Real Estate Brokerage

Plastični namještaj u domu: da ili ne?

05.01.2016

Plastika je ušla u naše domove kao pristupačan i funkcionalan materijal, no novi je materijal donio i čitav niz zdravstvenih problema i problema za okoliš. 

Što sve imate u vašem domu, a da je od plastike?

Razmislite malo.

Da. Jako mnogo toga.

Kutije za hranu, plastični stolci, dječje igračke, daljinski upravljač, daska za WC, police… Mogli bi nabrajati unedogled.

Plastika je ušla u naše domove kao pristupačan i funkcionalan materijal, a danas se od plastike proizvodi gotovo sve.

Prije nego damo sud je li to dobro ili loše, idemo malo bolje upoznati plastiku, vidjeti od kada se koristi, kakve vrste plastike postoje i koje opasnosti nosi sa saobom.

Podrijetlo plastičnog namještaja

“Boom” plastike kao materijala za kućanstvo počeo je nakon Drugog svjetskog rata. Materijal su počeli koristiti dizajneri koji su od plastike kreirali jedinstvene komade namještaja.

Prvu plastičnu stolicu 1955. godine kreirao je finsko-američki arhitekt Eero Saarinen. Stolica Tulip imala je metalno postolje, a ostatak stolice bio je od plastike.

Dizajner je prvo stolicu želio napraviti od staklene vune, ali ovaj materijal nije bio u mogućnosti podržati bazu i prototipovi su se lomili. Tako je nastala prva plastična stolica koja je ušla u povijest.


https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_chair#/media/File:Tulip_med.jpg

 

Ljubitelji Zvjezdanih staza prepoznat će ovu stolicu kao kapetanovu stolicu u Originalnoj seriji.

Uskoro se plastika počela koristiti i u masovnoj proizvodnji namještaja.

1980. godine prvi puta je masovno proizvedena plastična stolica u jednom komadu. To je bila praktična stolica, kakvu danas poznajemo kao stolicu za terasu u gotovo cijelom svijetu.

Današnji plastični namještaj se uglavnom proizvodi na isti način kao i prije 30 ili 40 godina.

Zanimljivo je da je oprema za proizvodnju plastičnog namještaja vrlo skupa. Ono što plastični namještaj u konačnici čini jeftinim su masovne količine u kojima se proizvodi.

Loše strane plastičnog namještaja

Nesumnjivo je kako je plastika promijenila život na bolje u mnogim sferama naših života i to prvenstveno zbog svoje pristupačnosti i funkcionalnosti.

No, novi je materijal donio i čitav niz zdravstvenih problema i problema za okoliš.

Naime, plastika nije biorazgradiva i stručnjaci upozoravaju kako bi trebalo smanjiti proizvodnju plastike želimo li sačuvati naše oceane, rijeke i sav okoliš.

A kako bi se smanjila proizvodnja plastike, ono što se treba smanjiti je potražnja za plastikom. 

Ukratko, želite li voditi brigu u svojem okolišu i o svojem zdravlju - najbolje bi bilo da izbacite plastične proizvode iz svakodnevnog života.

Ako mislite kako je to za vas ipak previše, bilo bi dobro barem upoznati kakvi tipovi plastike postoje te izbjegavati one najštetnije. Naravno, svu plastičnu ambalažu potrebno je reciklirati.

Na taj način, barem donekle možete pomoći okolišu, a i svojem zdravlju.

Tipovi plastike:

  1. PET – ambalaža namijenjena jednokratnoj uporabi poput plastičih boca za sokove i izvorsku i mineralnu vodu, prozirne kutije za pakiranje hrane i slično. Kod te plastike postoji mogućnost ispuštanja teških metala i kemikalija koje djeluju na hormone, a može sadržavati i kancerogene spojeve.
  2. HDPE (PE-HD) – u nju spadaju plastična ambalaža za mlijeko i tekući detrdžent, bočice za šampone i slično. Radi se o "dobroj" plastici koja ima najmanju vjerojatnost ispuštanja kemikalija.
  3. PVC – često se koristi u supermarketima kao folija za pakiranje. PVC sadrži omekšivače ftalate koji utječu na hormonsku ravnotežu, a njihovom proizvodnjom i uništavanjem se stvaraju dioksini, koji su kancerogeni i remete endokrini sistem. 
  4. LDPE (PE-LD) – dobra plastika koja ne ispušta kemikalije i može se reciklirati.
  5. PP – dobra plastika koja se najčešće koristi za izradu boca/čašica za mliječne proizvode.
  6. PS – Čaše od polistirenske pjene mogu da otpuštati stiren u hranu, a stiren se smatra potencijalno kancerogenim.
  7. OTHER – plastične mase otkrivene nakon 1987. godine uključuje polikarbonate - PC, i polilaktid - PLA, plastična masa iz novih izvora, kao i plastiku bez bisphenola A)

Zaključno možemo reći kako su tipovi plastike HDPE, LDPE i PP najbolji izbor. Uglavnom se mogu reciklirati i ne otpuštaju štetne kemikalije. 

Kod kupovanja plastičnog namještaja, ali i drugih plastičnih stvari - imajte to u vidu.

Svakako izbjegavajte PVC, PS i PC tipove plastike, jer otpuštaju kemikalije koje utječu na hormonsku ravnotežu i potencijalno su kancerogene.

Prije kupnje namještaja svakako se dobro informirajte o zdravstvenoj ispravnosti materijala od kojih je namještaj načinjen. To ne vrijedi samo za plastične proizvode, već i za proizvode od drva, odnosno iverice i druge proizvode.

Jer važno je vaš dom bude zdrav i siguran. 

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.