Real Estate Brokerage

Pasivna kuća: pametna konstrukcija za energetsku učinkovitost

11.11.2015

Pasivne kuće su niskoenergetske jer se zasnivaju na pametnom planiranju i izgradnji. Glavna ideja je maksimalno iskorištavanje sunčeve energije i energije zemllje.

U današnje vrijeme sve se više podiže svijest o važnosti očuvanja okoliša.

Sve više pazimo (ili bi trebali paziti) na razvrstavanje otpada, recikliranje i pametnu potrošnju energije kako bi očuvali ozonski omotač.

U tom smislu razvijene su i ekološki efikasne kuće, takozvane pasivne kuće.

Takve kuće koriste minimalnu količinu energenata jer se zasnivaju na pametnom planiranju i pametnoj izgradnji koja minimizira gubitak energije.

Osim toga, u pasivnim kućama nastoji se maksimalno iskoristiti sunčeva energija, kao i energija zemlje.

Koncept pasivne kuće

Pasivna kuća je konstrukcijski koncept koji je energetski učinkovit, udoban, pristupačan, a u isto vrijeme ekološki orijentiran.

Glavna ideja pasivne gradnje je korištenje sunčeve energije za grijanje kuće u zimskom periodu i sprečavanje ulaska topline u ljetnom periodu kako bi se smanjila potreba za hlađenjem.

Nije ograničena samo na stambene objekte, pa se može koristiti i u gradnji škola, poslovnih zgrada i supermarketa.

Na ovaj način može se uštedjeti i do 90% energenata u usporedbi s tipičnom gradnjom kuće i 75% u usporedbi s novogradnjom.

Tehnike za gradnju pasivne kuće

1) Konstrukcija  i izgradnja pasivne kuće


Za što bolje iskorištavanje sunčeve energije važno je dobro rasporediti prostorije

 

Kuća bi trebala biti što kompaktnija, a raspored prostorija što pametniji.

Glavne prostorije kao što su dnevna i spavaća soba bi trebale biti orijentirane prema jugu s čim većim staklenim površinama. Na taj se način maksimalno iskorištava sunčeva toplina i svjetlost.

Na sjevernoj strani bi trebalo smjestiti prostorije kao što su hodnik i kupaona s čim manjim prozorima kako bi se spriječio gubitak topline.

Vanjska boja zida bi trebala biti što svjetlija radi bolje refleksije i apsorpcije danjeg svjetla.  U ljetnom periodu krošnje drveća stvaraju hlad i bacaju sjenu na kuću, pa se tako sprečava dodatno grijanje kuće.

2) Izolacija pasivne kuće

Pasivne kuće koriste superizolaciju od barem 10 cm radi manjeg gubitka topline kroz zidove, krov i pod.

Tako pasivna kuća ima bar 10 puta bolju izolaciju od 30 godina stare kuće. Negativna strana debele izolacije je što je zbog nje interijer manji od uobičajenih kuća.

4) Pasivna kuća osigurava nepropusnost zraka

Kroz prozore i vrata “pobjegne”  čak i do jedne trećine količine zraka.

Propuštanje zraka, znači i gubitak energije koju smo potrošili na grijanje kuće.

Pasivne kuće postižu visoku razinu nepropusnosti zraka u odnosu na konvencionalne gradnje i zbog toga štite kuću od moguće vlage.

Nepropusnost zraka se postiže zračnim pregradama i pažljivim brtvljenjem svakog spoja vanjskih zidova s cijevima i kabelima.

4) Pasivna kuća ima “superizolacijske” prozore


Prozori na pasivnoj kući su izrađeni od trostrukog stakla

 

Kod tipične gradnje kuće, prozori su kao najslabiji toplinski izolatori kritična komponenta i često se kroz njih gubi i do 50 posto topline.

Kod pasivnih kuća, prozori imaju mali koeficijent prijenosa topline i obično su izrađeni kombinacijom trostrukog stakla.

Praznine između stakla su punjene izolacijskim slojem - zrakom ili nekim drugim plinom poput argona.

Stakla su premazana izolacijskim premazom koji propušta toplinu unutar kuće, a istovremeno sprečava njeno rasipanje prema van.

5) Prirodna ventilacija pasivne kuće

Radi što bolje iskoristivosti temperature okoline koriste se metode prirodne ventilacije.

Otvori na kući koriste se za strujanje zraka u kuću, a prozori većeg promjera za strujanje zraka prema van. Ovakav ventilacijski sustav održava kvalitetu zraka i vraća do 80% topline, pa nema potrebe za klasičnim sustavom centralnog grijanja.

Isto tako postoje posebne podzemne toplinske cijevi koje su zakopane u zemlju i prirodno izmjenjuju toplinu i zrak. Pri niskim temperaturama ovakav zagrijani zrak sprječava nastanak leda u cijevima.

6) Grijanje i rasvjeta prostora

Osim što pasivne kuće koriste prirodnu sunčevu toplinu, koriste i toplinu unutarnjih izvora energije kao što su rasvjeta i električni uređaji.

Unutarnja temperatura svih prostorija je uravnotežena, a provjetravanje prostorija nema veliki utjecaj na pad temperature. Nakon zatvaranja vrata i prozora, toplina zraka se brzo stabilizira.

Mnoge pasivne kuće koriste dnevno svjetlo za rasvjetu prostora danju, a za napajanje rasvjete mogu se koristiti solarne i fotonaponske ćelije - solarne ćelije koje pretvaraju sunčevu energiju direktno u struju.

U prosjeku stanari pasivnih kuća trošit će oko 80 posto manje energije za grijanje ili hlađenje nego u klasičnim kućama, a to je znatna ušteda.

Oko 40 posto ukupne svjetske energije troši se na grijanje i hlađenje građevinskih objekata, a sva ta energija se dobiva izgaranjem nafte, plina i ugljena.  

Pasivna i niskoenergetska gradnja važan je oblik zaštite okoliša i održivog razvoja.

Do danas je sagrađeno oko 150 000 pasivnih kuća u Europi, a u Hrvatskoj tek 21 (ipak su u prosjeku 20% skuplje od konvencionalnih kuća).

No unatoč inicijalno skupljoj cijeni, dobro razmislite jer možda nije loše na početku uložiti više novaca i s vremenom ga povratiti kroz uštedu energenata. A ujedno i čuvati okoliš. 

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.