Real Estate Brokerage

Trebam li prodati kuću takvu kakva je ili prije treba obaviti popravke?

22.03.2017

Ako želite prodati nekretninu u što kraćem vremesnkom roku i za nju dobiti što isplativiju ponudu, potrebno je obaviti i nešto popravka po kući. Prije nego što na sebe obučete radničko odijelo i kacigu, važno je odvagati koji popravci su isplativi, a koji nisu.

Kada se pripremate za prodaju nekretnine, želite da ona bude u top formi kako bi privukli što više kupaca.

Kroz naše blogove mogli ste dobiti pokoji savjet kako očistiti i izglancati interijer da bi bio što privlačniji kupcima. To je bitan korak kod prodaje kuće jer će čist i uredan interijer potencijalnim kupcima upotpuniti dobar prvi dojam.

No ipak, ako postoje nedostaci koji se ne mogu riješiti krpom i metlom, trebali bi razmisliti i o nekoliko kućnih popravaka. 

Kako odlučiti što vrijedi popraviti u kući?

Ponekad se nađu kupci koji će reći: “Nađi mi nekretninu koju mogu srušiti do temelja”.

Ipak, većina kupaca će tražiti nekretnine u koje se mogu odmah useliti ili koje zahtijevaju manje popravke kao što su bojanje zidova, kupnja novog tepiha ili zamjena par svjetiljka. Oni obično ne žele rušiti zidove ili mijenjati podove

Prije nego počnete s mijenjanjem krova, dodavanjem krovnih prozora u spavaćoj sobi ili rušenjem zidova, morate znati izvagati koji popravci će podići vrijednost nekretnine, a koji će se samo negativno odraziti na vaš džep.

Za prvu pomoć će dobro doći agent za nekretnine koji iz iskustva zna što prolazi na tržištu, a što ne. On će vas znati usmjeriti u pravom smjeru, a njegove stručne oči mogu s lakoćom procijeniti kojim dijelovima kuće je potreban popravak, a koje je najbolje ostaviti na miru. 

Slijedi nekoliko popravaka koje bi trebali uzeti u obzir.

1. Osvježite zidove novom bojom

Jedan od najisplativijih i najjednostavnijih načina kako uljepšati nekretninu je stavljanje svježeg sloja boje na dotrajale zidove. 

Zidovi će izgledati svježe i lijepo, a nova boja će uspjeti sakriti neke manje probleme, kao što su mrlje od kuhanja, ljepljivih ruku i slično.

Obojite zidove

Tijekom bojanja zidova imajte na umu nekoliko stvari: 

 • Koristite neutralne tonove boje. Na kupce će neutralne boje zidova djelovati kao prazno platno na kojeg mogu dodati nešto svoje. Svoj osobni stil. Svoje ja. Isto tako, neutralne i svijetle boje će vizualno proširiti prostor.
 • Čavli i rupe u zidovima. Maknite sve male čavliće u zidovima, a rupe popunite kitom za pukotine.
 • Riješite se starih tapeta. Iako se nazire povratak tapeta, u većini slučajeva željet ćete ih se riješiti. Požutjele i stare tapete mogu samo ostariti prostor, a i one su većinom stvar osobnog ukusa. Ili ih volite ili ne, pa ostavite kupce da sami odluče.
 • Nema potrebe da bojite cijelu nekretninu ako je u pristojnom stanju. Ako su zidovi u dobrom stanju, radije se usredotočite na uljepšavanje fasade i ulaznih vrata.

Ako niste sigurni u svoje “malerajske” sposobnosti, radije unajmite profesionalce. U protivnom ćete učiniti više zla nego koristi.

2. Popravite rasvjetu u kući

Rasvjeta u domu vrlo je važan dio kućne atmosfere. Kada kupci dođu u razgledavanje kuće, obavezno uključite sva svjetla kako bi pokazali svjetlinu prostorija.

No prije nego to učinite, morate biti sigurni da sva svjetla rade ispravno. Zamijenite stare žarulje s novima i ne zaboravite provjeriti sva vanjska svjetla. Za tamne prostorije kao što su hodnici i spremišta kupite žarulje s jačom snagom kako bi izgledali što svjetlije. 

