Real Estate Brokerage

Prodajte ili kupujete nekretninu? Trebate li agenciju za nekretnine?

24.05.2017

Posrednici za nekretnine uvijek su u toku sa stanjem na tržištu nekretnina i mogu realno procijeniti vrijednost nekretnine. Isto tako, posrednici primaju sve telefonske upite zainteresiranih kupaca, vode ih u razgledavanje kuće te pronalaze nekretnine koje najviše odgovaraju kupcima. Posrednici u nekretninama bitni su i za kupce i za prodavatelje. 

Odlučili ste prodati nekretninu i naravno da želite dobiti što bolju ponudu. Većina ih misli da će prodaja ići kao podmazana - odredite vrijednost nekretnine prema vlastitim kriterijima, stavite oglas na određene web portale za oglašavanje nekretnina, pa i u novine i netko će vam se javiti u roku par dana. 

No u stvarnosti, prodaja nekretnine može biti stresan, zamoran i dugotrajan proces. I ovdje u pomoć dolaze agencije za nekretnine.

Zašto je pametno koristiti usluge posrednika za nekretnine?

Bilo da prodajete nekretninu ili je tražite za najam ili kupnju, u oglasnicima ćete često naići na ponude raznih agencija za posredovanje. Zapravo, danas je i prava rijetkost vidjeti neki oglas koji nije oglašen od strane agencije.

I ovdje smo već naveli prvu prednost. Kada potencijalni kupci na portalima za oglašavanje nekretnina vide ime agencije, odmah dobiju osjećaj sigurnosti i uvjereniji su da je  postavljena vrijednost nekretnine u realnom razmjeru.

Isto tako, dobiju osjećaj da će sam kupoprodajni proces (dođe li do njega) teći glađe jer će u bilo kojem trenutku imati pomoć od strane profesionalaca. Ne može doći do zakonskih zavrzlama, odugovlačenja i tko zna još kakvih briga.

Ostale prednosti angažiranja agencija za nekretnine su:

 • uvijek su u toku s promjenama u zakonodavstvu i na tržištu nekretnina
 • mogu odrediti realnu, ali i dobiti dobru cijenu po kojoj ćete prodati ili kupiti nekretninu
 • veći su izgledi da će u što kraćem razdoblju prodati nekretninu
 • u agenciju za posredovanje nekretninama dolaze ozbiljni kupci koji stvarno žele kupiti nekretninu
 • dogovaraju i sudjeluju u razgledavanju nekretnina
 • fotografiraju nekretninu za oglas
 • imaju potpune informacije o dokumentaciji potrebnoj za sklapanje kupoprodajnog ugovora

Savjet posrednika nekretnina: Prije prodaje nekretnine najvažnije je pripremiti potrebnu dokumentaciju

Pobrinite se da imate svu potrebnu dokumentaciju za prodaju nekretnine

Ako prodajte ili iznajmljujete nekretninu, najvažnije je (a i najteže) nabaviti svu potrebnu dokumentaciju vezanu za prodaju nekretnine.

Većina agencija nudi uslugu nabavljanja dokumentacije umjesto vas, a vi samo čekate i potpisujete potrebne papire. 

No ako ćete odabrati agenciju koja ne nudi ove usluge, preporučujemo da sami riješite svu dokumentaciju prije nego što posjetite agenciju za posredovanje.

Zašto? Jer si kvalitetnom pripremom uvelike uvećavate priliku da će ovlašteni posrednik prihvatiti posao posredovanja vašom nekretninom, a i tako ubrzavate sam proces kupoprodaje.

Posrednici vas neće svako malo morati stavljati na red zbog raznih nepravilnosti i vaša nekretnina će biti prioritetna u ponudi posrednika. 

Dakle, ako imate sve riješene papire, posrednici će vas preporučiti svim kupcima koji dođu k njima, a ako vam nedostaje i jedan papirić mogli bi se naći na onoj drugoj hrpi papira od koje posrednike boli glava čim je vide. 

Okvirna dokumentacija za prodaju stana i obiteljske kuće

Državna uprava omogućila je e-informiranje uvidom u stanje nekretnina putem:

Da vam malo olakšamo život, evo okvirnog popisa potrebne dokumentacije za prodaju stana i obiteljske kuće - nekretnina koje se najčešće daju na prodaju.

Potrebna dokumentacija za prodaju stana

 • zemljišno - knjižni izvadak ili vlasnički list
 • etažni elaborat i međuvlasnički ugovor (za etažirane objekte)
 • dokaz o načinu stjecanja nekretnine prodavatelja (kupoprodajni ili darovni ugovor, rješenje o nasljeđivanju,...)
 • energetski certifikat

Potrebna dokumentacija za prodaju kuće

 • zemljišno-knjižni izvadak ili vlasnički list
 • kopija katastarskog plana
 • posjedovni list
 • građevinska dozvola, uporabna dozvola ili neki drugi dokument
 • dokaz o načinu stjecanja nekretnine prodavatelja (kupoprodajni ili darovni ugovor, rješenje o nasljeđivanju, …)
 • energetski certifikat

Koji je proces angažiranja agencije za posredovanje nekretnina?

Proces angažiranja posrednika za nekretnine

Nakon što ste pripremili vlasničku, građevinsku i drugu dokumentaciju, vrijeme je da kontaktirate agenciju za nekretnine. Možete je nazvati putem telefona, poslati email ili direktno doći u njihov ured.

Potrebno je znati što zapravo želite od agencije, objasniti kakvom nekretninom raspolažete, kakva su vaša očekivanja u pogledu cijene, koliko brzo želite prodati nekretninu, jeste li već prije angažirali nekog drugog posrednika ili samostalno prodajete nekretninu.

Ako ste i vi i oni voljni sklopiti posao, otiđite u agenciju i sa sobom ponesite sve potrebne papire. Preporučujemo da se dodatno raspitate o uvjetima posredovanja i ako vam uvjeti odgovaraju, agencija će poslati svog agenta da posjeti nekretninu.

Da bi zaključili dogovor oko posredovanja potrebno ga je u skladu sa Zakonom o posredovanju u prometu nekretninama zaključiti pismenim putem Ugovorom o posredovanju.

Nakon toga, agent započinje s poslom za koji ste ga angažirali.

Još jedna prednost angažiranja agenta za nekretnine je što će on preuzeti telefonske pozive potencijalnih kupaca i poštedjeti vas poziva ljudi koji su samo htjeli saznati dodatne informacije.

Kao što smo rekli, prodaja nekretnine često je stresno razdoblje i potrebno ga je svesti na minimum. Unatoč tome, uvijek budite dostupni agenciji za nekretnine radi dogovora termina za razgledavanje nekretnine. 

Dobro izvažite sve mogućnosti i odlučite što je najbolje za vas. 

Želite li predati oglas ili pronaći nekretninu iz snova, ovdje vam možemo pomoći! Posjetite naše stranice i olakšajte si barem jedan dio posla. 

Tražite savjet?

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.