Real Estate Brokerage

Retro uređenje doma: otpustite kočnice i poludite sa šarenim bojama

13.01.2016

Veliki čupavi tepisi, plastični namještaj, okrugle plišane fotelje, uzorci od kojih glava zaboli i šarenilo kud god pogledate. Jeste li dovoljno hrabri da 60-e godine prošlog stoljeća zažive u vašem domu?

Jeste li pomalo nostalgični kad se sjetite kratkih bob frizura, velikih okruglih naočala, žarkih boja, mira u svijetu i cijele pop art kulture? 

Onda imamo dobru vijest za vas. Retro stil vraća na velika vrata. I to ne samo u uređenju interijera, već i u svijetu mode, web dizajnu te dizajnu kućanskih aparata i namještaja. 

U retro uređenju sve je u kombiniranju raznih oblika, tekstura i boja. 

Boje su obično svjetlije i jakih tonova, a uzorci su prepuni geometrijskih oblika i šara koje se mogu naći na tapetama, namještaju i zavjesama.

Zbog psihodeličnih i šarenih uzoraka retro stil u neku ruku zahtijeva hrabar pristup bez ograničavanja jer je sam po sebi neustrašiv i odvažan, a s druge strane i šarmantan.

Ako već dulje vrijeme želite osvježiti svoj dom u retro stilu, a ne znate gdje početi evo nekoliko savjeta.

Retro paleta boja: od jakih živopisnih do jednostavne crne 

Vaša paleta boja mora dočaravati plastično i svemirsko razdoblje 60-ih godina.

To se može postići na nekoliko načina - od kombiniranja ludih i šarenih boja do kombinacije smirenijih, pastelnih boja.

1) Kombinirajte jake i žive boje

Prvi izbor bi svakako bila mješavina jakih i živih tonova boja kao što su ljubičasta, plava, jarko narančasta, smeđa i svakako avokado zelena koja je bila među najomiljenijim bojama. 

Ovakav stil je nametljiv pa možda neće odgovarati svakoj prostoriji, ali može izgledati prilično dobro ako to učinite kako spada. 

Na primjer, radite po principu kontrastnih boja (toplo-hladnih tonova): narančasta-plava, žuta-ljubičasta, zelena-crvena i tom kombinacijom obojite suprotne zidove.

No nemojte pretjerivati s previše različitih boja jer će interijer izgledati previše zbunjujuće i neprivlačno, a s jednobojnim neutralnim klasičnim namještajem ili vintage dekorom možete lako ublažiti ovaj odvažan izgled.

Prva kombinacija boja zasigurno je što više živih boja
Preuzeto s: http://www.catherinesinteriors.com
 

2) Prigušeni tonovi za suptilniji stil

Uređenje interijera u retro stilu ne znači da nužno morate pretjerati s jakim bojama i hrabrim uzorcima.

Ako želite nešto suptilniji retro stil, onda su za vas manji printovi i geometrijski uzorci te pastelne i prigušene varijacije jakih boja. 

I pastelne boje će dobro oslikati retro stil
Preuzeto s: http://interiordesignquestions.com/
 

3) I crno-bijelo može imati retro 'štih'

Treća shema boja koja je bila vrlo popularna je monokromatska, tj. kombinacija crno-bijele boje.

S takvom kombinacijom možete ići u bilo kojem smjeru.

Za odvažan stil odaberite što sitnije kockaste uzorke ili vodoravne linije i nametljive printove na zavjesama i zidovima. Za dodatni retro štih svakako razmislite o kombinaciji crno bijelih pločica za pod. 

Ako se ipak odlučite za drugi (suptilniji smjer) tada vrijedi pravilo: manje je više.

Zidovi i namještaj neka budu jednobojni ili sa što sitnijim uzorcima, a ostatak dekora može biti živahan s veselim motivima.

Crno bijela kombinacija boja je isto tako bila popularna u 60-im godinama
Preuzeto s: http://www.antiquariatoimperia.com/

Odaberite tapete s veselim i velikim motivima

Kod uređenja zidova najčešće su se koristili motivi koji u sebi imaju Art Noveu i Deco štih s prizvukom psihodeličnih uzoraka. Zidovi mogu biti jednobojni, pastelnih boja ili prekriveni tapetama. 

