Real Estate Brokerage

Trebam li prodati ili iznajmiti nekretninu?

19.07.2017

Nakon što ste pronašli dom iz snova, trebate odraditi zamoran dio selidbe - pakiranje stvari, najam prijevoza, čišćenje… A što ćete sa starom nekretninom? Prodati je ili iznajmiti? Ako vam nisu potrebni novci za otplaćivanje nove nekretnine, iznajmljivanje stare ima brojnih prednosti!
 

Sjećate se svoje djevojke iz srednje škole? Bili ste s njom jer je bila zgodna, popularna, a i bilo vam je lijepo biti u njezinoj blizini. No jednog dana upoznali ste novu djevojku. A tek je ona bila sve što ste ikada poželjeli. Davala je interes za vas i vi za nju, no postojao je jedan problem. Još ste hodali sa starom djevojkom.

I dok tu dramu neće iskusiti svi srednjoškolci, nešto slično se događa nama odraslima. Ali umjesto djevojaka, tu su kuće!

U redu je kupiti novu kuću ili stan. Možda zbog vlastite želje ili zbog toga što vas život i posao prisiljavaju da se preselite. U svakom slučaju, imate isti problem kao naš Romeo iz uvodnog dijela: Što učiniti sa starom kućom?

Dok je hodanje s istovremeno dvije djevojke poprilično težak zadatak, biti vlasnik dviju nekretnina može biti poprilično profitabilna odluka. No kako znati je li to pravi potez? 

Prodati kuću i krenuti dalje? Ili iznajmiti? Kao i kod većine problematika na području prodaje nekretnina, ni ovo nisu univerzalna pitanja s da-ne odgovorima. 

Evo pet faktora koje valja razmotriti prije nego što odlučite hoćete li prodati ili iznajmiti svoju nekretninu.

1. Hoćete li imati profit od iznajmljivanja nekretnine?

Iznajmite nekretninu

Provjerite kako se kreću tržišne cijene i najam nekretnina. Možete razgovarati s lokalnom agencijom za posredovanje u prometu nekretnina ili tvrtkama za upravljanje nekretnina.

Nakon što otkrijete okvirnu cijenu najma, nemojte misliti kako je ta cijena čista zarada. U procjenu uključite troškove održavanja, popravljanja i poreze. Imajte i na umu kako je moguće da će nekretnina biti neko vrijeme prazna između stanara. Dakle - nula prihoda i povećanje troškova za održavanje i plaćanje režija.

Nakon što sve oduzmete, možda ćete umjesto s profitom završiti mjesečnim gubitkom.

Isto tako razmotrite trendove najma za regiju u kojoj živite. Provjerite živite li na sve popularnijem i traženijem području za život i hoće li se sukladno time cijene najma povećati.

2. Za koju cijenu možete prodati nekretninu?

Provjerite i tržišnu cijenu nekretnina. Koliko bi okvirno mogli dobiti za svoju? Ako vam je potreban novac za otplatu nove nekretnine, tada ne moramo ništa govoriti jer je prava odluka prodati nekretninu.

No ako vam se nikud ne žuri provjerite možete li dobiti lijepu novčanu svotu u slučaju da prodate nekretninu. Ako se radi o malom profitu, preporučujemo da ipak pričekate s prodajom. Radije iznajmljujte i pričekajte dok se tržište poboljša. 

3. U kojem je stanju nekretnina?

Iako iznajmljujete nekretninu, to ne znači da može izgledati otužno - sa zastarjelim kućanskim aparatima, poderanim kaučem i oštećenim laminatom. Iako će stanari kratko vrijeme živjeti kod vas, ipak se ne žele osjećati kao da žive u nekoj zastarjeloj kućici o kojoj se godinama nitko nije brinuo.

Pobrinite se da u kući sve funkcionira

Stoga, dobro razmislite je li nekretnina spremna za useljenje ili ipak treba obaviti popravke i osvježiti zidove. Imate li novca za to? 

4. Nakon određenog vremena ćete se vratiti u staru nekretninu?

Selite li se za stalno ili privremeno? Ako je u pitanju privremena selidba zbog posla, vjerojatno je najpametnije dati nekretninu u najam. Tako ćete imati stalni priljev novaca, a stanari će usporedno održavati kuću.

5. Možete li podnijeti ulogu stanodavca?

Konačno, zapitajte se: Jeste li spremni biti stanodavac? Jer iskreno, mnogi nisu stvoreni za takvu odgovornost. Dok su neki stanari san snova, drugi će zahtijevati mnogo strpljenja. A gdje su još svi popravci po kući, rješavanje papirologija, svako malo zvonjava mobitela jer se nešto pokvarilo… 

Još k tome ako živite na velikoj udaljenosti… Ima li smisla?
 
Sve u svemu, dobro razmislite i raspitajte se za cijene na tržištu nekretnina. Nikako nemojte srljati. Iznajmljivanje nekretnine može se pretvoriti u čisti profit, no vrlo lako se može obiti u glavu i pretvoriti u golemi trošak. 

Trebate li preurediti nekretninu za prodaju ili najam ili želite srediti novu, slobodno se javite

Preuredi dom

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.