Real Estate Brokerage

Pet zelenih boraca za čišći zrak: biljke koje bi trebali imati u zatvorenom

15.04.2015

Zrak u vašoj kući, stanu, vikendici zagađen je. Baš poput zraka u vašem uredu. Najbolji način da ga pročistite jest da u prostore u kojima boravite unesete biljke. 

Živjeti u velikom gradu znači živjeti bez čistog i svježeg zraka. Donekle smo se pomirili s ispušnim plinovima koje za sobom ostavljaju promet i tvornice. No, jednom kada uđemo u svoju kuću, stan ili ured debeli zidovi koji odvajaju “van“ od “unutra” nisu dovoljno.

Puno više se govori o onečišćenju vanjskog zraka (s punim pravom). No, onaj naš kućni i uredski prostor daleko je od čistog.

Unutarnji zrak zagađuju sredstva za čišćenje,boje i lakovi

Unutarnje zagađenje prostora dešava se kao kombinacija raznih faktora: od emisije boja i ljepila koje se koristi za namještaj, isparavanja plinova i ugljikovodi iz peći i kotlova, štetnih tvari koje se oslobađaju uporabom kozmetike i sredstava za čišćenje…

Uz to, vaš unutarnji zrak “jedu” i kućanski aparati, a da ni ne spominjemo duhanski dim.  

Trebali bi bar jednom dnevno otvoriti prozore i provjetriti

Naravno, ništa od ovoga vas neće ubiti, ali nakuplja se polako i sigurno.

Osim što bi (ako niste znali) trebali barem jednom dnevno i to minimalno na pet minuta otvoriti prozore i dopusiti svježem zraku da procirkulira, još jedan odličan način da osvježite prostorije jest da dopustite biljkama da u njima žive.

Kao što ste i učili na satu prirode i društva, biljke "udišu" ugljični dioksid i "izdišu" kisik. Tijekom 24 sata biljke trebaju i kisik, ali količina kisika koje trebaju uvijek je daleko manja od količine koju proizvode.

Pet biljaka koje bi definitivno trebali posaditi:

1) Aloa vera kaktus za prozor


Foto:Garry Knight/Flickr.com


Ne bi vjerovali, ali jedna od najučinkovitijih biljaka za preradu zraka je kaktus Aloe Vera.

Aloa vera idealna je za sunčani prozor i lako se održava. Uspješno raščišćava benzene i formaldehide koji se javljaju kao nusprodukt prilikom čišćenja sa kemijskim sredstvima ili prilikom bojanja i lakiranja.

2) Zeleni ljiljan za početnike

Zeleni ljiljan ili klorofit također je odličan izbor za borbu protiv benzena, formaldehida, ugljičnog monoksida i bezbojnog plina ksilena. Ova biljka debelih listova i sitnih bijelih cvjetića odličan je izbor i za sve koji svoje zelene ljubimce ponekad zaborave - nije zahtjevna ni u pogledu vode ni svjetla.

3) Gerberi u akciji protiv ostataka kemijskog čišćenja

Ne bi vjerovali, ali i gerberi vrlo dobro raščišćuju zrak. Osim što ima lijepe cvjetove, ova biljka upija trikloretilen, tvar koju možete u svoj dom unijeti nakon kemijskog čišćenja. Savšreno mjesto za smjestiti gerbere je spavaća soba. Pod uvjetom da ima puno sunca.


Foto: Dawn Huczek/Flickr.com

4) Svekrvin jezik čisti otrov iz toalet papira

Svekrvin jezik stavite u kupaonicu. Jednostavnu zelenu biljku (Sansevieria trifasciata) tamo bi trebali smjestiti jer će joj, kao prvo, tamo biti dobro zbog male količine svjetla i velike vlažnosti. Kao drugo, svekrvin jezik profiltrirati će formaldehide iz proizvoda za čišćenje, ali i iz toaletnog papira, maramica i proizvoda za osobnu njegu.


Foto: Woodleywonderworks/Flickr.com

5) Dracena crveno obrubljenih listova

Dracena je također dobar izbor. Jedna od vrsta poznate lonačnice je Dracaena marginata, biljka crveno obrubljenih listova pomoći će vam da zrak očistite od ksilena. trikloretana i formaldehida koje nastaju korištenjem lakova i benzina.

Postavi nam pitanje

 

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.