Odaberite tapete s veselim i velikim motivima kao što su razni geometrijski oblici, vodoravne linije ili kockasti i cvjetni uzorci. Kako ćete iskoristiti tapete ovisi o vama jer su mogućnosti mnogobrojne.

One mogu prekrivati sve zidove, samo jedan zid ili dio zida. Ako želite naglasiti samo jedan zid odaberite tapete sa što zamršenijim i izraženijim retro motivima dok bi ostatak dizajna interijera trebao biti prigušeniji, tj. jednostavniji.

I samo dio zida objepljen tapetom šarenih uzoraka će dati retro stil vašem domu
Preuzeto s: http://www.wallpaperfromthe70s.com
 

Ako stvarno niste ljubitelj tapeta, a ipak želite zidove u stilu 60-ih možete na njih ‘isprintati’ motive, tj. obojiti zidove s valjkom pomoću kojeg na zid možete nanijeti razne uzorke. On se sastoji od dva valjka: prvi valjak služi za nanos boje, a drugi je reljefni valjak s različitim uzorcima. 

Vesele retro uzorke na zidovima možete dodati i valjkom
Preuzeto s: http://thedecorcafe.com/

Namještaj: što više okrugao i ovalniji to je više retro

Ako volite ovalni namještaj sada je pravo vrijeme da ga imate. 

U retro stilu sve se vrti oko kružnih oblika koji predstavljaju slobodu, pa nije ni čudo da prevladava i u dizajnu namještaja.

Okrugle stolice koje vise sa zida, ‘jajaste’ fotelje, ovalni taburei i izdužene polukružne garniture samo su neki od dobrih primjera retro komada namještaja. 

Što ovalniji i okrugao namještaj to ćete bolje dočarati stil 60-ih godina
Preuzeto s: http://aescadadepenrose.blogspot.hr
 

Prošetajte po sajmištu i buvljacima ili zavirite na tavan i sigurno ćete naći dobar komad namještaja kojeg možete lako osvježiti i obojiti u neku žarku boju ili ga ukrasiti razigranim motivima. 

Za moderan retro stil stari namještaj prekrijte s materijalima poput kože ili drva, a industrijske stolice s jutenom ili šarenom presvlakom.

Ako trebate dodatnu inspiraciju samo pogledajte neki James Bond ili Austin Powers film koji su prepuni retro namještaja. 

No, ne smijemo zaboraviti i vrećaste fotelje i razbacane jastuke koje su odražavale opuštajuću atmosferu oko koje se sve vrtjelo. 

Plastika, plastika i još plastike

Kada su materijali u pitanju, bez sumnje možemo reći da dominira plastika.

Plastika u raznobojnim tonovima boja izgleda lepršavije, živahnije i lakše pa je i idealno rješenje za današnje male prostore, a najviše je dominirala u dizajnu namještaja, lampi i ukrasnih detalja.

Pliš i krzno su bili popularni materijali za stolice, fotelje i tepihe, a u dizajnu interijera su se također mogli naći metal, staklo i guma.

Plastika je bila veoma popularnim 60-ih godina
Preuzeto s: http://oselya.ua 

Retro uređenje zaokružite detaljima

Ono što zaokružuje bilo koji stil uređenja su zasigurno detalji, a u retro stilu granice ne postoje.

Uokvireni posteri, velike zidne slike, divovski logotipovi i simboli oslikani na zidu su ključni elementi koji odražavaju stil 60-ih godina. Prizori na slikama više naginju apstraktnom nego jednostavnim prizorima krajolika ili nežive prirode.

Pop glazba, ljubav i mir u svijetu utjecao je na sam dizajn i način kako su ljudi živjeli. Andy Warhol je bio veliki igrač na umjetničkoj sceni 60-ih godina prošlog stoljeća pa nam je tako predstavio i umjetnički pokret pop art koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture.

