Real Estate Brokerage

DIY projekt: Recikliraj, ne bacaj! Evo što sve možete napraviti sa starim bocama

30.08.2017

Niste mogli ni zamisliti koliko zapravo staklene i plastične boce mogu biti iskoristive nakon što ostanu prazne. Umjesto da stare boce bacite, sačuvajte ih te svojim rukama izradite dekorativne ukrase za vaše kućanstvo. Bocama doista možete svašta, pa čak napraviti i lampicu.

Živite u kućanstvu gdje vam je sve već postalo dosadno i staro, prostor želite oživjeti detaljima koji će dati novi štih, a pritom ne želite potrošiti puno novaca. A možda ste u najmu, ne znate koliko dugo ćete biti tamo, a želite se u prostoru osjećati ugodno.

Htjeli bi nekako unijeti živost i kreativnost u svoj dom, a ne znate kako?

Imamo rješenja za vas - plastične i staklene boce koje mogu postati divan ukras!

One mogu pridonijeti uređenju interijera, ali i podići sasvim običan i dosadan vrt.

Trik s bocom #1 Luster od plastične boce i žlica

Luster od plastičinih boca i žlica vam se čini preplastičan?  A od čega je većina lustera u trgovinama namještajem? Pa od plastike. I nisu toliko interesantni kao ovaj.

Potrebni predmeti za luster od plastične boce i žlica:

 • velika plastična boca (6 l)
 • plastične žlice (u istoj boji)
 • pištolj za vruće lijepljenje
 • škare ili skalpel
 • žarulja

Cijeli postupak izrade lustera od plastičnih boca i plastičnih žlica

Kako napraviti luster:

 1. Pronađite odgovarajuće žlice, iste veličine i iste boje.  Ako ste se odlučili za žlice različitih boja i različitih veličina prije nego što ih zalijepite vizualizirajte hoće li taj eksperiment na kraju dobro izgledati.
 2. Prije nego što počnete lijepiti, žlicama je potrebno odrezati dršku. Režite ih tako da ih stavite na čvrstu površinu i gledajte da sve žlice budu odrezane na istom mjestu.
 3. Velikoj plastičnoj boci odrežite grlo i dno kako bi se mogla početi obrađivati.
 4. Žlice počnite lijepiti pištoljem za vruće ljepljenje na donji rub boce. Tako nastavite skroz do vrha, no pripazite da prilikom lijepljena žlica pratite redoslijed i sve razmake. Bitno je također da žlice ne lijepite točno jednu iznad druge nego da svaki red iznad žlice postavljate između dvije donje žlice.
 5. Kada ste cijelu bocu popunili žlicama, napravite oko gornjeg otvora krug od žlica kojeg je potrebno fiksirati uz pomoću pištolja za vruće ljepljenje.
 6. Sljedeći korak je da kroz gornji otvor boce provedete kabel i grlo žarulje zalijepite kako bi vaš luster bio siguran. Postavite luster i na kraju umetnite žarulju. Pravo osvježenje će biti ako umjesto obične žarulje odaberete žarulju u vašoj omiljenoj boji.

Tko bi rekao da plastične žlice i plastične boce mogu zajedno stvoriti ovako cool kombinaciju.

Trik s bocom #2: Lampice u boci

Želite poseban ugođaj na večernjoj zabavi? Bilo da se radi o zabavi na dvorištu ili u zatvorenom, lampice u boci su dobra ideja.

Potrebni predmeti za lampice u boci:

 • staklena boca
 • lampice
 • nož za staklo

Kako napraviti?

 1. Prikupite boce koje želite za vaš novi decor. Uklonite sve etikete kako bi boca ostala gola.
 2. Kako bi bili sigurni da je boca čista potrebno ju je oprati običnim deterdžentom za suđe s unutarnje i vanjske strane. Ostavite bocu da se osuši.
 3. Na boci označite mjesto koje ćete odrezati kako se ne bi dogodilo da krivo odrežete.
 4. Novonastalu rupu pobrusite brusnim papirom kako bi osigurali glatki rub koji neće oštetiti kabel lampica.
 5. Ugurajte lampice kroz otvor koji ste prethodno pobrusili, te isti zatvorite sa stoperom.
 6. Vaša dekorativna boca je gotova.

