Real Estate Brokerage

Kamo da stavim...? Par ideja za pohranu stvari u malom stanu

25.10.2017

Naći neiskorišteni prostor u malom stanu ponekad zna biti pravi izazov. No samo treba znati gdje gledati. Na primjer, jeste li ikada pomislili da za pohranu stvari iskoristite vrata? Ili prostor iznad vrata i ormara? Ne? Pa evo još nekoliko takvih kreativnih ideja.

Mali ili veliki stan. Što ćete izabrati? Iako bi zaista bilo lijepo živjeti u kući veličine vile ili u stanu veličine Penthousea, morat ćemo se vratiti u realnost. Zove se tržište nekretnina. 

Pogledate li malo bolje, nekretnine većih kvadratura često se prodavaju po nižoj cijeni nego one manjih površina. Pa prije će se prodati i garsonijera nego kuća od 150 kvadrata po sličnoj cijeni.  Zašto? Jer će malo tko moći izdržati financije i troškove za održavanje koje veliki stanovi nose sa sobom. 

Tko će tijekom zime grijati sve prostorije u kući? A tko će održavati i brinuti se o okućnici? Em velike nekretnine zahtijevaju veće režije, em više uloženog vremena i truda za održavanje.

Zato se sve više ljudi odlučuje za kupovinu manjih nekretnina. 

I realno gledajući, mali životni prostori stvarno imaju mnoge prednosti! Udobni su, lako se čiste i zaista je teško zagubiti stvari. Odmah sve pronađete

No, svatko tko živi u nekoliko kvadrata manje nego prije, zna kako je to živjeti u prostornom ograničenju i kako ono sa sobom nosi i nekoliko nedostataka. Pogotovo kada se radi o skladištenju stvari. 

Zato ćemo vam malo pomoći jer mislimo da je već dovoljno teško pronaći mjesta za stvari koje svakodnevno koristite, a kamoli za one glomazne, rijetko korištene stvari ili sezonske stvari kao što su čizme, zimske jakne, igračke za bazene ili blagdanski ukrasi.

Bez obzira na to što trebate pospremiti, postoji cijela organizacijska shema koja će vam pomoći da spremite i sanjke za snijeg.  Evo nekoliko trikova

1. Sezonske stvari - kad postanu izvan sezonske

Zimski puloveri, debele deke, jakne, šalovi i rukavice, a s druge strane kratke hlače i majice na bretele. Iako zimska odjeća zahtijeva više prostora, savjetujemo da zimsku i ljetnu odjeću spremite u plastične vakuumirane vreće. Vreća se samo napuni, a zrak se isiše običnim usisivačem. 

Vakuumska vrećica za odjeću

Stisnute vreće sakrijte ispod kreveta, a ako vam je krevet preniski, podignite njegove noge čvrstim drvenim blokovima. Tako ćete dobiti par centimetara više u visinu.

Ako podizanje kreveta nije opcija, napravite mjesta u ormaru tako na jednu vješalicu objesite sve košulje, na drugu sve majice bez rukava i slično.

Napravite mjesta u ormaru

Uz sezonsku odjeću, tako možete pohraniti i ekstra jastuke i poplune.

2. Vlastita kolekcija obuće i premali prostor

Mnoge dame imaju svoju kolekciju obuće. Vjerojatno i vi.

A ako želite da što dulje traju, važno ih je i lijepo pospremiti. Skupite svu ljetnu ili zimsku obuću i dobro razmislite jesu li cipele već toliko iznošene da im trebate reći zbogom ili će ipak izdržati sljedeću sezonu.

Zatim ih lijepo očistite i ulaštite i pospremite ih u ormar, ispod kreveta ili taburea.

Pospremanje obuće

Ako imate poveći broj cipela za jednu sezonu, preporučujemo da se vratite u studentske dane i preko vrata objesite organizator cipela. U njega, osim cipela, možete staviti i šalove, kape, remene i ogrlice.

Pospremite cipele tako da objesite organizator na vrata

3. Kako pospremiti bicikl u stanu?

Većina nas ima bicikl. A tko uz stan ili kuću nema podrum, garažu ili dvorište, jao si ga njemu. Ako ste osuđeni na to da bicikl živi s vama u stanu, pokušajte postaviti kuku na zid i na nju objesiti bicikl. 

Ako ste dovoljno kreativni, bicikl lako možete uklopiti u interijer kuće i pretvoriti ga u lijepu dekoraciju. Umjesto kuke, u zid možete zabiti drvene tiple na koje ćete objesiti ramu bicikla. Samo pripazite da tipli mogu izdržati težinu bicikla.

Objesite bicikl na zid

Objesite bicikl na zid sobe

4. Kad oprema za vježbanje postane oprema za skladištenje

Pilates lopta je velika pomoć kod vježbanja, no i velika je gnjavaža što se tiče spremanja. Naravno, poslije svakog treninga bi iz nje mogli istisnuti zrak i pospremiti je u ormar, no kome se to da? 
Zato kada ste gotovi s vježbanjem, stavite loptu ispod blagovaonskog stola ili je iskoristite umjesto stolca. Naime, i kada ste pred računalom i sjedite na lopti, zapravo možete vježbati, pa odmah imate 2 u 1 - vježbanje i uživanje.

5. Dekoracije i uspomene

Imate zbirku stvari kojih se jednostavno ne možete riješiti? Možda stari fotoalbum, božićne ukrase ili stvari za jedan od vaših hobija? Za tako rijetko korištene stvari, strateški postavljene police su vaš najveći spasitelj. Postavite ih iznad ormara ili negdje na visoku visinu gdje neiskorišteni prostor zjapi prazan.

Organizacija dekoracija i uspomena

Ovako i onako ćete rijetko kad posezati za njima, pa zašto bi vam trebale biti nadohvat ruke? 

6. Iskoriste vertikalni prostor

U svakom kutku stana nalaze se neiskorištene vertikalne površine jer ih mnogi rijetko percipiraju kao prostor kojeg se da iskoristiti. Na primjer, iskoristite vrata sobe i postavite žičane košare ili viseće organizatore. Oni su savršeni za skladištenje sitnih stvari koje vrlo lako naprave nered u kući. 

Spremište na vratima

Spremište neiskorišteni prostor

Isto tako, možete iskoristiti i vrata kuhinjskih ormarića. Postavite žičanu vješalicu i objesite poklopce za lonce koji uvijek zauzmu većinu prostora u ormariću.

Organizacija poklopca za lonce

Nadamo se da smo vam u ovom ne baš sićušnom blogu uspjeli dati par dobrih ideja kako iskoristiti neiskorišteni prostor. 

Iako se u malom stanu on teško nađe, ima ga. Samo trebate tražiti na pravim mjestima.

A ako slučajno trebate pomoć, slobodno nas kontaktirajte. Između ostalog, bavimo se i uređenjem domova, a ovakvi projekti uvijek su izazov koji rado prihvaćamo

Do maksimuma iskoristi prostor u kojem živiš

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.