Real Estate Brokerage

Može li kuhinja povećati vrijednost nekretnine?

03.05.2017

Jedno od najvažnijih prostorija bilo koje nekretnine je kuhinja. One ne služi samo za pripremanje hrane, već je često i samo središte zabave i druženja. Izgled kuhinje u konačnici može prevagnuti hoćete li prodati nekretninu po željenoj cijeni ili ćete se mučiti nekoliko mjeseci da je prodate.

Kuhinja je postala toliko važan dio kuće da su neke moderne kuhinje uređene i kao pravi umjetnički studiji opremljeni vrhunskom opremom i raznolikim luksuznim mogućnostima za pripremu hrane. Ako želite uspješno prodati nekretninu, jedino što vam preostaje je da prigrlite ovaj trend i opčinite kupce čistim i modernim radnim prostorom. 

Možda se pitate hoćete li morati krenuti u skupe renovacije kako bi svoju kuhinju predstavili u pravom svjetlu. To će, doduše, ovisiti o trenutnom stanju kuhinje, pa bi prije bilo kakve renovacije bilo dobro konzultirati se s prodajnim agentom.

Ono što bi svakako trebali napraviti je pobrinuti se da je kuhinja u dobrom radnom stanju, čista i opremljena prema postavljenim standardima. Prljave kuhinje će odmah odbiti kupce, a i čim vide u kojem je neredu kuhinja odmah će pretpostaviti da je takav i ostatak kuće jer, budimo realni, stari uređaji, kapljanje vode iz slavine i kamenac oko sudopera mogu izgledati kao da se uopće niste brinuli za svoju kuću. 

Za obnovu kuhinje ne morate potrošiti mnogo novaca, ali trebat ćete uložiti mnogo vremena i truda za njezinu dostojnu reprezentaciju.

Evo nekoliko jednostavnih i jeftinih stvari koje možete napraviti kako bi osvježili kuhinju.

Za početak utvrdite ciljeve

Kuhinja bi trebala:

  • izgledati i mirisati svježe,
  • izgledati prostrano,
  • biti uređena s ukusom, bez prenapadnih ili zastarjelih detalja,
  • željeti dobrodošlicu, tj. kupci se moraju lako zamisliti u tom prostoru,
  • pokazivati znakove života, ali da nije neuredna-

Dajte kuhinji proljetno čišćenje

Dajte kuhinji proljetno čišćenje

Kuhinje su često prepune tričarija, sitnica, malih oštećenja i smeća koje se sakupljaju tijekom godina. Oni magneti na hladnjaku, razglednice ili čaše s putovanja mogu vam vratiti uspomene, ali kupcu će izgledati kao nered.

Prvi korak prema stvaranju savršene kuhinje je da očistite ama baš sve. Maknite sve osobne stvari i nepotrebno smeće i već ćete imati prostraniju kuhinju.

Budite svjesni da će kupci također zaviriti i u ladice i ormare, tako da i njih trebate dobro očistiti.

Ako ne vjerujete sami sebi, unajmite tvrtku za profesionalno čišćenje. Iako iz prve zvuči kao suludo bacanje novca, to bi vam moglo biti jedno od najboljih ulaganja. Jer iako i vi možete sve očistiti, hoće li kuhinja izgledati tako dobro kao nakon profesionalnog čišćenja?

Prvi dojam je sve!

Usredotočite se na čišćenje pećnice, nape i perilice za pranje posuđa

Nakon što ste uklonili višak nereda, vrijeme je za malo veći fizički napor. Riješite se nakupljene prašine, prljavštine i masnih mrlja. 

Usredotočite se na ribanje poda, čišćenje kamenca oko sudopera i obratite pažnju na pećnicu, perilice za pranje posuđa, mikrovalnu i napu. Ta područja su magneti za prljavštinu i masnoću, pa ih je potrebno dobro izribati kako bi se sjajili i dali dobar prvi dojam. 

Zadnja stvar koji želite je da potencijalni kupac dodirne štednjak i odlazi s masnoćom na rukama.