3. Popravci u kuhinji

Kuhinja se u svijetu nekretnina smatra prostorijom koja prodaje kuću. To je mjesto gdje se okuplja svaka obitelj, gdje se provodi najviše vremena i svakodnevno priprema hrana, stoga je bitno da je kuhinja čist i udoban radni prostor. 

Dakle, u kuhinjske popravke vrijedi uložiti i zadnju lipu jer će ona znatno podići ili sniziti vrijednost cijele nekretnine. 

Svakako bi trebali:

 • Popraviti sve ladice i ormariće. Ladice i ormarići trebaju se lako otvarati i nikako ne bi smjeli visjeti na jednu stranu. Ako je potrebno, zamijenite i ručke na ladicama. 
 • Popraviti oštećene radne površine. Zamijenite sve radne površine koje su oštećene od rezanja nožem ili su ogrebane na bilo koji drugi način. Jedan od popularnijih izbora za radne ploče je granit. Iako je sam po sebi skup, on će svakako podići cijenu nekretnini.
 • Zaustaviti kapljanje vode iz slavine. U kuhinji obavezno popravite sve slavine i provjerite vodovodne cijevi

4. Popravci u kupaonici

Kupaonica i kuhinja su dvije prostorije koje će povisiti ili sniziti vrijednost nekretnine. Budući da se u njoj stvara visoka razina vlage, kupaonice su sklone oštećenjima i mrljama više nego druge prostorije u kući.

Provjerite slavine iz kojih kaplje voda

Stoga budite pažljivi i posebno se usredotočite na ovaj dio kuće.

 • Spriječite kapljanje vode. U kupaonici obavezno popravite sve slavine i riješite se kamenca iz slavina i tuševa. 
 • Stavite nove fuge ako je potrebno. Očistite ili zamijenite fuge oko wc školjke, tuša, umivaonika i između pločica na podu i zidu.
 • Zamijenite oštećene elemente. Zamijenite oštećene pločice, umivaonik i kupaonska ogledala.

5. Eksterijer doma

Iako se knjiga ne smije suditi po koricama, svi to uporno činimo. Zabadava vam lijep i čist interijer, ako nekretnina izvana izgleda staro i otrcano. Kupci neće htjeti ni zaviriti unutra!

Prvi pogled na kuću je ono što stvara pravi prvi dojam.

 • Popunite sve pukotine. Popravite sva oštećenja i pukotine na prilazu i na pločniku ispred kuće. Ne zaboravite očistiti otirač za vrata :)
 • Osvježite ogradu ili haustor. Ako su u lošem stanju, ogradu i haustor osvježite novom bojom.
 • Testirajte kvake i brave. Provjerite zatvaraju li se i zaključavaju li se ulazna vrata. Ako ih je teško zaključati, odmah promijenite bravu.
 • Testirajte prozore. Zatvaraju li se dobro prozori? Puše li kroz njih? Kupcima se neće svidjeti stari i dotrajali prozori zbog kojih će im računi samo rasti.
 • Osvježite dvorište. Ako imate dvorište, slobodno dodajte malo zelenila. Posadite novo cvijeće, a tamo gdje nema ničeg, posadite novu travu.  
 • Pobrinite se za krov. Krov je jedan od najsnažnijih vanjskih atributa koji prodaju kuću. Kvalitetan krov štiti unutrašnjost kuće, pa se pobrinite da s njega maknete mahovinu i zamijenite oštećene crjepove.

Prije stavljanja nekretnine na prodaju, uzmite dovoljno vremena kako bi napravili popis svih većih i vidljivih oštećenja koja pod hitno trebaju popravak. 

Zapamtite da čak i starije nekretnine uz manje popravke kao što su novi sloj boje i popravak ladica mogu izgledati svježe, novo i privlačnije.

Ako želite prodati nekretninu u što kraćem razdoblju, preporučujemo da je sredite tip-top!

Pitajte nas za savjet

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.