Real Estate Brokerage

7 supermoćnih biljaka koje će izdržati i najteže uvjete

30.11.2016

U svoj interijer želite dovesti malo zelenila, no i sami znate da vam briga za biljke baš i ne ide od ruke. Imamo dobru vijesti za vas - postoje biljke kojima vrlo malo toga smeta, tj. morate se jako potruditi da bi ih uništili. Saznajte koje su biljke kao stvorene za vas :)

Interijer doma doveli ste do savršenstva, no kao da još nešto nedostaje. Onaj zadnji touch, kako bi rekli.

Hm… jeste li razmišljali da svoj dom upotpunite s malo zelenila? Ili ste jedan od onih koji nemaju zelenu crtu u sebi, pa se plašite da bi već nakon nekoliko dana uvenule.

Imamo rješenje za vas. Naime, ne morate biti iskusan vrtlar kako bi imali nešto živoga u svojem domu jer postoje biljke koje ne zahtijevaju mnogo brige. 

Napravili smo popis biljaka koje će preživjeti gotovo sve uvjete, a i oprostit će vam poneko zanemarivanje i male pogreškice. Na primjer, zaboravite li ih zalijati ili presaditi u veću teglu.

Jedino što se očekuje od vas je da im date barem minimalne uvjete potrebne za opstanak, a one će vas nagraditi prekrasnim listovima, a neke možda čak i cvijetom.

1. Zlatni puzavac

Zlatni puzavac zahtijeva vlažnu zemlju

Zašto bi je željeli imati: Zlatni puzavac (Scindapsus, Pothos) je biljka puzavica i poznata je kao pročišćivač zraka. Smanjuje koncentraciju štetnih tvari u zatvorenim prostorima kao što su formaldehidi koji se skupljaju u tepihu.

Krase je zimzeleni, debeli listovi srcolikog oblika sa žutim šarama. Kao sobna biljka raste i do 2 metara dužine, pa ju je najbolje imati u visećoj košari.

Kako se brinuti o njoj: Pošto može narasti i do 2 metara dužine, slobodno podrežite njezino lišće kada mislite da ipak zauzima previše prostora. Dobro podnosi svjetlost, pa je možete imati i pokraj prozora. Ako je držite u tamnijoj prostoriji može se dogoditi da s vremenom listovi izgube svoje šare.

Kod zalijevanja je važno da zemlja bude vlažna s tim da zimi traži nešto manje vode. 

2. Aloe Vera 

Aloe Vera je sukurentna biljka i ne treba joj mnogo vode

Zašto bi je željeli imati: Aloe Vera je sukulentna biljka, a pripisuju joj se i ljekovita svojstva. Njezin gel koji se uzima iz lista ima snažna protuupalna i iscjeljujuća svojstva. Tradicionalno se koristi za njegu kože i kod zacjeljivanja manjih kožnih oštećenja. 

Sukulenti imaju debele i mesnate listove u kojima je pohranjena voda. Takve biljke su prilagođene za život na suhim područjima, pa mislimo da ne moramo više ništa reći. 

Kako se brinuti o njoj: Sukulenti vole dosta svjetla, pa Aloe Veru smjestite u blizini prozora i nemojte je previše zalijevati. Ne voli vlažnu zemlju jer tada počinju blijediti i poprimati smećkastu boju.

3. Zeleni ljiljan 

Zeleni ljiljan jedan je od najboljih pročiščivača zraka

Zašto bi je željeli imati: Zeleni ljiljan (klorofit) je popularna trajnica u sobnom uzgoju, a naraste do 60 cm visine. Ovu biljku krase zelenkasti, ponekad zelenobijeli duguljasti i uski listovi. Porijeklom je iz Južne Afrike i savršena je za neiskusne vrtlare.

Dobro podnosi sušu, a i vlaži zrak pa je pogodna za prostorije s centralnim grijanjem. Također je među top 5 biljaka koje je američka agencija za zaštitu okoliša uvrstila među najbolje prirodne pročišćivače zraka

Kako se brinuti o njoj: Klorofit je biljka poznata po svojoj otpornosti. Traži vrlo malo svjetlosti, a uspijeva i na jakoj svjetlosti. Ljeti je zalijevajte dva puta tjedno, a zimi jednom tjedno. Ako primijetite da su listovi na vrhovima požutjeli, to znači da joj nedostaje vlage. 

