Real Estate Brokerage

Siva boja - pravi hit u uređenju interijera

15.06.2016

Siva boja u interijeru djeluje opuštajuće i daje osjećaj mirnoće, no ipak, postoje neke prostorije u kući ili stanu u kojima bi bilo dobro da izbjegavate sive tonove. Prije svih, to su spavaća i dječja soba.

Na spomen sive boje ljudima najčešće prva pomisao bude depresivno, tmurno jesenje jutro.

Siva je nastala od crne i bijele boje, ali ona nije ni crna, a ni bijela. Radi se zapravo o odsustvu boje, što na nju ne privlači pozornost, već nas kao gledatelja drži na distanci.

Osim njezinih mana, smatra se da siva boja daje osjećaj pripadnosti, odnosno prihvaćenosti, pa su u ovim kriznim vremenima, ne samo po pitanju materijalnog već i moralnog i društvenog, ljudi u potrazi za sigurnošću.

Osim njezinih mana, smatra se da siva boja daje osjećaj pripadnosti

 

Siva je često u stvarnosti predstavljena kao “negativna” boja, a ona je i jedina boja, kažu stručnjaci, koja nema pozitivna psihološka obilježja. Naime, dojam je da izaziva nepovjerenje, strah od izlaganja te skrivanje.

Novi trendovi

Zbog toga donedavno siva boja nije bila omiljena u uređenju interijera, no to se posljednjih godina sve više mijenja. Štoviše, sudeći prema trendovima, siva je boja pravi hit.

Donedavno je prevladavalo mišljenje ako se u kući ili stanu okružujemo sivom bojom, da se od nekoga ili nečega skrivamo, no to se, polako mijenja.

Usprkos svojoj monotonosti i, neki će reći, depresivnosti posljednjih se godina nemalen broj dizajnera interijera odlučuje upravo sivom bojom unijeti dašak života u stambeni prostor. Za takav razvoj situacije moglo bi se naći nekoliko razloga. Jedan od njih svakako je dolazak novih trendova u dizajniranju interijera.

U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica o sivoj boji kada je u pitanju uređenje interijera, ali i doznajte par savjeta na koje bi bilo dobro da obratite pozornost ukoliko želite svoj životni prostor obojiti u sivo. Bukvalno, ne u prenesenom značenju.:)

Siva boja u interijeru djeluje opuštajuće i daje osjećaj mirnoće, no ipak, postoje neke prostorije u kući ili stanu u kojima bi bilo dobro da izbjegavate sive tonove. Prije svih, to su spavaća i dječja soba.

Siva boja u interijeru djeluje opuštajuće i daje osjećaj mirnoće

Siva je elegantna i prikladna

Jedna od najvećih prednosti sive boje je da, iako nema vlastitu “osobnost”, uparena s bilo kojom drugom bojom može dati posebnu notu toj drugoj boji. Ključ uspjeha je da izaberete onu nijansu sive boje koja je iz iste harmonije boja kao i ostale boje koje sparujete sa sivom. Na taj način boje će biti skladno rezonirane i neće “bosti” ostale boje.

Kod uređenja interijera imajte na umu da je siva, koliko god čudno zvučalo, jedna vrlo elegantna i prikladna boja, ponajprije zbog neutralnih naglaska koje omogućava u prostoru.

Upravo zbog njezine neutralnosti, sivu lako možemo kombinirati s ostalim bojama. Jake tonove čini primjetnijim i elegantnijim. Upravo zbog toga, kao i zbog činjenice da okruženi sivim zidovima postajemo bezvoljni, bezidejni i nezainteresirani, sivu boju treba koristiti oprezno te ju kombinirati s veselijim bojama.

Sivu boju treba koristiti oprezno te ju je pametno kombinirati s veselijim bojama

 

Siva boja ujedno je i odlična alternativa bijeloj boji i bež tonovima, pa ako ste se zasitili klasičnih boja, odabir sive mogao bi biti pun pogodak. Ne morate strahovati da će izgledati monotono i dosadno.

Također, daje osjećaj smirenosti, a i simbolizira snagu i daje samostalnost. Ova boja je poznata po tome da ne može sama funkcionirati u prostoru pa joj treba neka druga boja koja će ju malo podići

Kako bi siva došla do izražaja u prostoriji obratite pozornost na rasvjetu, odnosno mudro rasporedite izvore svjetla.

Uz to, želite li zidove u nekoj prostoriji obojiti u sivo, nipošto se nemojte odlučiti za sjajnu varijantu, jer biste mogli dobiti efekt kontejnera, što baš i ne želite.

Sivu boju možete iskoristiti u blagovaonici, jer će djelovati umirujuće i opuštajuće u vrijeme ručka ili večere

Idealna za efekte na zidu

Siva boja odlično će se slagati s bijelom, plavom ili nijansom citrusa dodate li joj mrvicu zelenkastog tona, a želite li da soba djeluje dublje, kombinirajte tamniju i svjetliju nijansu sive.

S tamnijom varijantom sive boje puno ćete više profitirati, jer osim osjećaja ugode, ova će boja vašem prostoru dati i zrnce glamuroznosti.

Sivu boju možete iskoristiti u blagovaonici, jer će djelovati umirujuće i opuštajuće za vrijeme ručka ili večere. U dnevnom boravku može biti idealna podloga za efekte na zidu. 

Kako je siva boja zahvalna jer ju je lako kombinirati s drugim bojama, može se uklopiti u gotovo sve kombinacije što se tiče namještaja. U kombinaciji s crvenom djeluje glamurozno, dok s ljubičastom daje dozu profinjenosti.

Osim osjećaja ugode, ova će boja vašem prostoru dati i zrnce glamuroznosti

 

Kako siva boja utječe na poboljšanje kreativnosti, sve se češće koristi u uređenju radnih soba i ateljea.

Zidovi u kući obojeni u sivo mogu djelovati formalno i opušteno, a ovisno o tome kakvu atmosferu želite postići, siva će odgovarati poslovnim prostorima jednako kao i primjerice dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. 

Osvježite i vi svoj stambeni prostor prije ljeta nečim sivim.

Ne zaboravite na pomoć naših agenata

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.