Real Estate Brokerage

Prvi novogodišnji izazov: podrum pretvorite u stan

11.01.2017

Nova godina je počela i prepuni ste novogodišnjih odluka. Zašto si za sam početak ne bi dali pravi izazov i svojem podrumu napokon dali neku namjenu. Preuredite ga u zasebni stan kojeg kasnije možete i iznajmljivati! 

Imate li podrum? Što se nalazi u njemu?

Služi li kao spremište i već po malo počinje izgledati kao sajam stare krame ili jednostavno zjapi prazan, vlažan i već se iz njega šire razni miomirisi?

Hm… jeste li za malo izazova? Zašto ne bi podrum pretvorili u mali stančić kojeg, ako želite, kasnije možete i iznajmljivati.

Preuređenje podruma je pravi izazov

Uređenje podruma nije mala stvar i toga odmah na početku budite svjesni.

Pravi izazov je ako živite u starogradnji, tj. kada je kuća izrađena u vrijeme kada su podrumi imali samo jednu svrhu - mjesto za odlaganje stvari, tj. kao spremište. 

U to vrijeme nije bila važna arhitektura i dizajn prostora jer podrumi jednostavno nisu bili namijenjeni za stambeni prostor. 

Ali nemojte na to gledati kao na problem zbog kojeg ćete odustati od svega. Samo trebate znati kako riješiti ovaj mali izazov koji stoji pred vama.

Građevinski pothvati

1. Provjerite je li podrum suh

Ima li pukotina za zidu?

Prije početka planiranja, provjerite imate li u podrumu bilo kakvih problema s vodoinstalacijama. Očiti znakovi su lokve vode ili kapljice koje dolaze iz prozora ili kroz zidove.

Isto tako, provjerite zidove imaju li ikakvih pukotina po sebi i odmah popravite štetu ako je potrebno.

2. Dodajte što više prirodnog svjetla

Podrumski stanovi poznati su po tome što nemaju dovoljno svjetla čak i kad imaju dva-tri prozora. 

Podrum je zapravo je zapravo etaža ispod poda prizemlja koja je djelomično ukopana u teren, pa je drugi osnovni zadatak osigurati što bolji dotok prirodne svjetlosti i protok zraka.

Bez obzira je li riječ o drvenim ili PVC prozorima, pri izboru prozora potražite one s tanjim okvirima. Isto tako, potražite prozore na kip koji će bolje provjetriti prostoriju od onih klasičnih.

3. Provjerite visinu podruma

Ako podrumi nisu građeni kao stambeni prostor, veliki su izgledi da vaš podrum ima niski strop. Visina podruma bi trebala biti najmanje 2,30 metara, a ako je premala pripremite se na malo veći zahvat - spuštanje podnožja podruma, tj. kopanje poda.

4. Podrum termički izolirajte

Podrumski prostor važno je termički pravilno izolirati kako bi se zaštitili od moguće pojave plijesni, vlage i gljivica, a isto tako dobra izolacija doprinosi uštedi energije.

Kod izoliranja podrumskih prostora nije dovoljno samo zaštiti zidove već je to potrebno učiniti i sa stropom i podovima.

5. Kupaonica i kuhinja za podrumski stan

Ako želite imati kupaonicu u podrumu trebali bi produljiti vodovodne cijevi

Ako vaš podrum već nema kupaonicu i kuhinju, vjerojatno ćete ih željeti dodati u podrumski stan.

To znači uklanjanje jednog dijela betonske ploče i produljivanje vodovodnih i odvodnih cijevi s WC-om, kadom i tušem

Za kuhinju ćete trebati produljiti vodovodne cijevi kao i plinske.

Dekoracija podruma

1. Dodajte što više svjetlosti

Podrumski stanovi imaju tendenciju da uvijek izgledaju nekako mračno, a jedini način kako to ispraviti je dodavanjem rasvjete i pomoću malih trikova.

Za početak ugradite stropna svjetla i kombinirajte ih sa stolnim, podnim i zidnim lampama. 

U podrumski stan možete dodati i luster iako imate niske zidove. Stavite ga iznad kuhinjskog otoka ili iznad stola. Izgledat će atraktivno, a neće postojati opasnost da se udarite glavom u njega.

Za iluziju bolje rasvjete i većeg prostora, na strateška mjesta dodajte ogledala koja će raspršivati svjetlinu.

2. Zidovi bi trebali biti svjetlije boje

Svjetlije boje zidova

Osnovni tonovi podrumskog stana trebali bi biti u nijansama bijele boje s kombinacijom pastelnih boja. Tamnije boje mogu biti dio interijera u vrlo maloj količini, a njih možete dodati kroz različite tkanine i dekoracije.

Ako ćete dekoracije stavljati na zid, objesite ih u visini očiju.

Savjetujemo vam da strop nikako ne obojite u tamnu boju jer ćete tako vizualno sniziti prostor. Ipak se odlučite za svjetlije tonove.

3. Pripazite kod odabira podova

Drvene podne obloge i udoban drveni namještaj će dodatno utopliti podrumski stan.

Uz svijetle zidove, dobro će doći bilo koja nijansa parketa, no kod uređenja podova morate uzeti jednu jako važnu stvar u obzir - vlagu. 

Izbjegavajte bjelogorično drvo jer je sklono širenju i deformiranju u kontaktu s vlagom. Bolje je rješenje laminat koji se dodatno premaže zaštitnim premazom protiv vlage ili vodootporne keramičke pločice sa specijalnim fugama te dobro postavljen donji hidroizolacijski sloj. 

4. Dodajte tepihe

Dodajte tepihe u podrumski stan

Za dodatak boje u podrumski stan, dodajte nekoliko debljih, višebojnih tepiha u različitim dimenzija. 

Savjetujemo vam da u širokom luku izbjegavate tepih od zida do zida jer ćete ga teško održavati čistim, a zbog vlage bi se mogao i upljesniviti. 

5. Ugradite skrivene police

Što je podrumski stan prostraniji to će ljepše i udobnije izgledati. Ugradite nekoliko drvenih polica u zid ili u rupu zida i sakrijte ih nekom šik zavjesom. Tako će se mali prostor činiti organiziranijim.

Nadamo se da ste spremni prionuti na posao, ali savjetujemo da budete jako pažljivi i ako nešto ne znate ili niste sigurni kako napraviti, radije pozovite profesionalce u pomoć!

Nađi podrumski stan

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.