Real Estate Brokerage

Shabby chic, stil koji ne možete kupiti

06.05.2015

Shabby chic nije mrtav. U 21. stoljeću ništa ne umire i ne izlazi iz mode. Ovaj stil namijenjen je entuzijastima koji od starih bakinih ormara mogu činiti čuda i onima koji na sajmištima nalaze dio za luster.

Svaka kuća, stan ili vikendica u koju smo ikad ušli, a uređena je u shabby chic stilu bila je ugodna.

Opušteno, lijepo i puno svjetla. Upravo ovo su odlike stila koji je skovan prije nekih 20 godina. On, baš kao ni jedan drugi stil nije umro.

U 21. stoljeću ništa što je popularno ne istiskuje u potpunosti ono što je bilo prije.

Ideja recikliranja u pastelnim bojama


Foto: tovestoogfirbeinte.blogspot.no

Osim toga, shabby chic vodi se glavnim idejama 21. stoljeća: smanji, recikliraj i ponovo upotrijebi (reduce, recycle, reuuse).

Ovo je romantični stil u kojem dominiraju pastelne boje, čipka i cvjetni uzorci. Nemoguće ga je vidjeti u stanovima neženja.

Ipak, ako isključimo cvjetiće i volane, ovom stilu okreću se i muškarci. Pogotovo oni koji vole “loviti” komade namještaja po sajmovima, pa ih onda popravljati i bojati.

Ovaj stil daleko je od uniformiranog i industrijskog. Pravilo shabbya je da imate različite stolce u dnevnom boravku, a ne iste.

Francuska vikendica na Atlantiku


Foto: shabbychicgirls.blogspot.com

Važno je pravilo i da sve ima “stari štih”. Znate na što podsjeća shabby? Na francusku vikendicu smještenu na nekom otočiću na Atlantiku. Kao da je tamo i nastao - u vikendicu je bilo teško dopremati nov namještaj :)

Jedino, ako doista krenete preuređivati svoj dom u ovom stilu, za to će vam trebati vremena i puno entuzijazma. Istovremeno, sigurno ćete ušparati.

Da tapetama

Ako se okrećete shabbyu, prvo pripremite zidove. Crvenom, ljubičastom i zelenom više nije mjesto u vašem domu. Bijelo dobar dan. Ukoliko baš ne možete bez boja, prolazi sve što je pastelno.

Ne bi vjerovali, ali preporučujemo i tapete. Samo, za razliku od prije, ne bi trebali cijelu kuću obljepljivati. Poigrajte se s uzorcima.

Prirodni podovi

Podovi bi trebali biti što prirodniji. Ako imate pod od dasaka ili parket, na konju ste što se tiče shabby chica. No, nemojte očajavati - laminat danas dolazi u svim mogućim varijantama pa ćete sigurno naći nešto što daje dojam ispranog drva.

Kad ste riješili pod i zidove, možete ići dalje. Sve što imate u vašoj kući, može postati shabby chic.

Boje i uzorci


Foto: http://shabbychicgirls.blogspot.com/

Čak, što starije to bolje. Samo to trebate prebojati u pravu boju.

Ako mislite da će vam biti dosadno samo s bijelim i sa pastelnim tonovima… tu su uzorci. Cvjetni uzorci da, ali nemojte napraviti od svog doma “kuću cvijeća”. To bi moglo biti prekičasto. 

Dakle tkanine mogu biti i prugaste i karirane tj. “na kvadratiće”. Iako baš crvena nije neka shabby boja, upravo su crvene prugice jedno od obilježja tog dizajna.

Shabby je stil koji će vas obuzeti. Ako krenete, nikad nećete biti gotovi. Uvijek ćete naći neki novi komad za "prefarbati" ili neki novi ukras koji bi vam baš dobro pristajao.

Ovo je stil za one koji vole uživati u uređenju svog doma.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.