4. Diffenbachia

Diffenbachia nije zahtjevna biljka, no trebate se pridržavati nekoliko osnovnih uvjeta

Zašto bi je željeli imati: Diffenbachia je dekorativna sobna biljka, a prepoznatljiva je po svojim zeleno-bijelim duguljastim i ovalnim listovima. Također ne zahtijeva mnogo održavanja, no trebate se pridržavati nekoliko osnovnih uvjeta.

Kako se brinuti o njoj:  Najbolje će opstati na sobnoj temperaturi od otprilike 20 stupnjeva i ne bi smjela biti izložena direktnom suncu. Ako je izložite nižim temperaturama tada je ne bi smjeli previše zalijevati.

Važno je znati da ova biljka sadržava otrov pa ju nije preporučljivo držati u prostoru u kojem borave djeca ili kućni ljubimci. Prilikom presađivanja svakako nosite rukavice.

5. Vodena palma

Vodena palma može poslužiti i kao ukras za akvarij

Zašto bi je željeli imati: Vodena palma pripada porodici šaševa, a porijeklom je iz Madagaskara gdje raste u močvarnim krajevima. Može narasti do 75 cm visine, a njezini vrhovi izgledaju kao velike oble i šiljaste kapljice.

Zbog svojeg atraktivnog izgleda spada u jednu od omiljenih sobnih biljki. Vodena palma se osim za ukrasnu sobnu biljku može koristiti i kao ukras u akvariju kojem će unijeti prirodnu svježinu. 

Kako se brinuti o njoj:  Zahtijeva mnogo vlage, pa bi zato i tanjurić ispod posudice trebao biti natopljen vodom. Nemojte je izlagati jakom i direktnom suncu, a isto tako bi je trebali držati što dalje od radijatora. 

6. Kaktus olovka (Euphorbia Tirucalli)

Kaktus olovka ili Euphorbia Tirucalli može preživjeti u bilo kojim uvjetima

Zašto bi je željeli imati: Kaktus olovka popularna je ukrasna biljka koja privlači pažnju zbog cilindričnih tankih grana nalik na olovke. Zbog tih grančica je i dobila ime kaktus olovka, iako ova biljka nije kaktus. 

Ova biljka dolazi iz tropskih područja Afrike i raste na raznolikim staništima - od travnatih i vlažnih područja, pa sve do stjenovitih grebena i suhih šikara. 

Kako se brinuti o njoj: Prema njezinim prirodnim staništima lako možete razaznati da se radi o biljci koju je zaista teško uništiti. Zahtijeva malo vode, a zemlja bi trebala biti što suša jer će u protivnom njezin korijen istrunuti.  

Budite oprezni jer Kaktus olovka u sebi sadrži otrov. Kada slomite njezinu grančicu, ona ispušta mlijeko koje sadrži bijelo-žuti i otrovan lateks .

7. Sanseverija (Svekrvin jezik)

Sanseverija može opstati i u svjetlim i tamnim prostorijama

Zašto bi je željeli imati: Sanseverija je sobna biljka poznata po svojim mesnatim, uspravnim i dugačkim listovima koji narastu do 80 m visine. Ovisno o vrsti, listovi joj se razlikuju po šarama i bojama.

Kako se brinuti o njoj: Voli što više više svjetlosti, no neće vam zamjeriti i mračniju prostoru. Ne podnosi mnogo vlage, pa će biti dovoljno zalijete li je jednom tjedno odstajalom vodom. Tanjurić ispod posudite redovito osušite, a njezine listove tu i tamo obrišite od prašine. 

Naš popis 7 čudesnih boraca koji će preživjeti i one najteže uvjete je gotov. Što kažete? Hoćete li se upustiti u avanturu i kupiti jednu od ovih biljaka?

Izazovite njihovu izdržljivost i ukrasite svoj dom :)

Pitajte nas za savjet

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.