Popravite dotrajale kuhinjske uređaje i slavine

Ako ste do sada odlagali zahtjevnije popravke, vrijeme je da se bacite i na njih. Popravite slavine koje propuštaju, provjerite vrata na ormarićima i ladicama i pogledajte za bilo kakva oštećenja na radnim površinama. I najmanja crtica od rezanja nožem može utjecati na odluku kupaca hoće li kupiti nekretninu ili ne.

Zapamtite da kupci obično traže kuću spremnu za život i ne žele se baviti nepotrebnim renovacijama.

Osvjetljenje u kuhinji je bitno

Svjetla i sunčana kuhinja će učiniti vaš dom toplim, ugodnijim i primamljivijim. Odmaknite zavjese s prozora i upalite sva kuhinjska svjetla. 

Ako su kuhinjska svjetla preslaba ili trepere, savjetujemo da ih zamijenite jer što je kuhinjsko osvjetljenje jače, to bolje. 

Osvježite kuhinju novom bojom zidova

Obojite kuhinjske zidove

Osim samog čišćenja, nova boja kuhinjskih zidova će isto tako osvježiti kuhinju. Dajte kuhinji novi sloj boje koja će se uklapati s nijansom kuhinjskih elemenata. Ako ste u nedoumici, posegnite za bijelom ili drugom svjetlom, neutralnom bojom.

Čak i ako ste nedavno osvježili zidove, pogledajte možete li što popraviti i je li se na zidu potkrala koja mrlja od kuhanja.

Uljepšajte kuhinju malim detaljima 

Zamijenite stare spužvice oko sudopera s novima i na kuhinjski stol postavite zdjelu sa svježim voćem i vazu sa svježim cvijećem. Što šarenijim to bolje.

Kada bi se trebali prepustiti u renovaciju kuhinje?

Kada ćete imati koristi od renovacije kuhinje?

Koliko ćete imati koristi od renovacije, to ovisi o starosti i stanju vaše kuhinje i doma. Ulaganje u velike nadogradnje mogle bi povećati vrijednost nekretnine, no s druge strane bi vas mogle samo udariti po džepu. Jer ipak, što znači imati vrhunsku modernu kuhinju, ako je ostatak kuće u zastarjelom stanju. 

Prije nego što uložite novac, bilo bi dobro razgovarati s agentom za nekretnine kako bi saznali koju vrijednost nekretnine možete postići renovacijama. 

Zastarjeli uređaji dobri su kandidati za ulaganje jer je većina novih aparata dizajnirana za uštedu energije koju kupci traže. Isto tako, novi uređaji su i u boljem stanju i bolje rade. Ostali elementi koje bi mogli zamijeniti u kuhinji su sudoper, nove pločice, radne površine ili zamjena starih ručica na ladicama i ormarićima.

Budite oprezni kod renovacije kuhinje

Kod renovacije kuhinje pripazite na prekoračenje kapitala. Vrlo je lako otpustiti kočnice i uložiti više novca nego što bi mogli dobiti s prodajom cijele nekretnine.

Ako nadogradite kuću izvan standarda sličnih nekretnina u vašem kvartu, imovina će biti izvan cjenovnog raspona u tom dijelu grada. Na kraju ćete trebati smanjiti cijenu nekretnine i suočiti se s novčanim gubitkom. 

Zato je važno posavjetovati se s vašim agentom za nekretnine prije nego što napravite značajne nadogradnje jer uz malo istraživanja možete izbjeći nepotrebno ulaganje novaca.

S druge strane, opasno je zanemariti kuhinju jer bi moderna, funkcionalna i uredna kuhinja mogla prevagnuti hoćete li prodati nekretninu ili ne.

Sve u svemu, važno je imati dobar balans.

Ako trebate još pokoji savjet, slobodno nam se javite. Naši agenti su i više nego upućeni u stanje na tržištu nekretnina i rado će vam izići u susret.

Pronađite svog agenta

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.