Real Estate Brokerage

Prvi korak nakon selidbe - upoznavanje susjeda

26.03.2015

Selidba svima pada teško, a navikavanje na "novo" često potraje duže nego bi zaista trebalo. Što se prije upoznate sa susjedima, boravak u mjestu u koje ste došli bit će vam ugodniji.

Priliku da upoznate susjede dobivate odmah nakon selidbe. Pa ipak, to ne znači da je ovaj proces uvijek lagan.

Neki od nas su sramežljivi pa im treba vremena da bi pristupili drugoj osobi, drugi se boje da bi mogli ostaviti krivi dojam, treći pak su u startu zaključili kako imaju nenormalne susjede s kojima nije pametno komunicirati (iako, je li zaista tako?).

Svoje vrlo vjerojatno neutemeljene sumnje smirit ćete tako da krenete "u izvidnicu".
Nevjerojatno koliko je toga moguće saznati o susjedima promatrate li ih samo nekoliko dana.
Pokušate li prakticirati taj način upoznavanja (naravno, do granice pristojnosti i poštivanja tuđe privatnosti), uskoro ćete znati koje obitelji imaju djecu (igračke u dvorištu, veseli uzvici iz dvorišta), živi li koja osoba sama, koje osobe vole provoditi puno vremena vani, a koje izlaze, na primjer, samo noću.
Dakle, upoznat ćete njihove navike.

Zašto je upoznavanje susjedovih navika važno?
Ako niste osoba koja voli čavrljati o vremenu i o tome kako je teška situacija u državi, poznavanje osnovnih navika pomoći će vam da započnete razgovor koji će biti uspješan.
Možete razgovarati o zajedničkim interesima, poput činjenice da i vi imate djecu ili pak volite uređivati vrt.

Držite se bontona

Osim što ćete paziti da se izviđanje ne pretvori u uhođenje, također pazite u koje vrijeme ćete im pristupiti.
Danas svi živimo užurbanim tempom i zato je vrijeme posjete vrlo važno.

Optimalno vrijeme posjete nalaže nam i bonton - izbjegavajte ranojutarnje posjete, posjete za vrijeme objeda ili kada primijetite da ulaze u automobil, odnosno odlaze od kuće. Ni kasnovečernji posjeti se ne preporučuju jer to je vrijeme prvenstveno predviđeno za opuštanje nakon radnoga dana i druženje s obitelji.
Svakako, budite sigurni da ste prilikom posjeta susjede "uhvatili" u ležernom okruženju, kada nisu zaokupljeni brigama ili obavezama.

susjedi

Što ako nemamo ništa zajedničko?

OK, vidjeli ste vaše susjede tu i tamo, no o njima znate koliko i o jutarnjoj magli koja se povremeno pojavljuje u vašem gradu.
Kako provjeriti tko su vaši mistični susjedi i upoznati se s njima?

Ne kaže se bez veze da ljubav ide kroz želudac ;). Dakle, pripremite neki kolač ili uberite nešto iz vašeg vrta te jednostavno odite do susjeda i pokucajte im na vrata. Baš kao što to rade na američkim filmovima.
Jasno, iskreno i toplo recite da ste se tek nedavno preselili ovdje te da pokušavate upoznati susjedstvo.
Iako možda mislite da nećete imati ništa zajedničko s njima, zaboravljate da već imate nešto zajedničko, a to je da živite u istoj ulici ili u istoj četvrti. To je dovoljno da započnete razgovor, ali i da s njima imate korektan odnos.

Neka taj razgovor bude kratak, no ponudite im mogućnost za daljnje posjete. Recite im da vam je bilo drago upoznati ih i da se nadate češćim viđanjima. Ako su zainteresirani za druženje s vama, to će vam i reći ili ubrzo dokazati svojim posjetom vama.

Ne zaboravite jedno - susjedi su najbolji čuvari vašega doma, bolji i od alarmnog sustava.

susjedi-cuvaju-dom

Kad lokalna zajednica organizira susjedske susrete

U većim gradovima neki su se susjedi ujedinili i pokrenuli udruge kao mjesta druženja i pomaganja susjeda.
U Zagrebu je tako  2006. godine osnovana udruga Susjed susjedu pomaže koja pruža materijalnu pomoć socijalno ugroženim osobama i obiteljima s područja zagrebačkog Maksimira.

Ova se udruga od sličnih razlikuje po tome što već i nekoliko godina za redom organizira i akciju Susreti susjeda čiji je cilj upoznavanje i druženje susjeda te poticanje osjetljivosti prema socijalno ugroženim obiteljima.


rostiljada-susjedi

Čini vam se zgodnom idejom? Zašto i vi ne biste organizirali nešto slično u vašem susjedstvu?  Svakako, bio bi to dobar način da upoznate sve susjede i pronađete novo društvo.
No oprez, ne pretjerujte s bučnim zabavama ;).

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.