Real Estate Brokerage

Rušenje zidova - saznajte što smijete, a što ne!

14.09.2016

Za mijenjanje nosive konstrukcije, potrebno je napraviti projekt rekonstrukcije kojim se ide na dobivanje građevinske dozvole. Bilo kakvo samoinicijativno diranje nosivih zidova, osim što je opasno, zapravo je ilegalna gradnja.

Bilo da se radi o adaptaciji starog stana ili želite samo malo prekrojiti stan izgrađen u novogradnji, rušenje zidova često spada u uobičajene zahvate.

No, prije selidbe, odnosno prije nego krenete u akciju, trebali biste se porazgovarati sa stručnjacima koje stvari smijete, a koje ne činiti, kako ne biste napravili više štete nego koristi.

Nakon što ste detaljno razgledali stan, počele su vam dolaziti razne ideje o uređenju interijera.

Smatrate kako će uz male preinake vaš novi stambeni prostor biti “veći” i prostraniji te samim time ugodniji za život vaše obitelji.

Naglasak na nosivim zidovima

U svom stanu ćete htjeti nešto pregraditi, povećati prostoriju, drugačije ih povezati ili potpuno promijeniti raspored.

To i nije tako jednostavno, kao što vam se čini, osobito kada je riječ o objektima starogradnje.

No, prije nego bilo što počnete raditi, neka vam stručna osoba jasno i precizno na licu mjesta kaže što smijete, a što baš i ne.

Kada govorimo o rušenju zidova ili dijelova tih zidova, važno je reći kako svi građevinski majstori naglasak stavljaju na nosive zidove.

Prije nego bilo što počnete raditi, neka vam stručna osoba kaže što smijete, a što baš i ne
Prije nego bilo što počnete raditi, neka vam stručna osoba kaže što smijete, a što baš i ne
 

Realizaciju prepustite stručnjacima

Prije svega, potrebno je ustanoviti je li zid što ga namjeravate srušiti nosivi.

Osim toga, kada se radi o zgradi ili kući starijoj od 50 godina, tada i nenosivi zidovi, radi opterećenja, preuzimaju funkciju nosivih.

Također, ne mogu se svi pregradni zidovi samo tako ukloniti ili proširiti otvor u njima.

Isto tako, ne mora svaki deblji zid, debljine, primjerice, veće od 20 cm, biti nosiv.

Pitanja koja će vam se motati po glavi je mnogo, stoga, je možda najbolje da realizaciju prekrojavanja vašeg stambenog prostora i vaših želja prepustite stručnjacima.

Obavezno pojačajte otvor čvrstom gredom

Načelno, zidovi koji ništa ne podupiru smiju se rušiti, dok se nosivi zidovi nikako ne smiju. 

To je jedno od glavnih pravila u niskogradnji.

Ipak, ako baš želite, moguće je da napravite veliki otvor u nosivom zidu, ali se pod obvezno odozgo moraju pojačati željeznom, drvenom ili betonskom gredom.

No, imajte na umu da prekrojavanje zidova, u koje se dira bez konzultacija sa statičarima, investitorima i projektantima, može biti razlog zašto će, hipotetski govorimo, vaš dnevni boravak dobiti udubinu po sredini sobe zbog nestručnih zahvata.

Kada radite preinake nosivog zida, obavezno ga morate pojačati željeznom, drvenom ili betonskom gredom
Kada radite preinake nosivog zida, obavezno ga morate pojačati željeznom, drvenom ili betonskom gredom
 

A takvih samoukih zahvata sve je nažalost više, što može biti vrlo skupo i opasno, kažu građevinski stručnjaci.

Kako biste izvođačima radova što više olakšali posao, od velike je važnosti da u samom planiranju adaptacije stana saznate sve bitne podatke o građevinskoj konstrukciji vašeg interijera.

Uz to, nužno je da se posavjetujete s odgovarajućom strukom, arhitektom, kako biste znali što je moguće uraditi i preurediti te na koji način.

Nabavite projektnu dokumentaciju zgrade i saznajte što više informacija kako bi olakšali sebi, a i građevinskim majstorima kada bude potrebno.

Samoinicijativno rušenje - ilegalno

Svi su stručnjaci za građevinu složni, da ako je riječ o namjeri rušenja nosivog zida, to se uopće ne smije raditi bez procjene statičara te suglasnosti nadležnog odjela za prostorno uređenje ili graditeljstvo.

Drugim riječima, bilo kakvo samoinicijativno diranje u nosivu konstrukciju, tj. nosive zidove, zapravo je ilegalna gradnja.

Nosivi zidovi nalaze se u domeni, stručnim rječnikom kazano, “temeljnih zahtjeva za građevinu” te je zbog toga za ikakve promjene na njoj potrebno napraviti projekt od strane inženjera arhitekture ili građevine.

Ukratko, za legalno mijenjanje bilo kakvih aspekata nosive konstrukcije, potrebno je napraviti projekt rekonstrukcije kojim se ide na dobivanje građevinske dozvole.

Neka vam na prvom mjestu bude vaša i sigurnost vaše obitelji, jer samonicijativno preraspoređivanje prostora može ugroziti statiku zgrade, što može biti vrlo opasno.

Ako trebate bilo kakvu pomoć oko gradnje ili renoviranja, slobodni ste javiti se našim agentima koji će vam rado pomoći.

Postavite nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.