kući ne griju bez razloga. Njegov senzor pokreta može pokrenuti i zaustaviti sustav grijanja i hlađenja kako bi smanjio količinu izgubljene energije

2. Solarna energija

Ne morate odmah investirati u velike solarne ploče kako bi započeli s efikasnim korištenjem sunčeve energije. Počnite s nekoliko malih solarnih rasvjetnih tijela, kao što su svjetla za terase, trijemove, dvorišta i druga vanjska rasvjeta.

I vanjska solarna rasvjetna tijela će uštedjeti električnu energiju
I vanjska solarna rasvjetna tijela će uštedjeti električnu energiju

 

No ako ste spremni uložiti u nešto veće, kao na primjer u solarne panele, dobra vijest je da ćete tako dugoročno uštedjeti mnogo novca. Na klasičnu obiteljsku kuću obično se postavljaju solarne elektrane snage 10 kW, a potrebno je imati krov površine najmanje 66 četvornih metara.

Cijene postavljanja solarnih panela kreću se od oko 250 000 do 300 000 kuna, a očekivana godišnja proizvodnja struje procjenjuje se na oko 10 800 kWh.

3. LED pametne žarulje

Pametne žarulje zapravo nisu ništa novo na tržištu, no u Hrvatskoj je malo tko čuo za njih. 

Na tržištu je nedavno zasjala Luc pametna žarulja kojom možete upravljati putem mobilnog uređaja. 

Luc žarulju palite, gasite in mijenjate boju te jačinu svjetlosti pomoću vašeg pametnog telefona koji se bežično povezuje sa žaruljom. Podržava Android i iOS uređaje.

Uz pametnu žarulju štedite električnu energiju
Uz pametnu žarulju štedite električnu energiju

 

Luc žarulja smanjuje troškove električne energije jer obične žarulje čak 90 posto svoje energije pretvaraju u toplinu, a pametna žarulja koristi 99 posto energije za davanje svjetlosti. To znači više svjetlosti i manje potrošenog novca.

Također ima program buđenja pomoću svjetlosnog alarma, noćni način za spavanje i protuprovalni način rada. Možete ih kupiti već od 300 kuna.

4. Uštedite vodu uz pomoć pametnog i malog gadgeta

Većina nas se voli dugo tuširati. No to je zaista uludo rasipanje vode koje nas na kraju dođe cijelo bogatstvo.

Pošto malo tko gleda na sat i pogađa koliko je zaista potrošio vode, stvoreni  su mali gadgeti koji reguliraju i prate protok vode tijekom tuširanja.

  • Water Pebble 

Uz ovaj uređaj možete regulirati protok vode
Uz ovaj uređaj možete regulirati protok vode

 

Ovaj mali uređaj potrebno je staviti kod odvoda i istuširati se. On će odrediti koliko ste vode potrošili i kada se sljedeći put tuširate upozorit će vas ako potrošite više vode. 

Svijetlit će crveno kada je vrijeme da stanete.

Na ovaj način u prosjeku smanjujete vrijeme tuširanja za otprilike sedam sekundi i štedite 20 litara tople vode što uvelike pomaže pri štednji vode i električne energije.

Možete ga kupiti na Amazonu već od 13.99 dolara.

  • ShowerStart termostatski ventil

Uz ovaj uređaj nećete trebati čekati na toplu vodu
Uz ovaj uređaj nećete trebati čekati na toplu vodu

 

Ima li ičeg zamornijeg od čekanja tople vode u tušu?

Pustite vodu kroz slavinu i onda čekate i čekate sve do kad ne dođe topla voda. A uz čekanje i smrzavanje isto tako trošite mnogo električne energije ili plina na zagrijavanje vode u bojleru i bespotrebno rasipavate vodu. 

Iz tog je razloga izmišljen gadget po imenu ShowerStart termotatski ventil koji se instalira u grlo tuša. Sve što trebate je pustiti vodu u tušu kao što bi to i inače napravili, a ventil će početi puštati vodu kroz tuš tek kad voda postigne željenu temperaturu. 

Ovaj ventil na Amazonu možete kupiti već od 27.99 dolara. 

Ovo zaista nije iscrpan popis pametne tehnologije i spravica, ali uz pomoć njih će vaš dom raditi puno pametnije.

Naravno, ne morate se odmah razmetati i kupiti sve ove navedene tehnologije jer bi vas ipak to moglo poprilično udariti po džepu. 

Važno je započeti i osmisliti svoju vlastitu strategiju.

Zapamtite da energetski učinkovita kuća može uštedjeti novac, dok vi spašavate planet smiley

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.