Real Estate Brokerage

Suša je! Nekoliko trikova za uštedu vode u kućanstvu

26.07.2017

Štednja, štednja i samo štednja. Izgleda da smo u zadnje vrijeme svi usredotočeni na štednju. Pogotovo kada nam dođu ljetne sparine i kada bi usred kuće željeli imati fontane velike kao što su one u Zagrebu. Pa kako uštedjeti po ovim pasjim vrućinama? 

Znate li koliko vode nesvjesno trošimo? Vjerojatno niste ni svjesni, ali prosječan stanovnik Lijepe Naše potroši čak oko 140 litara vode!

Mnogo, zar ne?

A sad zamislite koliko se ovaj broj poveća tijekom ljeta!

Em više zalijevamo vrt, em se češće tuširamo, puštamo vodu iz slavine i čekamo do kad ne dođe hladna voda… Ma svašta radimo, a da ni ne razmišljamo na svoj novčanik i u krajnjem slučaju - na prirodu.

Pa, ako ne želite da vas ovog ljeta dodatno oblije znoj kad dobijete račun za vodu, evo nekoliko savjeta kako možete uštedjeti vodu u kućanstvu

Vjerujte, lako je i jednostavno!

1. Zalijevajte vrt u jutarnjim satima

Voda brzo isparava kad je sunce visoko, pa je dvorište i vrt najbolje zalijevati u ranim jutarnjim satima. Zalijevate li u podnevnim satima, voda će ispariti i prije nego što prodire u tlo. A to znači i češće zalijevanje i veći trošak vode. 

2. Počnite sakupljati kišnicu

Iako su po ljeti oborine rjeđe, ipak ih ima. Pa umjesto da vrt zalijevate vodom iz vodovoda, počnite ga zalijevati sakupljenom kišnicom. Kišnica je ovako i onako mnogo bolja za biljke jer ne sadrži toliko kamenca, a i besplatna je

3. Kupanje zamijenite tuširanjem

Tuš je među najvećim potrošačima vode, pogotovo u ljetnom razdoblju kad bi se htjeli tuširati i po pet puta na dan ili se satima namakati u kadi.

Zamijenite duge kupke s tuširanjem

No što se tiče novčanika, kupke bi trebali smatrati povremenim luksuzom. Na kupku ćete potrošiti oko 150-190 litara vode, a kod 10-minutnog tuširanja 95 litara vode.

4. Rublje perite kad je perilica puna

Iako nove perilice za rublje koriste manje vode i mogu smanjiti potrošnju vode za čak 40%, mnogi si ne mogu priuštiti novu perilicu. Da bi uštedjeli na vodi, uključite perilicu tek kad je do kraja puna. 

5. Zatvorite slavinu dok perete zube ili voće

Ključ u uštedi vode je izbjeći situacije u kojima će voda iz slavina nekontrolirano teći. Zato umjesto da čistite voće i povrće pod mlazom vode, čistite u zdjeli napunjenoj vodi, a dok perete zube, isplavite usta vodom iz čaše, a ne iz slavine. 

6. Perite posuđe u perilici

Možda zvuči nelogično i čudno, no ako je u kućanstvu dvije ili više osoba, perilica posuđa je bolje rješenje nego pranje posuđa na ruke. 

Vjerovali ili ne, perilica za posuđe troši manje vode i energije nego što bi potrošili ručnim pranjem. Naime, perilica posuđa će potrošiti 28 litara vode, a perete li istu količinu posuđa na ruke, potrošit ćete i do 100 litara vode. 

7. Pametno perite posuđe na ruke

Kod ručnog pranja posuđa koristite dublju posudu napunjenu vodom u kojoj ćete prati suđe ili napunite sudoper. Isto tako, koristite manju količinu sredstva za pranje suđa jer ćete trebati manje vode za ispiranje.

Tijekom pranja posuđa, napunite sudoper vodom

I još jedan dobar savjet - odmah operite suđe! Ako nakon jela operete suđe, hrana se neće stvrdnuti i zalijepiti, pa nećete trebati toliko vode za ribanje mrlja 

8. Ugradite štedne regulatore

Danas na tržištu postoje razni štedni regulatori za kuhinju i kupaonu. Postoje štedne ručice za tuš koje mogu podesiti konstantan mlaz vode i štedni regulatori mlaza za slavine za kontroliranje vode koja teče iz slavine.

Sve u svemu, budite odgovoran potrošač vode i energije. 

Mislite li kako vam je potrebno ljetno osvježenje doma, slobodno nam se javite! Puni smo inspiracije i u potpunosti možemo promijeniti prostor u kojem živite! Naravno, ako to želite

Klik do ljetnog osvježenja doma

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.