Real Estate Brokerage

Prednosti i nedostaci laminatnog poda

25.01.2017

Laminat se vrlo jednostavno postavlja, a i cijena mu je pristupačna. Uz to, postoji širok izbor uzoraka. Laminat ima dosta prednosti uz pokoji nedostatak.

Odabir poda nikad nije baš jednostavna stvar. 

Ako pogriješite s bojom zidova, to već možete nekako riješiti.
No podove je uvijek malo teže zamijeniti
Laminat se danas sve češće nameće kao izbor za podove. Veliki centri za opremanje doma nude puno veći izbor laminata nego parketa

Je li laminat dobar izbor? I kakav je to materijal? 

Potrudili smo se i pokušali naći što više o dobrim i lošim stranama laminatnih podova.

Što je laminat?

Laminat je vrsta podne obloge koja se sastoji od 80 do 90% drva. Drvo unutar laminata su zapravo drvena vlakna prerađena na visokoj temperaturi uz dodatak sintetičkih smola. 

Laminat ima četiri osnovna sloja koja se pod velikim pritiskom stapaju, a gornji, dekorativni sloj ima otisnut dizajn. 

Koje su prednosti laminata?

1. Laminat dugo traje i otporan je

Laminat je otporan materijal. Za razliku od parketa, nije ga toliko lako oštetiti. Zaštićen je čvrstim vanjskim slojem i zbog toga je idealan za prostore u kojima se često premješta namještaj. Dobar je izbor i za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima. 

2. Laminat se brzo postavlja

Laminat se nekad davno morao ljepiti, sada postoji klik sustav. Daske se stavljaju jedna u drugu
Laminat se nekad davno morao ljepiti, sada postoji klik sustav. Daske se stavljaju jedna u drugu


Laminat može doći i na beton, ali ga možete postaviti i na stari parket ili pločice. Naime., laminat se ne lijepi ni ne zakucava. Postoji tzv. klik sistem. Daske se samo stavljaju jedna u drugu. Većina ljudi sama postavlja laminatne podove. Uz laminate dolazi i izolacija koja se postavlja ispod dasaka.  

3. Laminat ima dobru cijenu

Kvadrat jeftinijeg laminata možete naći po cijeni od otprilike 60 kuna. Naravno, postoje i laminati čiji kvadrat košta i više od 300 kuna. 
Kada kupite laminat, gotovi ste. Nema kao kod pločica još kupovanja ljepila ili mase za fugiranje. Ne trebate ni lakirati, kao što je slučaj kod parketa. 

4. Velik izbor stilova 

Uzorak se otiskuje na laminatne ploče, pa postoji stvarno velik izbor laminata. Najčešće su varijacije na temu uzorka drva, ali postoje i laminati koji imitiraju cigle ili kamen. 

5. Izbor klase

Postoje razne debljine laminata (5,6,7 ili 8 milimetara), a dijele se na dva razreda: stambeni i komercijalni. 
Postoje razne klase laminata, a ovisno o klasi, preporučuju se za korištenje u drugačijim prostorijama
  
Stambeni: klasa 21 (AC1) - spavaće sobe;  klasa 22 (AC2) - dnevni boravak, dječja soba; klasa 23 (AC3)- dnevne sobe, kuhinje, hodnici
Komercijalni: klasa 31 (AC3) - mali uredi, hotelske sobe; klasa 32 (AC4) - butici, kafići; klasa 33 (AC5) -  trgovine, uredi

Klase moraju bit jasno istaknute na svakom laminatu, a odredila ih je EPLF (Europska udruga proizvođača laminata).

6. Dobra jamstva

Većina laminatnih podova dolaze s dobrim jamstvima: protiv habanja i mrljanja, a garantira se i postojana boja. Drugim riječima, proizvođači garantiraju da se materijal neće potrošiti. 

7. Laminati se lako održavaju

Laminati se jako lako čiste
Laminati se jako lako čiste


Sve što se prolije, lako se očisti. Samo trebate imati vlažnu krpu pri ruci. Uz krpu, naravno, potrebno je i usisavati. Ali to je jednostavno. 

Laminati i nedostaci

1. Laminati nisu baš za sve

Laminate ne bi trebali postavljati bilo gdje ili bar pripaziti gdje ćete postaviti neki tip laminata. Npr. u kuhinju bi trebalo staviti laminat koji je vodootporan, baš kao i u kupaonicu, ali i u prostoriju za perilicu za rublje. 

2. Laminati su drvo koje nije drvo

Laminat možda izgleda kao drvo, ali nije. Kada hodate po njemu, to se osjeća. I hodanje po laminatu ne zvuči jednako kao hodanje po parketu ili drvenim daskama. 

Između laminata i izolacije nalazi se slobodni prostor pa je i to razlog različitog zvuka
Nekim ljudima to dosta smeta. 

Laminat ima više prednosti nego mana, to možete zaključiti i po ovom popisu. A kada vam se jednom zamjeri i dosadi, lako ga možete zamijeniti. Zato - samo naprijed.

 

Javite nam se

 

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.