Real Estate Brokerage

Počela je škola! Kako urediti dječju sobu za učenje i igru

13.09.2017

Muči vas kako da iz dječje spavaće sobe napravite prostor za učenje, zabavu i odmor u jednom? Priznajemo da je uređenje dječje sobe poprilično zahjtevan posao, pa evo nekoliko brzih savjeta kako ćete udovoljiti svojim željama i željama vašeg mališana. 

Dječja soba jedna je od zahtjevnijih prostorija za uređenje. Zahtjevnija čak i od dnevne sobe koja je centar cijele kuće!

Zašto? Jer dječja soba služi za mnogo više od samog spavanja. Uz odmor, to je prostor za igru, zabavu i učenje. Uz to, mališani ovisno o dobi i spolu imaju i različite zahtjeve koji se s vremenom (a često iz mjeseca u mjesec), drastično mijenjaju. 

Pa kako udovoljiti željama naših zahtjevnih mališana koje obožavamo svim srcem i uz to opremiti sobu da objedinjuje toliko različitih funkcija? Qwadu zna odgovor 

Evo nekoliko jednostavnih savjeta za dekoraciju dječje sobe koja će mališanima biti pravo malo svetište i koja će iz njih stvoriti prave male lumene.

Dajte mališanu pravo glasa kod uređenja sobe

Kako bi učenje, spavanje i igranje bilo što ugodnije, interijer sobe mora biti usklađen s potrebama i željama djeteta. Preporuka je uključiti djecu u uređenje sobe, ali samo kada se radi o odabiru boje, oblika, dekoracija i likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe.

Iako ponekad nećete shvatiti sve želje, ne opirite se baš svim zahtjevima mališana jer ipak njima treba biti najugodnije

Dječja soba likovi iz crtića Malci
Preuzeto s rilane.com
Likovi iz crtića u dječjoj sobi Spiderman
Preuzeto s www.gharexpert.com

Likovi iz crtića u dječjoj sobi Mickey Mouse
Preuzeto s www.homedesigninteriors.com

Boja sobe i dekoracije na zidovima

Dok bi mališani željeli roze zidove sa šljokicama i plakatima najomiljenijih TV likova, dekoracija za spavaću sobu koja će ujedno služiti za učenje trebala bi biti mnogo jednostavnija.

Za zidove odaberite boje koje su svježe i smirujuće, kao što su baby plava, pastelna zelena ili žuta. Ako vaša klinka želi roze zidove, nađite se na pola puta i odaberite pastelniji ton roze ili obojite samo jedan zid u rozo. Bitno je da i mališani imaju pravo glasa, ali ne trebate ih slijepo slušati. 

Boja u dječjoj spavaćoj sobi
Preuzeto s pinterest.com
Boja dječje spavaće sobe
Preuzeto s www.yuyek.com
 

Savjetujemo da na jedan zid objesite magnetnu ili plutenu ploču kako bi stvorili središte za bilješke, rasporede, kalendare i zadaće u tijeku. Ako želite mališanovu sobu učiniti više kul, postoje naljepnice i boje za zidove po kojima se može pisati kredom. One glume školsku ploču na kojoj će vaš mališan crtati do mile volje i pisati bilješke. 

Dječja soba zid sa školskom pločom
Preuzeto s: pinterest.ie
Školska ploča u dječjoj sobi
Preuzeto s pinterest.ie

Krevet je najbitnija stvar u sobi

Dječja soba prvenstveno služi spavanju i odmaranju, pa su kriteriji za odabir kreveta vrlo visoki. Imajte na umu da će kvaliteta spavanja utjecati na koncentraciju i učenje, pa nemojte gledati samo na cijenu i ekonomičnost, već gledajte i na sigurnost, udobnost, izgled te na potrebe i želje vašeg mališana. 

Odaberite funkcionalan krevet oblika i dizajna zanimljivog mališanu.

Dječji krevet
Preuzeto s pinterest.com

Dječji krevet
Preuzeto s pinterest.com

Podijelite spavaću sobu na cjeline

Kod uređivanja bilo koje spavaće sobe pametno ju je podijeliti na nekoliko dijelova koji će svaki imati određenu svrhu. To može biti prostor za spavanje u kojem ćete smjestiti krevet, prostor za igranje u kojem će mališan provoditi zabavno vrijeme ili prostor za učenje. 