Postupak izrade dekoracije s lampicama u staklenim bocama.

Trik s bocom #3: Crne vaze

Što je zapravo vaza? Lijepa boca :) A vazu možete od boce i sami izraditi.

Potrebni predmeti:

 • 4 staklene boce
 • Sprej za staklo u crnoj boji (ili po želji)
 • pištolj za vruće lijepljenje
 • 2 umjetna cvijeta
 • juta
 • stiropor
 • skalpel

Kako napraviti?

 1. Kako bi vaša krajnja dekoracija izgledala što zanimljivije najbolje bi bilo uzeti različite staklene boce. Boce koje ste odlučili urediti potrebno je temeljno očistiti od svih etiketa, te prljavštine. I važno je da boce budu potpuno suhe.
 2. Postavite običan novinski papir na površinu na kojoj ćete bojati boce. Jako je bitno da bojanje ne obavljate u zatvorenom prostoru već da ste na otvorenom.
 3. Prije početka bojanja bilo bi dobro da navučete rukavice i odjenete staru odjeću. Počnite sprejati boce  s udaljenosti od 30 cm. Kada ste boce pobojali u boju po želji ostavite ih kako bi se boja osušila, no pripazite da boce nisu izložene prašini ni bilo kakvim drugim prljavštinama. Tako će se spriječiti uništavanje boje, odnosno prianjanje prašine na nju.
 4. Provjerite jesu li boce u potpunosti suhe, ako jusu -  tada nanesite još jedan sloj boje kako bi izgled boje bio pun.
 5. Ako ste sigurni da je boja suha, boce počnite ukrašavati po želji.

Postupak izrade ukrasnih vazica za ugodnu atmosferu u domu.

Trik s bocom #4: Tegle za cvijeće

Ako imate veliki balkon s puno cvijeća znate kako te plastične tegle uopće nisu jeftine. Na teglama možete uštedjeti i biti originalini uz plastične boce.

Potrebni predmeti:

 • plastične boce
 • zemlja i cvijeće
 • skalpel ili škare
 • odvijač i kliješta
 • marker
 • boja

Kako napraviti?

 1. Sami odredite koliko tegli želite, jer toliko vam je potrebno i boca. Najbolje je isprintati željeni oblik buduće vaze, te pomoću markera označiti rubove po kojima režete plastičnu bocu.Prvih par koraka do savršene tegle za cvijeće.
 2. Izrezani oblik pošpricajte željenom bojom i ostavite da se boja osuši. Sljedeći korak je bušenje rupica kroz koje će biljka dobivati vodu. S kliještima primite odvijač i jako ga zagrijte na štednjaku. Vrućim odvijačem probušite rupice na dnu vaze.
 3. Za kraj markerom nacrtajte oči na tegli ili je ukrasite kako želite. Posadite biljku i gotovi ste.

Slatka tegla s motivom zeca oživjet će vaš vrt za opuštanje.

Trik broj #4: Jednostavna slatka vaza

Vaza od konopca? Pa može i to.

Potrebni predmeti:

 • Boca po izboru (plastična, staklena)
 • ukrasni konopac ( po želji)
 • pištolj za vruće lijepljenje
 • škare

Kako napraviti?

 1. Bocu očistite i osušite. Pomoću pištolja za vruće ljepljenje započnite s ukrašavanjem boce. Lijepite konopac odozgo prema dolje. a prema vlastitoj želji odaberite boje konopca koje će se naći na vašoj vazi.

Boje ukrasnog konopa kombinirajte s ambijentom prostora u kojem boravite.

Što kažete nakon ovih super ideja? Stare boce više ne moraju biti samo otpad. Toliko je divnih ideja koje možete uz malo mašte pretvoriti u nešto originalno.

 

Nađi dom koji ćeš uređivati

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.