Real Estate Brokerage

Prednosti i nedostaci drvene i PVC stolarije

07.09.2016

Najveća prednosti drva je da je ekološki najprihvatljivije, ali mnogima s prosječnom hrvatskom plaćom još uvijek preskupo. S druge strane, neke od prednosti PVC-a su jednostavno i jeftino održavanje, ali minus je što nije toliko dugotrajna te ekološki manje prihvatljiva

Zamjena dotrajale stolarije velika je investicija.

Posao je to koji želite da bude izveden s maksimalnom kvalitetom jer ipak se radi i o velikom novcu, ali i o ulaganju u sigurnost i toplinsku zaštitu vašeg doma.

Ako mijenjate postojeću ili ugrađujete novu stolariju, bilo u novogradnji ili starogradnji, ne bi trebali favorizirati nijedno rješenje, nego racionalno sagledati prednosti i mane svih ponuđenih materijala, boja i oblika i vidjeti koje si možete i želite priuštiti.

Stolariju, kao što je poznato, dijelimo na vanjsku i unutarnju, a svaka od njih treba zadovoljiti više funkcionalno-estetskih kriterija, kao što su zvučna izolacija, toplinska izolacija, ekonomičnost te estetsko uklapanje u elemente interijera.

U vanjsku stolariju ubrajamo vrata i balkonske prozore, a kao materijal se može koristiti drvo, PVC, aluminij ili kombinacija drvo-aluminij.

Drvo je ekološki najprihvatljivije

Najčešći materijali stolarije u našem podneblju su PVC i drvena stolarija, pa ćemo u ovom tekstu pokušati dati odgovore na pitanja koja muče mnoge koji su pred izazovom kakvu stolariju da odaberu.

Drvena stolarija je ekološki najprihvatljivija.

Nedostatak joj je kompleksno održavanje i visoka cijena.

S druge strane, PVC stolarija je našla široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje i čišćenje, ali ekološki je najmanje prihvatljiva.

Aluminijska vanjska stolarija je gotovo neizostavna na poslovnim objektima.

Drvena stolarija je najkvalitetnija i ekološki najprihvatljivija, ali nedostatak joj je kompleksno održavanje i visoka cijena
Drvena stolarija je najkvalitetnija i ekološki najprihvatljivija, ali nedostatak joj je kompleksno održavanje i visoka cijena
 

PVC = jednostavno održavanje

Najveća prednosti drva je, kao što smo već kazali, da je ekološki najprihvatljivije, ali mnogima s prosječnom hrvatskom plaćom još uvijek preskupo.

S druge strane, neke od prednosti PVC-a su jednostavno i jeftino održavanje (može ih se prati i deterdžentom za suđe), mala osjetljivost na vanjske utjecaje, mala osjetljivost na vlagu te činjenica kako prozore od PVC-a nije potrebno bojiti.

Najveća mana koju ima PVC stolarija je što se jako sporo razgrađuje u prirodi i tako je trajno zagađuje.

Osim toga, PVC vrata i prozori uglavnom se moraju podesiti jer je potrebno nešto malo vremena da se slegnu nakon ugradnje, dok sve ne dođe na svoje.

Cijena ima veliku ulogu

Aluminijska stolarija skuplja je od PVC stolarije, ovisno o proizvođaču, od 25 do 40 posto. 

Iako ćete uz nju dobiti najviši energetski certifikat, najskuplja je drvena stolarija, koja je od najjeftinije, PVC stolarije, skuplja i do pedeset posto. 

Međutim, osim cijene važno je pripaziti i na izvedbu stolarije te kvalitetu okova i montaže.

Osim toga, valja voditi računa i o kutijama za rolete, oko kojih se javljaju najveći gubici topline.

PVC stolarija je našla široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje i čišćenje, ali ekološki je najmanje prihvatljiva
PVC je našao široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje i čišćenje


Mane drvene stolarije:

 • velika sposobnost upijanja vlage, a time i mijenjanja dimenzije, što za prozor nije dobro
 • vlaga drvo jako oštećuje pa kvalitetan drveni prozor mora biti jako dobro impregniran, što ga čini još skupljim
 • nije tako izdržljiva
 • napad drvnih štetočina, crvotočina i drugih insekata
 • zahtjevna je za održavanje - potrebno lakiranje svake druge godine
 • ima ograničen vijek trajanja
 • deformira se, bubri i vitoperi (osjetljivost na vlagu)
 • neophodno je redovno mijenjati kant trake

Mane PVC stolarije:

 • nije tako dugotrajna kao ALU stolarija
 • dimenzije PVC stolarije su ograničene, za veće okvire je bolja aluminijska stolarija
 • izbor druge boje utječe na povećanje cijene čak i do 50%
 • lako puca, krta je, pa se zbog loših mehaničkih svojstva mora ojačavati čeličnim profilima što smanjuje toplotna svojstva
 • brzo se topi već na niskim temperaturama
 • mali izbor boja
 • ekološki najmanje prihvatljiva
 • osjetljiva je na sunce i najlošije se drži u požaru jer pomaže njegovu brzom širenju i stvara strašan dim.
Iako ima visok energetski certifikat, drvena stolarija je od PVC-a skuplja i do pedeset posto
Iako ima visok energetski certifikat, drvena stolarija je od PVC-a skuplja i do pedeset posto
 

Uza sve ovo navedeno, jedna vrlo važna stavka u čitavoj ovoj priči je precizna izrada i brtvljenje spojeva između prozorskih profila i zidova.

Naime, u slučaju krive ili loše izvedbe dolazi do povećanog prolaza topline i kao posljedica nastaje povećano slijeganje prašine, a postoji i mogućnost razvoja plijesni zbog površinske kondenzacije.
Također, postoje razlike u kvaliteti od proizvođača do proizvođača, stoga se raspitajte o referencama i iskustvima onoga tko vam postavlja stolariju.

Ako trebate bilo kakvu pomoć, Qwadu tim vam je na raspolaganju.

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.