Real Estate Brokerage

Kreće sezona godišnjih odmora: osigurajte dom od provala

20.06.2017

Ako krećete na godišnji odmor, od velike je važnosti osigurati kuću. Zamolite prijatelje ili susjede da svako malo nadgledaju kuću, a primijete li išta čudno neka vas odmah obavijeste ili pozovu policiju. Nemojte se vratiti iz odmora i pitati se: "Zašto baš ja?"

Murphyjev zakon za putnike: Ako nešto može poći po zlu, poći će dok ste na godišnjem odmoru - što je vjerojatno i najgore vrijeme kada nešto može poći naopako.

Zaista nema ničeg goreg kad se vraćate iz savršenog godišnjeg odmora i ulazeći u kuću shvatite da nešto nije u redu. Ormarić u kuhinji je otvoreni, ključevi nisu tamo gdje ih inače stavljate, a ono malo gotovine koje držite kod kuće više nema. A sigurni ste da ste sve ostavili kao i inače.

U tom trenutku shvaćate da ste žrtva provale i jedino što možete je pitati se: “Zašto baš ja?”

Naravno, ne želimo vas uplašiti toliko da se predomislite i na kraju ne otiđete na obale Lijepe Naše ili nekamo u inozemstvo. No morate znati da svi koji krenu na dulje putovanje mogu i moraju poduzeti ključne korake kako bi zaštitili svoj dom. Ove osnovne preventivne mjere koje traju svega nekoliko minuta mogu itekako smanjiti rizik da će vaš dom biti primamljiva i laka meta provalnika. 

Zamolite prijatelje ili susjede da nadgledaju kuću

Jedan od najboljih načina da osigurate dom su dobrosusjedski odnosi.

Zamolite susjede da nadgledaju kućću

Spomenite susjedima da odlazite na odmor i zamolite ih da tu i tamo provjere kuću. Nemojte tražiti od njih da rade hrpu sitnica, no bilo bi lijepo da se pobrinu za sve što bi moglo aludirati da vas već neko vrijeme nema - pokupljanje pošte, paketa, uključivanje prskalica… Bilo bi dobro da im date i svoj kontakt i podatke kamo idete na odmor.

Ako niste u dobrosusjedskim odnosima, uvijek možete pitati prijatelje za pomoć. Potkupite ih ukusnim kolačem i kao znak zahvalnosti, donesite im neku sitnicu s odmora. 

Instalirajte digitalne vremenske prekidače za svjetlo

Mračna kuća po noći i to tjedan dana zaredom, siguran je znak da nikog nema kod kuće. A sigurno ne želite uključiti svjetlo prije odlaska na odmor i ostaviti ga cijelo vrijeme uključenog.

Srećom, na tržištu postoji mnogo vrsta timera koji se stavljaju direktno na utičnicu i automatski uključuju i isključuju svjetla i ostalu elektroniku u određeno doba dana. Osim na svjetla, postavite vremenske prekidače i na televizor i radio. Tako ćete stvoriti dovoljnu buku i treperenje svjetla koje će provalnike držati podalje od vaše kuće.

Isto, tako budite sigurni da postavite timer na nasumične intervale tako da se svjetla i elektronički uređaji ne pale svaki dan u točno u isto vrijeme. Neki modeli vremenskih prekidača mogu se povezati i s mobitelom tako da i na odmoru možete po želji uključiti i isključiti određene utičnice.

Ostavite rolete uzdignutima

Iako ne želite da znatiželjni susjedi gledaju kroz prozor dok vas nema, ipak nemojte spuštati rolete. Ako će na prvi pogled nešto biti čudno to su spuštene rolete tijekom dana. 

Pazite što objavljujete na društvenim mrežama

Iako je primamljivo, nemojte objavljivati fotografije s godišnjeg odmora

U današnjem svijetu, i najmanju sitnicu koja nam se dogodi moramo podijeliti sa svima na društvenim mrežama. A kako tek ne bi kad ste na savršenom odmoru? Slike na plaži, restoranu, smiješan video, selfiji…  I dok se tako hvalite prijateljima, ostalima dajete do znanja da ste daleko od kuće.

Slobodno podijelite fotke s godišnjeg, ali tek kad se vratiti kući. 

Zaključajte ama baš sve

Zvuči logično, no istina je da uvijek zaboravimo nešto zaključati. Zabarikadirajte svaki mogući ulaz u kuću, dobro zatvorite prozore  (i one na drugom katu), garažu i podrum. 

Nemojte ostavljati rezervne ključeve

Ako negdje imate skrivene rezervne ključeve - ispod otirača, kod poštanskog sandučića ili ispod lažnog kamena, sada je vrijeme da ih maknete. Onaj tko vam želi provaliti u stan svakako će znati gdje tražiti rezervne ključeve.

Ovo su samo osnovni koraci koje svatko može poduzeti prije uživanja na godišnjem odmoru

Ovdje nismo spomenuli sigurnosne sustave jer ih sigurno nećete ugraditi za jedan kraći odmor. No, ako ipak odlazite daleko u inozemstvo, mogli bi razmisliti o jednom. Ako imate sigurnosni sustav svakako nazovite sigurnosnu tvrtku i obavijestite ih da ćete biti na odmoru. Tako će i reagirati na svako sitno, na prvi pogled bezazleno upozorenje. 

Uživajte na godišnjem!

Trebate savjet?

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.