Real Estate Brokerage

Kako urediti malu dječju sobu za igru i učenje

13.04.2016

Dječja soba je mjesto za igru, učenje, odmor i spavanje pa ju je važno i urediti tako da ispunjava sve potrebe vašeg mališana. Donosimo nekoliko kreativnih rješenja kako urediti dječju sobu da bude jako zabavna, a opet i prigodna za učenje i odmor.

Dječja soba obično je najveselija prostorija u kući. To je pravo malo dječje svetište i utočište. Mjesto gdje se uče prva slova i brojke te upoznaju prve bajke.

Uređenje dječje sobe može biti zabavan posao i za vas i za dijete. Uz to, od dobro uređenog interijera vaše dijete može imati koristi. Ako se dijete ugodno osjeća u sobi u njoj će mu se biti lijepo igrati, odmarati - i učiti.

No, malo je teže spojiti zabavni dekor s obrazovnim, a da pritom vašem mališanu ne padne mrak na oči jer ga odmah sve podsjeća na dosadnu školu.

Zato umjesto stavljanja obrazovnih postera po zidu (koje će vaše dijete uspješno ignorirati:)) uz naših nekoliko kreativnih savjeta saznajte kako možete urediti sobu za igru, a isto tako i za učenje :)

1. Karta svijeta kao tapeta

Možda je vaše dijete još premalo da putuje svijetom pa vi dovedite svijet k njemu :) Oblijepite zidove velikom kartom svijeta i odmah ćete dobiti obrazovni i vizualno ugodan prostor.

Dovedite svijet u sobu vašeg mališana
Foto: redtri.com

 

Na određene dijelove svijeta možete zalijepiti i naljepnice koje predstavljaju neku zemlju. Na primjer, slika kineskog mosta u Kini ili piramide u Egiptu. Tako će vaš mališan moći stvoriti neku poveznicu sa zemljama, a kad nauči neku novu informaciju može sam dodavati naljepnice na kartu. Pustite mu maštu na volju i neka lijepi ono što ga najviše asocira na neku zemlju.

Zalijepite naljepnice koje će vizualno povezati svaku zemlju
Foto: www.ebay.co.uk

 

Isto tako možete stvoriti i malu igru. Igrajte se nabrajanja država koje će morati naći na karti. Nađe li ih recimo 10 zavrijedio je sladoled :)

2. Zidovi kao kreativna površina

Znate li koji je od najveći svjetski misterij? Zašto su svim klincima toliko primamljivi zidovi kao površina na kojoj će stvarati umjetnost.

Tehnika pastela, bojice ili flomasteri.

Ako pitate mališane, sve je dopušteno. Vi se pak lovite za glavu odpomisli kako vas opet čeka bojanje zidova.

No, mi imamo prilično jednostavno rješenje za vaše probleme. Postoje naljepnice i boje za zidove po kojima se može pisati kredom. Zapravo one “glume” školsku ploču na kojoj će vaš mališan moći crtati do mile volje, a kada mu crtež dosadi vrlo ga lako može obrisati spužvom.

Na zidove postavite naljepnice po kojima će vaš mališan moći crtati do mile volje
Foto: www.desiretoinspire.net

 

Ovu samoljepljivu traku možete naći u bilo kojoj hobby art trgovini ili na Internetu, a može se postaviti na bilo koju glatku površinu i kasnije lako odlijepiti bez površinskih oštećenja. Njome možete oblijepiti jedan cijeli zid, a piskaranje i crtkanje vašem mališanu nikad neće biti zabavnije :)

3. Kreativni tepisi 

Kreativni dizajn tepiha kao što su oni s kartom svijeta, abecedom ili brojevima mogu pomoći djeci u vizualnom učenju.

Ovaj tepih u obliku slagalice sastoji se od nekoliko puzzli koje mališan može uvijek iznova slagati i stvarati drugačiji oblik tepiha. Tako će naučiti raspoznavati i razne oblike :)

Uz pomoć tepiha u obliku slagalice naučit će raspoznavati oblike
Foto: www.pinterest.com

 

Također bi izdvojili tepih u obliku školice - najpopularnije igre kad smo bili mali. Ovako će djeca naučiti brojeve, a i imaju dobar razlog za skakanje i kada je vani loše vrijeme :)

Uz pomoć školice naučit će brojeve
Foto: www.houzz.com

 

Osim što su ovakvi tepisi dobri za razvijanje kognitivnih funkcija, oni su također lijep šareni dodatak svakoj sobi i mekana podloga za igru na podu.

