Real Estate Brokerage

Kako preurediti zapušteni tavan u stambeni prostor iz snova?

14.10.2015

Tražite veći stan, ali financije to ne dopuštaju.Razmislite o preuređenju tavana. Može biti mjesto za odmor, igru ili spavaća soba. Izolacija prostora je od velike važnosti.

Našli ste se u situaciji kad je obitelj sve veća, a životni prostor sve manji?

Lego kockice, barbike i plišane igračke na sve strane... Čini se kao da gazite kroz minsko polje.

Ne možete doći ni na red u kupaonu, a kamoli do štednjaka kako bi skuhali jutarnju kavu.

Odjednom se vaš osobni prostor suzio na mali kutak sobe…

Maštate o većem stanu, no znate kako si ga do daljnjega ne možete priuštiti.

Možda vam je potreban uredski prostor ili je dijete odraslo pa želi kutak za sebe.

Pogledajte prema gore.

Savršeno (i financijski pristupačnije) rješenje za vaše probleme možda se nalazi i bliže nego što mislite. I to u vašem potkrovlju.

Da, vrijeme je da zasučete rukave i bacite se na projekt preuređenja tavana.

Kako iskoristiti tavanski prostor?

Mnoge tavan asocira na prašnjavo, vlažno i sablasno odlagalište (ne)potrebnih stvari kao što su stare igračke, namještaj ili odjeća.  

No, u tim visokim prostorima kosih i neobičnih ploha  kriju se mnoge mogućnosti. Prva odluka koja je pred vama je kako ćete iskoristiti prostor.  

Tavan je mjesto s mnogo potencijala i uz malo truda i ulaganja može poslužiti kao idealno mjesto za:

 • Mjesto za zabavu. Ima li ičeg bolje od velikog ekrana, kvalitetnog ozvučenja i dobrog filma? Tavan je lako iskoristiv kao prostor za odmor jer je odvojen od ostatka kuće i u većini slučajeva ne sadrži velike prozore pa vam danje svjetlo neće stvarati odbljesak s ekrana.
   
 • Mjesto za odmor. Kose zidove je savršeno iskoristiti kao prostor za čitanje. Sve što vam je potrebno su niska stalaža na koju ćete smjestiti najomiljenije štivo, udoban kauč i mekan jastuk. Kutak za čitanje bi trebao biti u blizini prirodnog svjetla, na primjer pokraj krovnog prozora.

Kosi zidovi su savršeno iskoristivi kao kutak za čitanje
 
 • Mjesto za igru. Tavan možete iskoristiti kao zabavan i kreativan prostor za vaše mališane. Zamislite se igrati u prostoriji koju već samu po sebi krase čudne plohe i linije. Mali kutak sobe može postati udobno mjesto za čitanje i igranje s lutkama, zid s malim okruglim prozorom može izgledati kao unutrašnjost podmornice, a kosine zidova mogu poslužiti kao šator za noćno kampiranje.
   
 • Uredski prostor. Tavan je dobro mjesto u kojem možete na miru obavljati poslove kao što su plaćanje računa ili rad na računalu. Isto tako je dobar kao poslovni prostor jer je odvojen od ostalih prostorija. Ako se prostor čini pretamnim razmislite o dodavanju krovnog prozora.
   
 • Spavaća soba. Ako ste u potrazi za mirnim snom onda je tavanska soba idealno rješenje za vas. Samo zamislite veliki krevet,  pogled na zvijezde bez smetnje one iritantne ulične svjetiljke. Krovni prozor također dodaje dašak romantike pa će to biti savršeno mjesto za provođenje lijepih trenutaka s vašim partnerom.

Na što pripaziti prilikom preuređenja tavanskog prostora?

Prije nego se bacite na posao preuređenja, potrebno je riješiti se nepotrebnih stvari koje su se gomilale tijekom godina. Ako su vam emocije prevelika prepreka, provjerite koje se stvari mogu ponovno iskoristiti. Osim toga, starinski namještaj je “in” pa zašto ne pratiti modu i usput uštedjeti na uređenju nove prostorije.


Preuredite stari namještaj i moderno uredite tavanski prostor

 

Nakon toga slijedi onaj zamorniji dio posla - analiza i tehnički dio. Uređenje tavana krije mnogo zamki i zahtijeva iscrpno planiranje i procjenu isplativosti.

Ovo su neke od stvari na koje bi trebali obratiti pažnju:

 • Krovna konstrukcija. Krov ima važnu ulogu u kvaliteti stanovanja jer štiti kuću od oborina, hladnoće i vrućine. Najčešći su kosi krovovi koji su rijetko dobro toplinski izolirani. Kroz njih može proći i do 30 posto topline. Ako se ne želite okupati u vlastitom znoju kad zaprži sunce ili pokisnuti prvom kišom nemojte postavljati izolaciju na svoju ruku. Pozovite majstora i neka on procijeni je li potrebno zamijeniti krovnu konstrukciju ili pokrov.
   
 • Visina tavana. Jedan od najčešćih problema je kosi krov zbog kojeg gubite na prostranosti. U dijelove koji su niži od 170 centimetara smjestite krevet, garnituru za sjedenje ili kuhinjske elemente.  Na zidove u nižim dijelovima možete postaviti televizor ili komodu za odlaganje sitnica.
   
 • Prozori. Prvotna namjena svakog tavana bila je prostor za skladištenje stvari. Zato ih najčešće krasi velika površina, ali i manjak danjeg svjetla. Razmislite o dodavanju krovnih prozora s kojima možete dobiti i do 30 posto više svjetlosti.  Ako je prostor tavana visok, svakako bi trebali razmisliti o dodavanju krovnog prozora jer će olakšati provjetravanje tijekom toplih dana.

Dodavanjem krovnog prozora dobivate i do 30 posto više svjetlosti
 
 • Izolacija poda. Podne grede možda nisu dovoljno jake pa ćete ih trebati dodatno podržati što može biti prilično skup posao. Toplinska izolacija hladnih podova smanjuje gubitak topline i do 40 posto.  
   
 • Pristup tavanskom prostoru. Većina tavana ima pristup kroz otvor u stropu koji je dostupan preko običnih ljestava. Izgradnja spiralnih stepenica će zauzeti najmanju površinu.
   
 • Klima uređaj. Za tavanske stanove je klima uređaj najčešće obvezan. Preporučuje se postaviti ga na što višu poziciju u prostoru.
   
 • Boje. Pošto su tavanski prostori dosta tamni, najbolje je upotrijebiti svijetle i neutralne boje s pokojim detaljem u jarkoj boji.
   
 • Iskoristite svaki kutak. Nosive grede mogu biti odličan dekorativan detalj pa ih nemojte skrivati. Ako imate tavanski prostor s kosim krovom odaberite praktičan namještaj kao što su kreveti s ladicama ili taburei koji mogu biti i spremište za stvari.

Kao i kod svakog projekta preuređenja stambenog prostora, preuređenje tavana zahtijeva ravnotežu određenih faktora kao što su proračun, namjena i stanje prostorije.

S obzirom na današnje vrijeme kada svaki dodatni kvadrat prostora želimo iskoristiti na najbolji način i s obzirom za to potrebna novčana ulaganja onda je preuređenje tavana najisplativije rješenje.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.