Real Estate Brokerage

Stara kuhinja može zablistati! Saznajte kako je preurediti

09.08.2017

Kuhinja je srce svake kuće! U njoj provodimo najviše vremena i bitno nam je da je praktična i oku ugodna. Staru kuhinju koja nam više ne odgovara ne morate samo baciti - renoviranjem ona doista može zablistati. 

Kada je kuhinja postavljena, tamo 1988., bila je čudo! Svi susjedi su htjeli takvu i dolazili su je gledati. Danas, 29 godina kasnije ne možete više gledati tu smeđu boju i izrezbarene dekoracije. 

Želite novu kuhinju!

Želja za novom kuhinjom javlja se i kada se uselite u novi stari stan pa je u srcu stana neka stara pohabana kuhinja.

Nova kuhinja je doista najveći izdatak. I prije no što krenete u kupovanje nove nove kuhinje trebate se iskreno zapitati: Trebam li ja doista novu kuhinju ili mogu nešto učiniti sa starom?

A kod renoviranja, mijenjaju se ormarići tj. fronte ormarića.

Prije nego krenete u odluku o promjeni ili zamjeni kuhinjskih ormarića dobro razmislite o sljedećem:

1. Funkcionalnost kuhinjskih ormarića

Ako ste zadovoljni trenutnim rasporedom kuhinjskih ormarića i čini vam se da imate dovoljno prostora, tada ne morate dizajnirati još jednu kuhinju. No, ako vam se čini da sadašnji raspored kuhinje uopće ne funkcionira i da s njim imate jako malo prostora, krenite u kupnju nove kuhinje.

2. Izdržljivost kuhinjskih ormarića

Vise li kuhinjski ormarići, raspadaju li se police, je li sve čvrsto kao prije 20 ili 30 godina kada je postavljeno?
Ako je kuhinja i dalje stabilna, a vrlo je moguće da je jer su stare kuhinje rađene od kvalitetnijeg drva, tada bi vam dobro došlo da samo malo uljepšate fronte kako bui kuhinja zablistala u sasvim novom ruhu.

3. Izgled kuhinje

Uz nedovoljno mjesta za namirnice ono što nas često najviše muči kod stare kuhinje je izgled. No, to se vrlo lako da riješiti - stavljanjem novih fronta ili lakiranjem starih fronta. 

4. Cijena renoviranja kuhinje

Nema neke jedinstvene cijene za kuhinju. Cijena kuhinje varira ovisno o materijalu kojeg ćete izabrati za ormariće, pantama i mehanizmima koji se ugrađuju, ali i naručenim dimenzijama. 
Nova kuhinja vas može koštati 8.000 kuna, a može doći i 108.000 kuna. 

S renoviranjem stare kuhinje doista možete uštedjeti, pogotovo ako ćete sami bojati i lakirati i promijeniti mehanizme. Uštedjeti možete čak i ako nekog unajmite da vam to napravi. 

Prednosti renoviranja kuhinje:

 • nema rušenja i vađenja stare kuhinje
 • kuhinja je funkcionalna tijekom renoviranja
 • jeftinije je
 • postoji niz boja koje možete odabrati

Nedostaci renoviranja kuhinje:

 • nova boja neće popraviti loš dizajn kuhinje
 • stalno ćete misliti kako ćete malo potrošiti pa ćete birati skuplje

Kakve fronte odabrati?

Kada preuređujete imate dvije opcije:

 • bojanje starih fronti
 • kupovanje novih fronti

A kod kupnje fronti ponovo imate tri opcije:

 • MDF (medium density fiberboard) kuhinjski su ormarići napravljeni od vrlo kvalitetnih recikliranih ostataka drva. Iverje i fini drveni otpaci kuhaju se pod visokim pritiskom pare. Danas se najčešće koristi za izradu namještaja umjesto komada obrađenog drva. 
 • RTF (rigid thermofoil) je zapravo MDF na koji se dodaje završni laminatni sloj. Takve fronte prilično je lako održavati.
 • Staro dobro drvo. Kada birate drvo, morate imati na umu kakvo je drvo: kakva mu je boja i tekstura. Drvo je često dobra opcija, no baš pravo sirovo drvo još diše tj. steže se i skuplja pa možda i nije najbolje rješenje za kuhinju zbog topline i pare koja se stvara.

Kako izgleda kada se stara kuhinja renovira?

Još uvijek vam se renoviranje kuhinje ne čini dobra ideja? Pogledajte kako kuhinju renoviranjem možete dovesti do neprepoznatljivosti!

#1 Kada smeđa postane siva

Možete li vjerovati da je ovo ista kuhinja? Uz prebojane fronte, osvježena je i stolarija, a i kuhinjski zid dobio je pločice.

 


Foto: Pinterest/isshreally.com

#2 Nove fronte, ista kuhinja

Postojeće fronte, ako su stare, možete zamijeniti i novima što će u potpunosti osvježiti kuhinju. 

Zamjena ormarića na kuhinji
Foto: Pinterest/Decoholic

#3 Malo boje i nove kvake

U ovom slučaju ormarići su prelakirani, a na fronte su stavljene nove kvake. 

Nove ručke na kuhinji

 

Jesmo li vas uvjerili? Ako ste još u nedoumici, javite nam se. Naš dizajnerski tim uvijek je pun ideja. 

Promijeni svoju kuhinju

 

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.