Svima su dobro poznati njegovi uvećani portreti tadašnjih zvijezda (Marylin Monroe, Elvis Presley, Elizabeth Taylor) prikazani u kromatskim kontrastima, pa pokušajte isprintati svoju ili obiteljsku sliku u pop art stilu i objesite je na zid.

Objesite na zid obiteljsku sliku djece u pop art stilu
Na zid objesite obiteljsku sliku obitelji u pop art stilu
 

Printevi su sveprisutni i pomoću njih možete lako dobiti retro štih i u najmodernijem domu.

Ako vam se pretjerano ne sviđa bojenje zidova, postavljanje tapeta ili kupnja namještaja retro štih možete postići i s dodavanjem nekoliko jastuka s printom u pop art ili stripovskom stilu ili po pokućstvu nalijepiti naljepnice.

I jastuci sa printevima stripovskih junaka će dobro oslikati retro stil
I jastuci sa printevima stripovskih junaka će dobro oslikati retro stil
 

Isto tako su nezaobilazan dio šareni prekrivači, meke tkanine, debeli čupavi tepisi, viseće perle, zrcala sa zanimljivim okvirima, stari fotoaparati, gramofoni ili velike lampe.

Predimenzionirana rasvjetna tijela su retro

Kad smo već spomenuli i lampe, jedan od najpopularnijih simbola bila su ogromna rasvjetna tijela. Karakteriziraju ih geometrijski oblici, a glavno osvjetljenje se dobivalo pomoću velikih podnih lampa i visećih lustera, od kojih su najpopularniji bili oni nalik na disko kuglu.

Za atmosfersko osvjetljenje odaberite stolne lampe s dugim vratovima i naravno lava svjetiljke koje su bile veliki hit 60-ih.

Ako imate prilike upotrijebite i neonsku rasvjetu koja će ispuniti prostor bojom, a možete dodati i neki svjetleći znak ili logotip, npr. Coca-Cole.

Što veće i okruglije rasvjetno tijelo to bolje
Preuzeto s: http://www.shoreditchlighting.co.uk

Hit su kućanski aparati u retro stilu

Apsolutni hit su kućanski aparati u retro stilu koje karakteriziraju ovalni oblici i pastelne boje.

Retro štih u kuhinji daju kućanski aparati poput hladnjaka, tostera, miksera, aparata za kavu, ali i metalnih kutijica za spremanje namirnica koje nas podsjećaju na kuhinje naših baka.

Ako imate stare tanjure i ne znate kud bi s njima, možete ih pretvoriti u privlačan zidni ukras. Samo ih trebate obojiti u neku odvažnu boju.

Uredite kuhinju u retro stilu uz pomoć pastelnih boja i popularnih ovalnih kućanskih aparata
Preuzeto s: bruevangelista.wordpress.com
 

I još nekoliko savjeta za kraj:

  • Prilikom uređivanja interijera odaberite jedan osnovni uzorak koji nije preagresivan i prema njemu uz pomoć detalja polako upotpunjavajte izgled prostorije
  • Iako u retro stilu ne vrijedi pravilo da je manje više, svejedno nemojte pretjerivati s količinom boja. Koristite najviše tri različita uzorka kako ne bi zagušili prostor
  • Makar su uzorci različiti, na svima bi trebala dominirati jedna boja.
  • Ako prostorija žudi za kontrastom to ćete najlakše postići kombinacijom toplo-hladnih boja na zidovima i tepihu (npr. zid obojite u narančastu boju, suprotan zid ili tepih neka budu plave boje)

Nadamo se kako ste uspjeli dobiti inspiraciju i da ćete uspješno započeti s uređenjem vašeg doma u stilu 60-ih. 

Mogućnosti su mnogobrojne pa dobro razmistlite u kojem bi smjeru htjeli ići. Ali za početak provjerite na tavanu imate li kakav stari namještaj. Možda će vas starinski kauč dodatno inspirati.

Postavi nam pitanje

Želite iznajmiti ili prodati nekretninu? Tražite novu adresu za život ili posao? Qwadu Vam daje sve potrebne alate kako bi u Hrvatskoj imali nekretninu koja ispunjava vaše ciljeve.