Real Estate Brokerage

Pripremite se za zimu! Evo par jeftinih savjeta kako uštedjeti na grijanju

11.10.2017

Kada zima jednom dođe i počne puhati kroz prozore i vrata tada je malo kasno za postavljanje izolacije. Pripremite kuću na jesen za zimu i ostanite toplo. 

Ništa nas ne smije iznenaditi. Pa tako ni zima. 

Iza nas je jedan natprosječno topao rujan, a početak listopada više nas je u podnevnim satima podsjećao na prošlo ljeto nego na zimu. 

Jutra i noći već dulje vrijeme su hladnije, a ako već niste - počnite razmišljati o tome da kuću pripremite na grijanje.

I pritom ne mislimo da ste već trebali naručiti i nacijepati drva ako se grijete na drva ili pustiti zrak iz radijatora ako se grijete na centralno grijanje. 

Pri pripremi kuće na zimu mislimo na nekoliko stvari koje će bilo kome pomoći da toplije preživi zimu. 

1. Pobrinite se za vrata i prozore

Divno je kada imate stolariju kroz koju ne puše hladan zrak. No vrata i prozori starijeg datuma, pogotovo drveni, tijekom zime mogu uzrokovati propuh. 

A za bolju izolaciju stare stolarije do postavljanja nove postoji doista niz jednostavnih i jeftinih rješenja.

A)  Izolacija prozora i proizvoda trakom za dihtung

Traka za dihtung najraširenije je rješenje za izolaciju kada dolazi zima. Pitajte bilo kojeg susjeda ili rođaka!

Tu traku možete kupiti u bilo kojoj trgovini boja i lakova. Traka ima samoljepivi dio, inače je spužvasta i samo je trebate zalijepiti na okvire. 

B)  Izolacija prozora stiroporom

Moderna gradnja preferira uže prozore kroz koje prolazi svjetlo na više različitih mjesta. No stariji tip gradnje preferira veće staklene površine na jednom mjestu.

Recimo da postoje tri velika prozora jedan do drugoga kroz koje puše. Jedan od njih, na račun svjetlosti u korist topline, možete žrtvovati tijekom zime

Na taj jedan prozor tada možete na okvir postaviti stiropornu ploču debljine 2 do 3 centimetra. Na tom prozoru tada spustite i roletu za dodatnu izolaciju, a stiropor zalijepite ljepljivom trakom ili čavlićima. 

C) Izolacija pucketavom folijom

Znate onu pucketavu foliju u koju je omotana roba naručena online? E pa ta pucketava folija odličan je način kako zadržati toplinu unutar četiri zida kada zima jednom dođe na vrata 8i prozore.

Kako je zalijepiti možete pogledati u videu.  

D)  Debele zavjese na vratima i preko prozora

Zašto su zavjese nekad bile debele i teške? Pa zato da vjetar ne puše kroz prozore. Doista, debele zavjese mogu smanjiti propuh.


2. Novi zimski raspored namještaja

Postoje ljetni i zimski raspored namještaja. Da, stvarno. Kada radijatori nisu uključeni sasvim je svejedno je li na njih naslonjen kauč ili stol. 

Ali kada radijatori rade (ili peć ili kamin) namještaj treba odmaknuti od zidova kako bi se omogućilo strujanje zraka. 

3. Tepih za izolaciju

Tepih grije pod

Ljeti mičemo tepih iz stana jer nam je vruće, a zimi bi ga trebali staviti da hodate po mekanom i toplom. 
Uz osjećaj topline, tepih i doista zadržava toplinu. Promatrajte ga kao još jedan sloj izolacije na podu. 

Posebno dobro dođe u stanovima na višim katovima zgrada koji nemaju toliko debelu ploču između katova kao oni na prizemlju.

4.  Pametno postavljajte termometar

Sretnici koji imaju centralno grijanje ili pametno električno grijanje vrlo lako mogu postaviti pravu temperaturu u prostoriji. 
I ona bi tijekom zimskih mjeseci trebala biti 20 stupnjeva. Sve više od toga je nepotrebni luksuz! Zato postoje veste i tople papuče!
A kada odete na spavanje savršena temperatura je 18 stupnjeva!

Za one koji nemaju centralno grijanje već se griju na peć - za zagrijavanje preporučujemo soba kupnju pametnih električnih konvektora i radijatora kao dodataka.


5. Ne pretjerujte s prozračivanjem

Da, i tijekom zime nam treba svježi zrak u domu, ali morate znati pametno luftati.  
Ako imate mogućnost tijekom dana otvorite prozore na dvije do tri minute. To je dovoljno da se zrak promijeni, ali i da se ohlade podovi i zidovi.


Jesmo li ti pomogli?

Pronađi još naših korisnih savjeta

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.