Real Estate Brokerage

6 najčešćih pogrešaka koje čine podstanari

04.10.2017

Svi se od reda usredotočuju na pronalaženje savršenog stanodavca. Onog koji vam neće non-stop disati za vratom ili vas udariti po džepu za svaku malu ogrebotinu na zidu ili podu. No što je s podstanarima? I oni mogu biti prava noćna mora! Pa da bi svima život bio mio, evo nekoliko savjeta s kojima ćete izbjeći sve moguće probleme sa stanodavcem. 

Bilo da ste student, mladi bračni par ili solo igrač, iznajmljivanje stana odličan je način za uštedu novca, pogotovo ako nemate stalan priljev novca ili još niste sigurni što točno želite od života

Mnogi naglašavaju važnost pronalaženja dobrog stanodavca, no opet, mnogi ne shvaćaju kako je jednako važno biti i odgovoran stanar. Pa jednom kad pronađete savršeni stan i preselite sve kutije, bitno je ponašati se i u skladu s nekim nepisanim pravilima.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u potpunosti iskusiti podstanarski život i to bez ikakvih kasnijih briga sa stanodavcem.

1. Nemojte pretjerati s uređenjem iznajmljenog stana

Uređenje iznajmljenog stana

Nikad ne znate koliko ćete dugo biti u stanu pa pokušajte odoljeti onom početnom zanosu da sve trebate srediti cakum-pakum. Što ćete više sređivati stan, to ćete se dublje zakopavati i prilikom preseljenja ćete više stvari trebati maknuti iz stana.  

Prije većih preinaka, pričekajte barem prvih pola godine da vidite na čemu ste i planirate li otploviti nekamo dalje ili se usidriti na jednom mjestu. 

2.  Ne brinete se o sigurnosti stana

Iako stan nije vaš, on je ipak ispunjen vašim osobnim stvarima. A i vama! Ne zaboravite provjeriti ključanice na ulaznim i balkonskim vratima i provjeriti daju li se prozori do kraja zatvoriti.

Naravno, uvijek dobro zaključajte vrata i prozore!

3. Nemojte se upuštati u trajne promjene iznajmljenog stana

Kada želite izbušiti rupe za karniše za zavjese ili želite pobojati zidove ili objesiti zrcalo na zid, preporučujemo da za dopuštenje upitate stanodavca. Često ćete tijekom preseljenja trebati popraviti sve rupice od bušenja i kucanja čavla u zid, a da ne govorimo da ćete ponovno trebati pobojati zidove u boju koja se prvotno nalazila na zidu. 

Samo imajte na umu da vas očekuju popravci ili će vam stanodavac naplatiti sva oštećenja.

4. Nemarni ste prema stvarima u stanu

Mrlje po zidu od prljavih ruku, oštećenja na parketu od micanja stolca ili ona crvena mrlja na tepihu od vina vjerojatno vam se ne čine kao nešto važnog. No u stvarnosti, to su veliki problemi koji će vas koštati kada se iselite. 

Odmah očistite sve mrlje

Pouka priče? Budite oprezni! Tretirajte namještaj i sve stvari u stanu kao da su vaše.

5. Neda vam se popravljati šteta u iznajmljenom stanu

Jednom je bio propuh i napuknulo vam je staklo na prozoru? Ili se jedna pločica u kupaoni okrhnula jer vam je iz ruke palo sušilo za kosu? Pokušajte odmah riješiti ove  problemčiće koji bi se kasnije mogli pretvoriti u ogromne probleme. Pogotovo kada ćete se seliti, a stanodavac će vam zaračunati štetu i još nešto dodatno kako bi vas kaznio.

6. Odmah obavijestite stanodavca o većim problemima u stanu

Neki se podstanari boje obavijestiti stanodavca o veći problemima u stanu jer misle da će oni biti okrivljeni za nastalu štetu. No ono što će biti najbolje za vas je da odmah javite stanodavcu da iz cijevi propušta voda ili da je nestalo struje u cijeloj prostoriji. 

Ako na vrijeme ne obavijestite stanodavca, problemi bi se samo mogli pogoršati i na posljetku ćete samo vi biti krivi.

Obavjestite stanodavca o većim problemima

Nadamo se da smo vam pomogli s ovih nekoliko jednostavnih savjeta.

Ako tražite stan u kojem ćete biti savršeni podstanar, dopustite da vam pomognemo Pogledajte ponudu na našim stranicama, a ako se sa stanodavcem dogovorite da smijete urediti stan po svojoj želji, tada nas ponovno nazovite! Jer mi volimo uređivati interijere svih vrsta!

Krenite u potragu za stanom!

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.