Od velike je važnosti vizualno odvojiti prostor za učenje i spavanje jer će mališan tako lakše ostati koncentrirani dok piše zadaće i uči.  Ako nemate dovoljno prostora, krevet i radni prostor možete odvojiti i policom na kojoj će stajati knjige, slikovnice i udžbenici.

Još jedan važan savjet - prostor za igru uredite što dalje od prostora za učenje. 

Soba za igru i učenje
Preuzeto s pinterest.com

 

Gdje smjestiti radni prostor?

Djeca ne vole boraviti u tamnim prostorima, a kamoli učiti u njima. Savjetujemo da radni stol stavite što bliže prozoru ili drugom izvoru svjetlosti. 

Prostor za učenje
Preuzeto s pinterest.com

 

Radni stol bi trebao biti što prostraniji jer djeci treba mnogo prostora, a za stolac za učenje izaberite onaj ergonomski uredski. Ako ćete odabrati onog s kotačićima, imajte na umu da će s vremenom kotačići oštetiti pod, pa se pobrinite da ispod stolca stavite tepih.

Kreativni tepih
Preuzeto s pinterest.com

 

Na radnom stolu obavezna je stolna svjetiljka, a ako ćete u spavaću sobu smjestiti i računalo, pobrinite se da se nalazi na drugom stolu. Bitno je da mališan ima jedan stol samo za učenje i pisanje. 

Uređenje dječja soba
Preuzeto s pinterest.com

Dječja soba treba i prostor za čitanje

Čitanje je važan dio učenja i inspiracije, pa se pobrinite da dječja soba ima i prostor za čitanje. Opremite ga niskom policom na kojoj će se nalaziti knjige i na pod stavite mekane podne jastuke, tepihe, vrećaste stolice i podesive podne svjetiljke.

Važno da je udobno

Prostor za čitanje
Preuzeto s pinterest.com

Mjesto za čitanje
Preuzeto s pinterest.com

Bez prostora za organizaciju ne može se funkcionirati

Ako postoji ijedna soba koja treba dodatni prostor za pohranu stvari onda je to dječja spavaća soba. 

Pogotovo ona u kojoj mališan i uči jer budimo iskreni, i nama je teško koncentrirati se na samo gledanje TV-a dok krajičkom oka gledamo u hrpu novina i čarapa na kauču.

Soba koja je pretrpana i neorganizirana nije primjerena za učenje zato opremite sobu policama, ladicama, ormarićima i šarenim sanducima za pohranu stvari.

Pohrana stvari
Preuzeto s hative.com

Police za organizaciju stvari
Preuzeto s www.yuyek.com

 

Isto tako, radni stol opremite sa što više posudica i kutija za pohranu papira, olovaka, markera, traka, ljepila i ostalih kreativnih potrepština. 

Pohrana stvari radni stol
Preuzeto s pinterest.com
Pohrana stvari na radnom stolu
Preuzeto s pinterest.com

Za malu spavaću sobu rješenje je krevet i radni stol u jednom

Ako je dječja soba dosta mala, postoje razna rješenja kako ukomponirati krevet i radni stol. Jedan od načina je krevet i radni stol u jednom gdje je krevet iznad radnog stola. 

Radni prostor ispod kreveta može imati razne police, ladice, ormariće i pretince za spremanje knjiga, igračaka i odjeće. Dakle, jednom kupovinom riješili ste prostor za učenje, spavanja i spremanje stvari

Krevet s radnim stolom

Bez obzira kako uredili dječju sobu, imajte na umu da namještaj u dječjoj sobi treba biti funkcionalan i zabavan. Dobar izbor su podesivi komadi namještaja koji se mogu nadograđivati kako djeca rastu jer kada je riječ o djeci, ništa nije trajno. Ona brzo mijenjaju svoje navike, želje i ukus, što će se odraziti i na uređenje sobe, pa se nemojte dati nagovoriti na kupovinu kreveta u obliku auta ili dvorca. 

Ako trebate pomoć kod uređenja, slobodno se javite našem kreativnom timu

Volimo uređivati bilo koji prostor, pogotovo dječje sobe koje su uvijek pravi izazov!

Preuredite svoj dom ili dječju sobu

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.