Real Estate Brokerage

Prodali ste nekretninu? Budite sigurni da je ostavite čistom nakon selidbe

15.03.2017

Pitate se tko će nakon kupovine nekretnine gledati u kojem ste stanju ostavili dom? Odgovor je svi! Ostavite li nakon selidbe dom prljavim, moguće je da se novi vlasnici predomisle oko kupovine nekretnine. 

Budimo realni: nakon što ste pronašli kupca i dogovorili kupovinu, spremni ste se riješiti stare nekretnine. 

Želite čist početak!

A posljednja stvar koju želite je cijeli vikend provesti duboko zakopani u neredu, s maramom na glavi i profesionalnom opremom za čišćenje kuće.

I to ne da bi vi uživali u čistom domu (jer se ipak selite), već da netko drugi uživa u vašem mukotrpnom radu. Osim toga, morate li baš novim vlasnicima ostaviti čistu kuću? Ovako i onako će oni još jednom sve temeljito očistiti. Tako se to radi.

Zapravo… morate. I to iz dobrih razloga!

Ostavite čistu kuću u prvom redu zbog bontona

Bez brige, razumijemo vas. Želja da preskočite to posljednje čišćenje je jaka i teško joj se oduprijeti.

No nemojte odustati! Jer ostaviti nekome čisti dom nije samo zbog pravila bontona već prljavi i neuredan dom može biti razlog velikih problema prilikom primopredaje nekretnine.

No do koje mjere očistiti kuću? Nije da morate micati svaki poveći element u kući kao što su ormari, štednjak i hladnjak kako bi se riješiti sve prašine i zmazanoće ispod njih. Takvu prljavštinu će kupci oprostiti, no veći nered neće. 

Neki prodavači se čak ugovorom i obvezuju da će prilikom primopredaje stan biti čist, uredan i bez osobnih stvari. Ako prekrše ovu stavku ugovora, može im uslijediti i tužba.

Dakle, ako ćete ostaviti hrpu prljavštine za sobom, novi vlasnici bi mogli odgoditi sklapanje kupovine, a u najgorem slučaju bi mogli i odustati od kupovine.

Evo liste stvari koje bi svakako trebali učiniti prije davanja ključa novim vlasnicima smiley

1. Očistite kuću od vrha prema dolje

Prvo se riješite prašine sa stropa i tek tada pometite i obrišite pod

Uvijek je najbolje što prije započeti s čišćenjem. To se odnosi na bilo što. 

Zato bi i prije samog stavljanja nekretnine na prodaju, trebali izribati i očistiti svaku vidljivu i tvrdokornu mrlju. Em će potencijalni kupci stvoriti bolji dojam, em ćete prilikom selidbe trebati manje čistiti.

No nemojte paničariti ako niste počeli rano. Napadnite prljavštinu s dobrim planom i obavite posao što brže. 

Čistite sobu po sobu, od vrha prema dolje. Za početak obrišite prašinu s klima uređaja, rubova prozora, vrhova regala i ostalih visokih elemenata. Zatim vlažnom krpom prebrišite zidove, pometite pod, usišite ga i na kraju ga operite. Neka se sjaji kao na reklami.

Isto tako, očistite hladnjak (ako ga ostavljate za sobom), obrišite pećnicu i štednjak. Provjerite ventilacijske otvore i vodovodne cijevi. Ako bilo gdje uočite plijesni, pozovite stručnu osobu jer ovdje standardno čišćenje neće pomoći. 

Nakon što završite s jednom prostorijom, prijeđite na sljedeću. I ne zaboravite na sitnice.

Vlasnici rijetko kad obrišu prašinu sa stropnih svjetiljki i unutrašnjosti kuhinjskih ormarića. 

2. Riješite se neugodnih mirisa u kući

Čistoća nije jedina stvar za koju morate brinuti prije konačnog davanja ključa u ruke novih vlasnika. Prvo što će potencijalni kupci i novi vlasnici primijetiti kad uđu u kuću je miris doma.

Je li ugodan ili ipak postoje neugodni mirisi kao onaj od mokrog psa ili naručenih papalina od jučer navečer. Čak i ako ste se već iselili, vratite se u kuću i brzo pronjuškajte sve prostorije. Tamo gdje treba, stavite osvježivače zraka smiley

3. Zatvorite vodovodne cijevi u kući

Ako ste odspojili perilicu, provjerite jeste li zatvorili vodovodne cijevi jer se i slabo kapljanje vode može pretvoriti u poplavu. Neki prodavači zatvaraju cijeli vodovod, pa ako i vi to učinite tada prilikom primopredaje, napomenuti to vlasnicima da ne bi zvali vodoinstalatera.

4. Uzmite sve stvari sa sobom nakon selidbe

Uzmite sve stvari za sobom

Mnogi prodavači ostavljaju sa sobom osobne stvari. Neki misle da će novim vlasnicima te stvari biti od koristi ili jednostavno više ne žele imati posla s njima.

No dođite u realnost: nitko ne želi vašu zavjesu za tuš ili lončić za kavu. 

Osim ako su novi vlasnici izričito zatražili ili zamolili da nešto ostavite, pokupite sve stvari sa sobom. Naknadno provjerite tavan, podrum, spremište i garažu. 

5. Ostavite sve ključeve i priručnike na jednom mjestu

Iako će novi vlasnici vjerojatno promijeniti brave, ipak nađite sve moguće ključeve od kuće - ulaznih vrata, vrata garaže, daljinski upravljač od garaže, ključ od sandučića i slično. 

Ako tijekom pakiranja nađete priručnike za rukovanje klima uređajem ili prskalicama u dvorištu, ostavite ih na vidljivom mjestu. Novim vlasnicima će možda biti od pomoći smiley

I za kraj, evo nešto što ih većina zaboravi:

Ako ste pretplaćeni na novine ili časopise, preusmjerite dostavu na novu adresu. Zvuči glupo, ali nitko ne razmišlja o tome.

Nadamo se da smo vam pomogli i da ćete nove vlasnike dočekati u čistom domu smiley

Imajte na umu da su novi vlasnici pod stresom, pa im nemojte dodatno otežavati neredom.

Trebate pomoć kod selidbe?

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.