4. Učenje novih riječi pomoću oglasne ploče

Postavljanje oglasnih ploča u dječjim sobama je odličan trik uz pomoć kojeg će mališani naučiti nove riječi, pojmove ili praktično znanje.

Izradite kartice s “riječima dana” i jednu po jednu svaki dan pribodite na ploču. Tako će mališan svaki dan naučiti novu riječ i na zabavan način proširiti svoj rječnik :) Umjesto riječi, možete učiti i imena životinja tako da uz njihove slike napišete i njihov naziv :)

Postavite oglasnu ploču na zid i zajedno s mališanom učite imena životinja
Foto: www.pinterest.com

 

Ako vaš mališan upravo uči kako zavezati patike imamo i kreativnu ideju za to. Na karton nacrtajte dvije cipele i na svakoj izbušite osam rupa (jednu nasuprot druge). Vezice provucite kroz rupe, sjednite s djetetom i učite kako vezati patike :)

Naučite vezati cipele
Foto: www.pinterest.com

 

Nakon učenja, karton možete objesiti na zid. Bit će dobra zamjena za sliku, a mališan će lako doći do njega poželi li sam nastaviti učiti :)

5. Stvorite i prostor za čitanje

Kada uređujete dječju sobu pokušajte se staviti u djetetovu poziciju i razmišljajte kako bi vam bilo da ste metar visoki. Ako je potrebno, spustite se na koljena i sada zamislite koje bi bilo najudobnije i najbolje mjesto za čitanje i opuštanje.

U taj kutak stavite policu za knjige, udobnu vrećastu stolicu i zabavnu svjetiljku. U dječji kutak složite aslažite isključivo dječje knjige.

Stvorite mali prostor za čitanje
Foto: www.pinterest.com

 

Vaš mališan će se osjećati malo odraslije jer je cijeli prostor ispunjen njegovim vlastitim knjigama i slikovnicama. Naravno, važno je i da police budu u razini u kojoj će mališan moći sam dosegnuti knjige.

6. Stvorite kreativni kutak

Kreativnost je važna za razvoj mališana. Kreativnost mu pomaže da shvati svijet oko sebe na svoj način i da se izrazi.

A da bi to mogao potreban mu je i prostor za kreativu koji bi trebao sadržavati sve moguće likovne alate - od bojica i pastela do glinamola i raznobojnog kolaža.

Svako dijete treba imati kreativan kutak
Foto: www.pinterest.com

Budite kreativni i sami izradite kutije za organizaciju stvari
Foto: www.pinterest.com

 

Uzmite si vremena i sami izradite kreativne kutije i sanduke za organizaciju stvari. Obojite staklenke u koje možete posložiti sve bojice ili pastele, a u sanduke za voće možete odložiti papire :)

Naravno, u izradu uključite i svojeg mališana jer će tako više cijeniti važnost dobre organizacije i lakše će održavati sobu urednom.

7. Prostor za učenje neka bude posebni dio

Uz kretivni kutak i kutak za čitanje vašem mališanu je bitan i prostor za učenje. On bi trebao biti odijeljen od ostatka sobe, a u njemu bi se trebao nalaziti radni stol s puno ladica, stolna lampa i dobar stolac.

Ako razmišljate o računalu, radije ga smjestite u dnevnu sobu gdje ćete ipak u nekoj razini moći kontrolirati svojeg mališana.

Prosto za učenje u dječjoj sobi
Foto: www.architectureartdesigns.com/

 

Pazite da radni stol nije postavljen tako da je dijete leđima okrenuto prema vratima jer tada ne može vidjeti tko ulazi u sobu što stvara pad koncentracije. Također, radni stol treba imati dovoljno dnevnog svjetla pa ga postavite u blizini ili čak ispod prozora.

Nadamo se kako smo vam dali ideje kako dječju sobu kreativno i funkcionalno urediti te kako će vaš mališan uživati u svojem malom carstvu.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.